Kotimaisten kasvisten sesonki on parhaimmillaan elo-lokakuussa
Elokuu on kiistatta kesäkuukausi, vaikka sitä leimaa väistämätön arjen alku. Samalla elokuussa on aimo ripaus sadonkorjuun juhlaa, sillä kotimaisten kasvisten satokausi on nyt parhaimmillaan. Kotimaisia kasviksia on tarjolla runsaasti ja varsin edulliseen hintaan, joten niistä kannattaa nauttia päivittäin ja myös säilöä kesän parhaat maut talteen talven varalle.

Kaalit ja kurpitsat kierivät hevi-osastoille
Satokausi käynnistyy toden teolla elokuussa, jolloin on tarjolla muun muassa erilaisia kaaleja, kuten kerä-, puna-, kukka-, parsa- ja kyssäkaalia. Ihan pian käynnistyy myös käärylekaalin kausi, mikä suorastaan houkuttelee järjestämään porukalla kaalikääryletalkoot, joista jokaiselle riittää myös kotiinviemisiä.
Kaalien lisäksi kannattaa muistaa kotimainen kurpitsa. Edullinen ja satoisa kesäkurpitsa on ilahduttanut niin kotipalstoilla kuin markettien hedelmä- ja vihanneshyllyillä jo kesästä asti, ja elokuussa sen seuraan liittyvät esimerkiksi hokkaido-, spagetti- ja halloween-kurpitsa. Syyskuun puolella pääsemme nauttimaan myös kotimaisesta myskikurpitsasta.
Kotimaisten marjojenkin satokausi on elokuussa kohdallaan. Metsän mustikoiden ja pian ilmoille pukkaavien puolukoiden ja karpaloiden lisäksi tarjolla on mansikkaa, vadelmaa ja karhunvatukkaa kausihuoneista syyskuun lopulle saakka, joten nyt on oiva hetki raivata pakastimesta tilaa, puhdistaa hillopurkit ja antaa mehumaijan laulaa.
Sadonkorjuukauden varma merkki ovat myös kotimaiset omenat, jotka säilyvät hyvänä viileässä helposti muutamia viikkoja. Omenoita voi rouskutella sellaisenaan tai hyödyntää ruoanlaitossa. Perinteisten piirakoiden, soseiden ja mehujen lisäksi omenaa kannattaa kokeilla suolaisissa ruoissa, sillä ne antavat hyvää makua esimerkiksi possu- tai broilerikastikkeelle ja salaatteihin.
4 x säilöntävinkkiä kotimaisille kasviksille
Kotimaisten kasvisten satokausi on nyt kuumimmillaan, joten niistä kannattaa nauttia päivittäin. Helpoimmalla pääsee, kun noudattaa viisaiden vanhempien vinkkiä: pese ja pilko kasa tuoreita kasviksia, esimerkiksi porkkanoita, paprikoita, parsakaalia ja kyssäkaalia, valmiiksi rasioihin jääkaappiin. Kun kasvikset on esikäsitelty, niitä tulee napsittua pitkin päivää sellaisenaan, minkä lisäksi valmiiksi pilkottuja kasviksia on kätevä sujauttaa tavallisen arkiruoan kuten pastakastikkeiden, keittojen ja kiusausten sekaan tai ihan vain voileivän päälle.
Puuhastelijalle satokausi suo mitä mainioimman tilaisuuden pilko ja pakasta -projektille. Jos kotimaisia kasviksia sattuu saamaan isomman satsin hyvään hintaan, ne voi puhdistaa, pilkkoa ja pakastaa annospusseissa, jotka voi mitoittaa oman kotitalouden tarpeiden mukaan. Pakastaa voi ihan yhtä hyvin niin yksittäisiä kasviksia kuin valmiiksi sekoitettuja kimaroitakin, esimerkiksi keittojuureksia, jotka nopeuttavat kätevästi syksyn arkikokkausta.
Pakastamisen lisäksi kannattaa pitää mielessä perinteiset kasvisten säilöntäkikat kuten hapatus ja pikkelöinti. Hapatus ei ole hankalaa, se tosin vaatii jonkin verran aikaa ja vaivannäköä, mutta kun prosessin opettelee kerran kunnolla, se jää selkäytimeen ja saattaa johtaa hauskaan ja palkitsevaan hapatusharrastukseen. Hapankaalista on hyvä aloittaa.
Pikkelöinti sen sijaan on helppo homma, ja etenkin pikapikkelöinti tuo pikanttia rouskuteltavaa pöytään vikkelää vauhtia. Nauti lisukesalaattina, sellaisenaan, voileipien tai hodareiden kanssa, munakkaan seurana tai piristämässä kasvis- tai lihapyöryköitä.
Katso pikkelikasvisten reseptit täältä: https://www.mtk.fi/-/pikkelointi
Lisätietoja kaaleista ja kaalireseptejä: https://satokausi.fi/raaka-aineet/valkokaali-kerakaali/
Lisätietoja kurpitsasta ja kurpitsareseptejä: https://satokausi.fi/raaka-aineet/kurpitsa/
Lisätietoja omenasta ja omenareseptejä: https://satokausi.fi/raaka-aineet/omenat/
Tutustu suomalaisten maataloustuottajien työhön ja ajankohtaisiin uutisiin MTK:n verkkosivuilla. Muista myös seurata MTK:ta Instagramissa @mtk.ry.
Lisätietoja:
Mika Virtanen, asiantuntija, kasvikset, MTK, 040 054 4728
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK pettyi suden suotuisan suojelutason viitearvon määrittelyyn10.10.2025 16:02:43 EEST | Tiedote
Suden suotuisan suojelutason viitearvoksi Suomessa on määritetty 273 sutta. Vaikka susi on nyt boreaalisella vyöhykkeellä suotuisalla suojelutasolla, MTK pitää viitearvoa liian korkeana ja määrittelyn perusteena olevia keskeisiä seikkoja ongelmallisina.
Viljelijöiden talous poikkeuksellisen heikko - kasvukausikysely kertoo syyt10.10.2025 11:51:23 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 kasvukausi oli viljelijöiden mukaan poikkeuksellisen haastava. Kevään kylmyys, kesän kuivuus ja syksyn sateet laskivat sato-odotuksia useimmilla tiloilla. Suurin osa 422 kasvukausikyselyyn vastanneesta viljelijästä arvioi sadon määrän ja laadun olevan tavanomaista tasoa tai sitä heikompaa. Sääolosuhteiden lisäksi myös tilojen taloudellinen tilanne oli monilla tuotantosuunnilla keskimääräistä heikompi. Haasteista huolimatta osa tiloista raportoi myös onnistumisia, erityisesti marjakasvien, kuivaheinän ja syysviljojen osalta.
Puukaupan kilpailuttamisen merkitystä ei voi väheksyä8.10.2025 15:46:09 EEST | Tiedote
Puukauppa on hiljentynyt syksyn aikana, ja metsänomistajien myyntihalukkuus on ollut laskussa. Keväällä puukauppa kävi vielä kiivaasti. MTK:n tuore Metsätutka-kysely osoittaa, että ensi vuodelle puunmyyntiaikeita on enää noin kolmasosalla metsänomistajista. Puukauppamäärien laskiessa kilpailutuksen merkitys korostuu, muistuttaa asiantuntija.
Susikanta selvästi aiempaa suurempi – kiintiömetsästys välttämätöntä30.9.2025 10:44:34 EEST | Tiedote
Tuoreimman kanta-arvion mukaan maaliskuussa 2025 Suomessa oli noin 430 sutta ja noin 76 susireviiriä. Susikanta kasvoi edellisvuodesta peräti 46 prosenttia. Susikannan koko vaihtelee vuoden eri aikoina, ja marraskuussa 2025 kannan arvioidaan olevan noin 557 sutta. Luonnonvarakeskuksen tiedot kertovat, että susiyksilöt ja kannan kasvu painottuvat voimakkaasti läntiseen Suomeen.
Kotimaiset kurpitsat ovat syksyn kuumin sesonkituote – Lajikkeita ja vinkkejä kotikeittiöön29.9.2025 09:20:14 EEST | Tiedote
Kotimaisten kurpitsojen pääsesonkia vietetään syyskuusta marraskuuhun. Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja, jotka kasvavat avomaalla. Kesällä herkutellaan kesäkurpitsalla, syksyllä on paksukuoristen talvikurpitsojen aika. Kurpitsasato kypsyy loppukesällä ja syksyllä, ja lokakuu onkin oivallinen aika herkutella kotimaisilla kurpitsoilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme