Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK: Hallitus ei voi leikata maatalouden kriisirahasta

Jaa

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila varoittaa Petteri Orpon hallitusta leikkaamasta edeltäjänsä päättämästä kustannuskriisituesta maataloudelle. Sanna Marinin hallitus osoitti maaliskuun alussa maatiloille yhteensä 95 miljoonaa euroa kriisitukea sähkön ja lannoitteiden rajun hinnannousun kompensoimiseksi. Heinäkuun lopussa päättyneessä haussa kustannustukea jäi tiukkojen ehtojen takia käyttämättä noin 65 miljoonaa euroa.

”Tämä raha tarvitaan maatiloilla välttämättä. Korkojen nousu kurittaa investoineita ja toimintaansa kehittäneitä tiloja. Valtion ja EU:n maksamat tuet puolestaan viivästyvät, mikä heikentää entisestään tilojen kireää maksuvalmiutta. Lisäksi keskeisten tuotantopanosten hinnat ovat taas lähteneet nousuun”, puheenjohtaja Marttila sanoo.

Marttila painottaa, että hallituksen on käytettävä kaikki keinot varmistaakseen kustannuskriisistä kärsivien tilojen jatko. Tähän työhön yhdessä hallituksen kanssa ovat myös tuottajajärjestöt sitoutuneet.

”Hallitusohjelman tahtotila on vahva ja selkeä suomalaisen maatalouden ja ruuantuotannon pelastamiseksi. Nyt on näyttöjen aika. Alku on surkea, jos hallituksen aikeet ja teot eivät kohtaa”, Marttila toteaa.

MTK:n puheenjohtaja muistuttaa, ettei Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama epävakaus maailman ja Euroopan ruokamarkkinoilla ole ohi. Kriisi koskee myös suomalaista ruokaturvaa.

Lisätietoja:

Juha Marttila, puheenjohtaja, 050 341 3167

Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja, 050 522 5207

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kansainvälinen YK:n koulumaitopäivä 27.9. - Koulumaito-ohjelmat edistävät lasten terveyttä maailmanlaajuisesti26.9.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

YK:n koulumaitopäivä on omistettu painottamaan koulumaidon tärkeyttä lasten ravitsemuksessa. Koulumaito-ohjelmilla on maailmanlaajuisesti keskeinen rooli lasten terveellisen ravitsemuksen edistämisessä, ja koulumaitopäivä on tilaisuus juhlistaa sitä. Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää koordinoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), ja se tuo yhteen ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Budjettiesitys pettymys viljelijöille – valtion pahentama kassakriisi vaatii toimia jo syksyllä20.9.2023 14:41:50 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi ei sisällä toimia maatalouden vakavien ongelmien ratkaisuksi. Päinvastoin Orpon hallitus on vetämässä maataloudelta pois 55 miljoonaa euroa, joista Marinin hallitus keväällä päätti helpotukseksi maatilojen kustannuskriisiin. Syksyn tukimaksujen viivästyminen on aiheuttamassa akuutin kassakriisin suurelle joukolle suomalaistiloja. MTK vaatii hallitukselta välittömiä toimia valtion itse aiheuttaman kriisin estämiseksi.

Metsänomistajat toimivat Metsämarssin mukaisesti - Monitavoitteinen ja aktiivinen metsänhoito on arvossaan15.9.2023 14:34:06 EEST | Tiedote

Metsänomistajien tavoitteet metsien hyödyntämisessä ovat yleisesti monipuolistuneet. Metsätutka-kyselyn vastausten mukaan yli puolet metsänomistajista asettaa erityisiä tavoitteita metsänomistukselleen. Näistä metsänomistajista monitavoitteisia piirteitä on valtaosalla ja kolmasosa luokittelee itsensä suoraan joko virkistyskäyttöä tai taloudellista turvaa korostaviksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme