Suomen Kennelliitto ry

Nyt on oltava tarkkana koiran kanssa luonnossa liikkuessa: Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika päättyy sunnuntaina 20.8.

Jaa

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika päättyy koko maassa sunnuntaina 20. elokuuta. Kiinnipitoaika kestää vuosittain maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti, jolloin koirat on pidettävä kytkettyinä.

Muistathan, että kiinnipitoajan päättymisestä huolimatta koiran  irti pitämiseen tulee olla lupa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta. Luonnonsuojelualueilla koira on pidettävä aina kytkettynä. Kiinnipitoajan loppumisesta huolimatta koira tulee järjestyslain mukaan pitää taajamassa aina kytkettynä.

- Tänä vuonna koiranomistajien on oltava erityisen tarkkoina kiinnipitoajan päättyessä, sillä kesällä on ilmennyt paljon lintuinfluenssatapauksia. Luonnossa liikuttaessa koira voi joutua kosketuksiin sairastuneen tai kuolleen eläimen kanssa, muistuttaa Hannu Liedes Suomen Kennelliitosta.

- Kun liikut koiran kanssa luonnossa, niin huolehdi siitä, että koirasi ei pääse syömään tai pureskelemaan saaliseläimiä, itsestään kuolleita lintuja tai muita eläimiä.

Jos koira on päässyt riepottelemaan tai syömään kuollutta tai sairastunutta lintua tai muuta eläintä ja koiran yleisvointi heikkenee, on syytä viedä se eläinlääkäriin.

Vapaana kulkevan koiran tulee olla aina valvottavissa

Taajama-alueilla koiran pitäminen vapaana on sallittua ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla. Vapaana olevan koiran tulee aina olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Järjestyslaissa määrätään myös, että koiraa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle vastaavalle juoksuradalle. Koiraa ei saa myöskään viedä yleisille uimarannoille, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, ellei sitä ole erikseen sallittu. Poikkeuksena ovat merkityt koiraladut. Koiran omistajan tai haltijan on myös huolehdittava, ettei koiran uloste jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Koirien kiinnipitomääräyksistä voit lukea lisää Kennelliiton verkkosivuilta.

Koiran kanssa luoksetulon hallinta kannattaa kerrata kunnolla

Vastuullinen koiranomistaja tuntee koiraetiketin ja noudattaa sitä, jotta koiran kohtaamiset niin lajitovereiden, muiden eläinten kuin ihmistenkin kanssa sujuvat mahdollisimman sujuvasti.

- Luoksetulo on tärkeimpiä asioita, joita omistaja voi koiralleen opettaa. Se saattaa joskus jopa pelastaa koiran hengen. Koiralle on tärkeä opettaa luotettava luoksetulo jo pennusta pitäen, neuvoo Liedes.

Vinkkejä luoksetulon opettamiseen löytyy esimerkiksi hankikoira.fi-sivulta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen Kennelliitto - Hyvää elämää koiran kanssa

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 143 000 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme