SDP EDUSKUNTA

SDP:n Antti Lindtmanin puhe eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla 16.8.2023

Jaa

Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Kuva: Jukka - Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka - Pekka Flander / SDP Jukka - Pekka Flander

Hyvät ystävät, Bästa vänner,


Tervetuloa Vantaalle, kotikentälleni! Kuten näitte aamun vierailuilla ja äsken Tikkurilan uudella torilla, voi täällä Vantaalla todeta Suomen jalkapallomaajoukkueen legendaarisen valmentajan Antti Muurisen sanoin, että “Eteenpäin on menty” - tästä esimerkkinä upean kaupunginjohtajamme Ritva Viljasen viimeisinä töinään esittelemä ratikka-päätös, jolle poliittiset päättäjämme antoivat selkeän tuen.

Päätös on osoitus siitä, että Vantaa haluaa kehittyä ja kasvaa, mutta samalla tehdä sen kestävästi. Kaupunki viedään yhä vahvempana seuraaville vuosikymmenille.

Vantaa on viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana kehittänyt toimintojaan lähes kaikilla osa-alueilla: Taloutta on vahvistettu, työpaikkoja on syntynyt, on investoitu rohkeasti tulevaan. Peruspalveluista on pidetty kiinni. Tänäkin vuonna Vantaa lyhentää aiempia velkoja merkittävästi. 

Ritva Viljanen on nyt saateltu ansaitulle eläkkeelle ja ensi kuun alusta uusi kippari Pekka Timonen aloittaa vaativassa virassa luotsatessaan Vantaan joukkuetta kohti 2020-luvun haasteita.

Hyvät ystävät,

Miettikääpä hetki näitä seuraavia nimiä: Hradecky, Arajuuri, Pukki, O´Shaughnessy, Ivanov, Alho, Sparv, Kamara, Schüller, Taylor, Lod, Soiri, Hämäläinen, Lam, Jensen. Ja tietysti Kanerva.
Nuo ovat nimiä, jotka osaltaan johdattivat Suomen futismaajoukkueen historiamme ensimmäiseen EM-turnaukseen pari vuotta sitten. Nuo nimet ja kasvot kertovat omaa ja selkeää kieltään siitä, että maahanmuuttajat eri puolilta maailmaa ja erilaisista taustoista ovat nykyään erottamaton osa meitä suomalaisia ja menestyksemme tae. Ovat itse asiassa aina olleet.

Huuhkajat ottivat rohkeasti kantaa rasismia vastaan jo kesäkuussa, ennen Petteri Orpon hallituksen nimittämistä ja maatamme kesän aikana ravistelleen rasismikohujen sarjaa. Naisten maajoukkue Helmarit jatkoivat samalla linjalla heinäkuun maaottelussaan “Rasismi on rumaa” -kampanjalla.

Jalkapallo on universaali kieli, joka yhdistää kansoja ja ihmisiä lähes kaikista taustoista. Jos joukkue haluaa olla voittava, minkäänlaiselle rasismille tai syrjinnälle ei ole sijaa.  Jalkapalloliiton hallitus olisi ratkaissut rasismiongelmat yksiselitteisesti ja heti, kun Orpon hallitus on rakentanut asiasta kuukausien spektaakkelin, jossa eestaas-näytelmässä vuorotellen pahoitellaan tapahtunutta ja heti perään julistetaan, ettei ole mitään pahoiteltavaa.

Nyt Suomessa on puhuttu rasismista enemmän ja vakavammalla sävyllä kuin todennäköisesti koskaan aiemmin. Vihdoinkin. Keskustelu on ollut tarpeellista ja välttämätöntä. Kun silmät avautuvat, suiden ei pidä sulkeutua.
 
SDP:n viesti on yhtä selvä kuin Huuhkajilla ja Helmareilla: Me näytämme rasismille punaista korttia!

Ensinnäkin, sosialidemokraateille ihmisarvo on jakamaton. Emme voi hyväksyä minkäänlaista syrjintää tai ihmisvihamielisyyttä. Toisekseen, Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa käpertyä sisäänpäin. 

För oss socialdemokrater är människovärdet odelbart. Vi kan inte acceptera någon form av diskriminering eller aggression. Finland har helt enkelt inte råd att sluta sig inåt.
Iloitsemme siitä, että rasismikeskustelussa vastuullisilla kannoilla olevat monet ei-poliitikot, myös yritysjohtajat, ovat tulleet julkisuuteen ja ilmaisseet huolensa rasismista ja sen vaikutuksista liiketoimintaan ja talouteen.

Rasismin vaikutus maamme taloudelle on yksiselitteisesti kielteinen Jo nyt kansainvälinen mainehaitta on ilmeinen. Pelissä on Suomen ja suomalaisten etu, menestys ja vaikutusvalta kansainvälisissä pöydissä. Suomen asemaa maailmalla on rakennettu määrätietoisesti jo vuosikymmeniä. Ei voi kuin toivoa, että vuosikymmenten työtä ei Orpon hallitus onnistu heittämään romukoppaan. 

Suomalaisella hyvinvointiyhteiskunnalla ei ole varaa menettää ihmisiä vihamielisten asenteiden takia. Päinvastoin, meidän on rakennettava sellaista Suomea, jossa jokainen voi elää hyvää elämää ja antaa oman panoksensa yhteiskunnan kehittämiseen. 
Kesän keskustelu on osoittanut, että Suomessa on rasismia.

SDP:lle näyttää jäävän iso rooli rasismin kitkemisessä. On varmaa, että meidän äänemme ei vaimene.

Kahden kuukauden julkisen keskustelun jälkeenkään ei tiedetä, mikä asiassa on hallituksen linja ja ovatko hallituspuolueet tukemassa hallituksen ministereitä. Erikoisuuksiin kuuluu sekin, että hallituksen horjuessa eduskunta ei pääse kokoontumaan ja arvioimaan hallituksen luottamusta. Ja erikoista on sekin, että eduskunnan puhemies, jonka pitäisi edustaa koko eduskunnan tahtoa, on lähes päivittäin puolustamassa yhden puolueen rasismikannanottoja tai pikemminkin selkeiden kannanottojen puuttumista.

Tässä epäselvässä tilanteessa odotamme hallituksen tiedonantoa asiasta ja heti syksyn alussa järjestettävää äänestystä hallituksen luottamuksesta.  Haluamme nähdä tekoja ja sitoutumisen sellaiseen arvopohjaan, jossa rasismille ei ole tilaa. Emme kaipaa saivartelua rasismin määrittelyn ympärillä ja tyhjiä julistuksia. Hallituksen on jatkettava viime hallituskauden rasisminvastaista toimintaohjelmaa ja vietävä sen lukuisia, kattavia toimenpiteitä käytäntöön, osaksi suomalaista arkea.

Erityinen vastuu on meillä päättäjillä, jotka näytämme esimerkkiä. Hallituksen ministereiden aikaisemmatkin kannanotot normalisoivat rasismia, ellei puheista irtisanouduta yksiselitteisesti ja johdonmukaisesti. Ellei sanoista seuraa tekoja.

Hyvät ystävät,

Hyvinvointiyhteiskuntaa on vahvistettava tulevaisuuteen: Avainasemassa ovat kasvua ja työllisyyttä tukevat toimet, mutta myös julkisen talouden sopeutusta tarvitaan. 
Orpon hallitus vierittää kuitenkin koronan ja Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan laskun täysin pieni- ja keskituloisille. Palveluista ja etuuksista leikataan. Hyvätuloisille sen sijaan räätälöidään kohdennettu veronkevennys.

Tosiasia näyttää olevan, että pääministerin tuloluokkaan ei hallituksen tasapainotoimista kohdistu yksikään - paitsi tämä uusi todella suurituloisten veronkevennys. 

Samaan aikaan hallitus käy yli kahden miljoonan suomalaisen palkansaajan kimppuun aivan ennen kuulumattomalla tavalla tilanteessa, jossa tarvitsisimme pikemminkin uudenlaista yhteistyön henkeä ja kansakunnan kokoamista vaikeuksista selviämiseen.

Vain työvetoinen Suomi menestyy. Se edellyttää toimivia työmarkkinoita. Se edellyttää hyvää yhteistyötä ja sopimista - yhteen hiileen puhaltamista. Kuten aina historian aikana, pieni maa pärjää vain samaan pöytää istumalla. Erityisen tärkeää se on nyt, kun työllisyys näyttää taantumisen merkkejä.

Valitettavasti Petteri Orpon oikeistohallitus on valinnut toisen tien. Se on valinnut riitojen ja repimisen Suomen.

Kun Sipilän hallitus uhkasi pakkolailla, tämä hallitus on tehnyt uuden innovaation, potkulain. Hallitus kannustaa suomalaista palkansaajaa entistä helpommin tulevilla potkuilla, vaikka irtisanominen Suomessa on kansainvälisesti katsoen jo ennestään helppoa.

Sairaussakko tulee puolestaan erityisesti iskemään jo ennestään heikommassa asemassa oleviin palkansaajiin ja tuo paineen laajentaa sitä myös jatkossa. Uunituore terveysministeri ehtikin jo rehellisesti myöntää, ettei sairaussakko millään sovi esimerkiksi hoitoalalle.

Naisvaltainen hallitus aloittaa historiallisen työnsä yrittämällä kääntää tasa-arvon kehitystä roimasti taaksepäin. Perusteettomat pätkätyöt laillistetaan, ja palkkaerojen kaventaminen halutaan tehdä mahdottomaksi estämällä sovittelijaa tekemästä lailla säädettyä työtä. 
Ja koska hallitus tietää, että suomalaiset eivät tule näitä heikennyksiä hyväksymään, täytyy myös lakko-oikeuteen puuttua. Mielenosoittamista hallitusta vastaan halutaan rajoittaa ja tehdä se entistä vaikeammaksi.

Enää ei ole epäselvää, mikä Perussuomalaisten linja on: se on kokoomuksen kanssa kuskin penkillä toteuttamassa palkansaajien aseman heikentämistä. Savuverho on nyt karisteltu. Perussuomalaisten nykyiselle johdolle kelpaavat kyllä suomalaisten palkansaajien äänet, mutta eivät ajatukset.

SDP:llä on selkeä vaihtoehto hallituksen työmarkkinakurjistuksille. Sosiaaliturvaa on uudistettava yksinkertaisemmaksi.  Osaamisen päivittämistä työurien aikana on vahvistettava - tämä on välttämätöntä tekoälyn käytön lisääntyessä eri aloilla. Työelämän pelisäännöistä on huolehdittava esimerkiksi luottamusmiesten asemaa parantamalla ja harmaata taloutta torjumalla. Palkalla on Suomessa tultava toimeen - me sanomme ei työssäkäyvien köyhyydelle.

Kun hallitus yrittää ujuttaa maahamme Trumpin Amerikan mallia, me päinvastoin haluamme vahvistaa pohjoismaista mallia, jossa työtä tehdään yhdessä ja jossa palkansaajaa työpaikoilla ja yhteiskunnassa kuunnellaan. 

SDP har ett klart alternativ till regeringens arbetslivsförsämringar. När regeringen försöker importera den amerikanska Trump-modellen till vårt land vill vi tvärtom stärka den nordiska modellen.

Hyvät ystävät, 

Orpon-Purran hallitusohjelman punainen lanka näyttää olevan lyhytnäköisyys. Se lisää eriarvoisuutta, langettaa koronan ja sodan laskun pienituloisille ja kärjistää yhteiskunnan vastakkainasettelua. Hallitus hukkaa ne rakennuspalikat, joilla Suomea on menestyksellä rakennettu ja joita tarvittaisiin tässä murroksen ajassa kaikista kipeimmin. 

Oikeistohallituksen politiikalle on vaihtoehto. Se on avoin, suvaitsevainen ja kansainvälinen Suomi, se on työvetoinen Suomi ja se on oikeudenmukainen Suomi. Se on Suomi, joka pärjää maailman murroksessa ja kääntää haasteet mahdollisuuksiksi, ja mahdollisuudet Suomen menestykseksi. 

Sosialidemokraatit tulevat esittämään syksyllä oman vaihtoehdon, joka perustuu kolmelle periaatteelle:

1.    Julkista taloutta tasapainotetaan oikeudenmukaisesti siten, että sopeutusten taakka jaetaan maksukyky huomioiden.

2.    Osaamisen kehittäminen on kasvumme keskeinen moottori. 
 
3.    Vihreästä siirtymästä otetaan kaikki hyöty irti kymmenien miljardien investointeina, ja luonnonsuojelua vahvistetaan. 
 
Tästä alkaa kova työ. Me tulemme haastamaan hallitusta omalla perustellulla vaihtoehdollamme. Se tarkoittaa kestävää taloutta, parempaa työelämää ja vahvempaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on edellytykset toimia.

Me osoitamme suomalaisille, että tätä maata voi viedä eteenpäin ilman, että poljetaan heikoimmassa asemassa olevia tai murennetaan hyvinvointi- ja sopimusyhteiskunnan peruspilareita. Näinä epävarmoina aikoina tarvitaan vastuunkantoa, vakautta ja turvaa. Ja juuri sitä me sosialidemokraatit lupaamme suomalaisille tarjota.

Kiitos.

Yhteyshenkilöt

Antti LindtmanEduskuntaryhmän puheenjohtaja

Puh:040 577 6255

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme