Gramex äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö ry

Vuoden musiikkioivallus -palkinnon saajaksi ehdolla kaksi elokuvaa ja kaksi televisiosarjaa

Jaa

Ammattilaistuomaristo on nimennyt neljä ehdokasta Vuoden musiikkioivallus -palkinnolle, joka nostaa esiin musiikin käyttöä elokuvissa ja tv-tuotannoissa. Voittaja julkaistaan 31.8.2023 järjestettävässä audiovisuaalisen alan Screen Helsinki -tapahtumassa.

Vuoden musiikkioivallus on Gramexin ja Teoston myöntämä tunnustuspalkinto. Se kiinnittää huomion elokuviin ja televisio-ohjelmiin, joissa on käytetty musiikkia kekseliäällä ja erityistä lisäarvoa tuovalla tavalla. Tuotantoyhtiöt saivat ilmoittaa itse tuotantojaan mukaan kilpailuun.

Palkinnon saajaehdokkaina on tänä vuonna kaksi kotimaista elokuvaa: loppuvuodesta 2022 julkaistu rikoselokuva Hetki Lyö (Elokuvayhtiö Komeetta, ohjaaja JP Valkeapää), jossa on käytetty sekä Stefan Pasborgin säveltämää musiikkia että monipuolisesti äänitemusiikkia sekä dokumenttielokuva Ilveskuiskaaja (Wacky Tie Films, ohjaaja Juha Suonpää), jossa musiikista vastasi virolainen, perinnesoittimille säveltävä Puuluup-bändi sekä tamperelainen elokuvasäveltäjä Kimmo Helén.

Lisäksi ehdolle ylsi kaksi tv-sarjaa: YLE:n tilaama Mist sä tuut? -dokumenttisarja (MoskitoTelevision, ohjaaja Tomi Yli-Suvanto), joka sukeltaa ansiokkaasti rap-kulttuurin syövereihin luoden myös uutta musiikkia sekä Moominvalley-sarjan kolmannen tuotantokauden jakso Vilijonkan viimeiset villitykset (Gutsy Animations, ohjaaja Sara Barbas), jossa leikitellään oivaltavasti lainauksilla ja epäkonventionaalisilla soittimilla Jarmo Saaren, Pekka Kuusiston ja Samuli Kosmisen luomistyön tuloksena.

Yhteensä kilpailuun saatiin viisitoista ehdotusta, jotka edustivat monipuolisesti eri lajityyppejä kuten pitkiä elokuvia, lastenohjelmia sekä erilaisia televisio-ohjelmia.

Esivalinnan ja voittajan valinnan tekee ammattilaisista koostuva tuomaristo. Tuomaristoon kuuluvat VTT, dosentti ja Sibelius-Akatemian yliopistolehtori Kaarina Kilpiö, säveltäjä Jari ”Yari” Knuutinen ja musiikintekijä, mainonnansuunnittelija ja kirjailija Lilli Loiri. Raadin puheenjohtajana toimii elokuvakriitikko Kalle Kinnunen ja sihteerinä Suomen Musiikkikustantajien toiminnanjohtaja Jari Muikku.

Tuomaristo oli tyytyväinen tarjonnan monipuolisuuteen: lukuisat musiikin eri genret sekä nuorisokulttuurin eri aspektit olivat hyvin esillä. Lisäksi kotimaisten av-tuotantojen kansainvälistyminen on tuonut mukanaan uusia sävyjä musiikin käyttöön.

”Ehdokaskaarti osoitti, että musiikilliset oivallukset av-tuotannoissa voivat olla hyvin monenlaisia. Toiveena kuitenkin on, että av-tuotannoissa oltaisiin musiikillisten ratkaisujen suhteen entistäkin rohkeampia ja annettaisiin vielä enemmän tilaa musiikillisille oivalluksille”, kertoo puheenjohtaja Kalle Kinnunen tuomariston lausunnossa.

Musiikin tekijänoikeusjärjestöt Gramex ja Teosto jakavat Vuoden musiikkioivallus -palkinnon 31.8.2023 järjestettävässä audiovisuaalisen alan Screen Helsinki -tapahtumassa. Palkinto jaetaan nyt toista kertaa. Tapahtuman järjestää kotimaisten elokuva- ja tv-alan sisällöntuottajien yhdistys Audiovisual Producers Finland – APFI ry.

Lisätietoja:

Kalle Kinnunen, tuomariston puheenjohtaja
kpkinnunen@gmail.com

Jari Muikku, tuomariston sihteeri
puh. 040 719 7480
jari.muikku@musiikkikustantajat.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö Gramex edustaa esittäviä taiteilijoita ja äänitetuottajia. Gramexilla on noin 60 500 asiakassopimusta oikeudenhaltijoiden kanssa sekä noin 32 000 korvauksia maksavaa asiakasta. Gramexilta saa lupia äänitemusiikin ja musiikkivideoiden käyttöön. Koska musiikki tekee hyvää, me tahdomme tehdä musiikin käytön helpoksi. Median yhteydenotot: +358 10 248 9208

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gramex äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye