Gummerus

Tuuli Salmisen Varpu on romaani ihan(an) tavallisesta keski-ikäisestä naisesta, joka menettää kaiken

Jaa

Työpaikan menetys, avioero, muutto omakotitalosta pieneen yksiöön, häpeä, suru ja ex-puolison uuden elämän vakoileminen Instagramissa. Muun muassa näistä aineksista Tuuli Salminen keittää kokoon romaaninsa Varpu (Gummerus). Teos osuu keski-ikäisen keskiluokan kipupisteisiin itkettävän ihanasti ja kuvaa absurdeja tilanteita viiltävän viihteellisesti.​ 

Kesäkuun alussa mieheni toivotti minulle hyvää jatkoa. Hänelle oli tullut iso hairahdus, ja niin oli minullekin. Seisoimme omakotitalomme portailla, enkä katsonut miestä, mutta järveä katsoin ja kesään heräävää puutarhaani, ja mietin kaikkia niitä hunajankeltaisia iltoja, joita olimme rannalla viettäneet. Melkein kolmea vuosikymmentä ja viimeisintä vuotta, jonka aikana olin muuttunut järkevästä saksan kielen lehtorista hiiviskelijäksi. Minä nyökkäsin ja sanoin kiitos samoin. Joku olisi saattanut ajatella, että siinäpä siisti ja sivistynyt ero. Se joku ei tiedä meistä mitään. 

Varpu on entinen vaimo, entinen opettaja ja entinen listojen laatija, joka yrittää pärjätä uudessa elämäntilanteessa.​ ”Pohdin romaanissa ajallemme tyypillistä menestyksen jahtaamista ja sitä, millaisia mahdollisuuksia 54-vuotiaalla naisella aidosti on. Varpu on keski-ikäisen naisen itsenäistymistarina”, Tuuli Salminen kertoo. 

Tuuli Salminen (s. 1965) on helsinkiläinen kirjailija. Hän rakastaa luontoa ja runoja, toukokuuta ja syyskuuta, valokuvaamista ja brittidraamaa. Isänsä kuoleman jälkeen hän alkoi todella sisäistää sen, että paras hetki on nyt. Oivallus tuli mukaan hänen kolmanteen romaaniinsa, Varpuun. Salmiselta on aiemmin julkaistu kiitetyt romaanit Surulintu (Like, 2017), joka oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana sekä Rannalla poika (Like, 2019).

Tuuli Salminen kertoo Varpu-romaanista Gummeruksen Youtube-kanavalla julkaistulla videolla

Tuuli Salminen: Varpu
283 sivua 
Ilmestyy myös äänikirjana, lukija Pirjo Heikkilä 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Tuuli Salminen (kuva: Liisa Valonen)
Tuuli Salminen (kuva: Liisa Valonen)
Lataa

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Tämän seksikkäämpää ei yleissivistys voi olla! – Silvia Hosseinin mehukas tietokirja vie eroottiselle aikamatkalle länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin26.9.2023 07:55:58 EEST | Tiedote

Kirjallisuuden kiihottava historia (Gummerus) kertoo, miten seksiä ja kuumia tunteita on kuvattu kaunokirjallisuudessa antiikista nykypäivään. Kirjailija ja kirjallisuustoimittaja Silvia Hosseini pohtii teoksessaan, mitä erotiikka, pornografia ja kiihottavat klassikot kertovat aikansa kaunokirjallisista ihanteista, seksuaalimoraalista ja mieltymyksistä – moralisoimatta.

Rehellisyys vai ystävyys? – Pakistanilaissyntyisen Kamila Shamsien uutuusromaani pureutuu ystävyyden, vallan ja siirtolaisuuden teemoihin22.9.2023 08:36:03 EEST | Tiedote

Ystävistä parhain (Gummerus) on Karachissa kasvaneen ja Lontooseen asettuneen Kamila Shamsien tarkkanäköinen kuvaus kahden siirtolaistaustaisen, vaikutusvaltaiseen asemaan nousseen naisen ystävyydestä, 1980-luvun Pakistanista ja nyky-Lontoosta. Shamsien edellinen romaani Joka veljeään vihaa (Gummerus, 2018) sai arvostetun Women’s Prize for Fiction -kirjallisuuspalkinnon. Hänen lukuisia tunnustuksia saaneita teoksiaan on käännetty 34 kielelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme