Bazar Kustannus

Uutuuskirja QAnon-liikkeestä tarjoaa hyytävän kuvauksen vaarallisen salaliittokultin noususta

Jaa
QAnon-liikettä alusta alkaen seuranneen toimittajan Will Sommerin tietokirja QAnon – Salaliittokultin ytimessä kertoo siitä, mihin salaliittoteoria yhdistettynä populismiin ja sosiaaliseen mediaan voi johtaa. Teos on erityisen ajankohtainen nyt kun Yhdysvalloissa lähestyvät vuoden 2024 presidentinvaalit.

Lokakuussa 2017 Q-nimimerkkiä käyttänyt henkilö kirjoitti amerikkalaiseen keskustelusivustoon tekstin:

Hillary Clinton tullaan pidättämään kello 7:45–8:30 välillä itäistä aikaa – aamulla 30. lokakuuta 2017.

Tästä viestistä sai alkunsa maailmanlaajuinen salaliittoteoreetikkojen verkko.

Donald Trump tuki presidenttikaudellaan QAnonia jakamalla heidän twiittejään ja kehumalla salaliittolaisia julkisesti. Niinpä QAnon-liike kasvoi, ja kesällä 2020 tehdyn tutkimuksen mukaan noin seitsemän prosenttia amerikkalaisista uskoi heidän väitteisiinsä, myös moni republikaanipoliitikko.

QAnonin kannattajien absurdit väitteet valtaeliitin salaliitosta, joka harrastaa saatananpalvontaa, pedofiliaa ja kannibalismia, herättivät aluksi lähinnä huvittunutta kummastusta. Muutamassa vuodessa liike kuitenkin nousi suuriin otsikoihin ja sai kannattajia ympäri maailman, myös Suomessa. Miten näin tapahtui, keitä liikkeessä on mukana ja mihin se pyrkii? 

Varoitus salaliittoteorioiden uhasta

Toimittaja Will Sommer on seurannut QAnon-liikettä sen alkuvaiheista asti ja ollut itsekin salaliittolaisten maalituksen kohteena. Tätä teosta varten Sommer on haastatellut liikkeen kannattajia ja heidän lähipiiriään.  

”Yhdysvaltain kahtiajakautunut ilmapiiri takaa sen, että salaliittoteoriat tulevat pysymään meidän poliittisessa järjestelmässämme, etenkin nyt, kun vuoden 2024 vaalit lähestyvät. Vaikka kyseessä ei olisi QAnon, vastaava totalitaarinen, väkivaltainen salaliittoteoreettinen ajattelu tulee pysymään silti kanssamme”, Will Sommer kirjoittaa. ”Kaikkein eniten minä haluan vallassa olevien ihmisten punnitsevan vakavasti sitä uhkaa, jonka muodostaa jokin uusi salaliittoteoria ennen kuin se on päässyt tähän pisteeseen.”

Will Sommer on Washington D.C:ssä asuva politiikan toimittaja, joka työskentelee The Daily Beast -lehdelle. Konservatiivitaustainen Sommer on kotoisin Texasista, ja hänestä on tullut yksi Yhdysvaltojen johtavista salaliittoteorioista raportoivista journalisteista.

Will Sommer: QAnon – Salaliittokultin ytimessä
Alkuteos Trust the Plan
Suomentanut Pasi Rakas Jääskeläinen

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja arvostelukappaleet: viestintäpäällikkö Minttu Nikkilä, minttu@bazarkustannus.fi, 040 736 1313

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Bazar Kustannus
Bazar Kustannus
Lönnrotinkatu 18
00120 Helsinki

http://www.bazarkustannus.fi

Bazar ­– Parasta lukemista

Bazar Kustannus on vuonna 2002 perustettu yleiskustantamo, joka on osa Werner Söderström Osakeyhtiötä. Bazar julkaisee vuosittain noin 70 uutta kotimaista ja käännettyä kauno- ja tietokirjaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Bazar Kustannus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme