Aluehallitus koolla kesätauon jälkeen: vuoden 2023 talouden toteumaennuste pysyy ennallaan

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 15.8.2023 syyskauden ensimmäiseen kokoukseen puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla.

Hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoma ja strategia- ja talousjohtaja Anu Vuorinen esittelivät vuoden 2023 talouden toteumaennustetta. Valtiokonttorille 15.8.2023 annettu ennuste sisältää talouden ennusteen lisäksi ennusteen vuonna 2023 toteutuvista henkilötyövuosista ja investoinneista sekä lainamäärästä.  

Alijäämäennuste on tammi-kesäkuun toteuman perusteella koko vuodelle edelleen 60 miljoonaa euroa. Ensimmäisenä toimintavuonna ennusteeseen sisältyy epävarmuutta ja riskejä. Taloudellista tilannetta arvioitaessa on huomioitava tulevien vuosien tasapainotustarpeet. Alijäämän tulee olla katettuna vuonna 2026. 

Ennuste on pohjana elokuussa käynnistyvissä lainanottovaltuuden neuvotteluissa. Pohde hakee lainanottovaltuuden uudelleenarviointia, jotta välttämättömät investoinnit voidaan rahoittaa.  

Uudelleenarviointia varten valtiovarainministeriö on asettanut valmisteluryhmän, jonka tehtävänä on arvioida lainanottovaltuuden muuttamisen edellytyksiä, lainanottovaltuuden suuruutta sekä hyvinvointialueelle asetettavia ehtoja. Arviointi perustuu hyvinvointialueen taloutta ja toimintaa koskevan tiedon perusteella tehtyyn kokonaisarvioon. 

Valtiovarainministeriö voi käynnistää arviointimenettelyn, jos hyvinvointialueelle on myönnetty lisälainanottovaltuus. Arviointimenettelyn käynnistyminen ei kuitenkaan ole automaattista, vaan sitä tarkastellaan erillisessä prosessissa. 

Lainanottovaltuuden mahdollisesta muuttamisesta päättää valtioneuvosto. Hyvinvointialueen taloussuunnitelman vuosille 2024–2026 tulee olla linjassa päätetyn lainanottovaltuuden kanssa. 

Muut kokousasiat 

Lisäksi aluehallitus käsitteli muun muassa seuraavia asioita: 

 • Toimeentulotukiasioiden neuvottelukunnan asettaminen 

 • Tiedoksiantoasiat

  • Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastuksen tarkastuskertomus 21.3.2023 

  • Valviran 30.6.2023 selvityspyyntö kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsystä Pohteessa

  • Sisäisen tarkastuksen raportti täyttölupaprosessista

  • Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle annettu selvitys alaikäisten psykiatrisen osastohoidon tilanteesta

  • Lausunto hallituksen esitykseen vammaispalvelulain voimaantulon siirtämisestä 
    

Kokousajat ja pöytäkirjat Pohteen sivuilla 

Aluehallitus kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 22.8.2023.  

Kokousajat, esityslistat ja tarkastetut pöytäkirjat löydät Pohteen verkkosivustolta aluehallituksen sivulta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Tulevaisuuslautakunta päätti turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista21.9.2023 12:55:19 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tulevaisuuslautakunta teki kokouksessaan 20.9. päätöksen turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista. Perusteet tulevat voimaan 1.11.2023 alkaen. Tuolloin myös jo palvelun piirissä oleville asiakkaille aletaan tehdä uudet palvelutarpeen arvioinnit uusien myöntämisen perusteiden mukaan. Näissä arvioinneissa huomioidaan, että Pohteelle on siirtynyt kunnilta ja kuntayhtymiltä vastaavia palveluita koskevia sopimuksia, jotka jatkuvat sellaisenaan sopimuksien päättymiseen saakka tai kunnes ne irtisanotaan.

Henkilöstöjaosto teki ratkaisun lääkäriryhmän palkka-asiassa: Pitkään jatkunut soveltamiskäytäntö on muodostunut vakiintuneeksi tulkinnaksi – työnantajalla ei ole oikeutta takaisinperintään21.9.2023 12:09:38 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstöjaosto käsitteli yksittäisen lääkäriryhmän palkanmaksuasiaa kokouksessaan 21.9.2023. Kyseessä on viiden vuoden ajan sovellettu paikallinen sopimus ja mahdollinen palkkojen takaisinperintä. Ratkaisun mukaan takaisinperintää ei tehdä, koska paikallisen sopimuksen tulkinta on katsottava vakiintuneeksi ja sellaisena työnantajaa velvoittavaksi toteutuneen soveltamiskäytännön vuoksi.

Aluehallitus keskusteli hoidon jatkuvuusmallista. Päätöksiä tehtiin toimistotilojen käytön tehostamisesta ja potilastietojärjestelmien yhdistämisestä.20.9.2023 14:14:26 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 19.9.2023 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitukselle esiteltiin Tuirassa pilotoidun hoidon jatkuvuusmallin tilannetta. Päätösasioina aluehallitus käsitteli muun muassa hallinto- ja toimistotilojen käytön tehostamista sekä Lifecare-potilastietojärjestelmän muutoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme