Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Nordisk-baltisk konferens om säkerheten i Östersjöområdet

Dela

Välkommen med på den första Nordic Security Dialogue-konferensen på Hanaholmen den 24 augusti 2023. Bakom arrangemanget står Elisabeth Rehn - Bank of Ideas och Hanaholmen i samarbete med bland annat The Ulkopolitist. Under seminariet offentliggörs också en färsk studie om säkerhetsarkitekturen i regionen.

De nordiska och baltiska länderna har under de senaste åren upplevt omvälvande händelser såväl i sina egna länder som i närregionen: coronapandemi, hybridpåverkan och Rysslands fullskaliga angreppskrig mot Ukraina.

Som ett direkt resultat av kriget är Finland redan fullvärdig medlem av försvarsalliansen Nato medan Sverige är på god väg att bli så inom kort. Därmed är också Östersjön på väg att bli ett Natokontrollerat innanhav.

Välkommen med på en diskussion som tangerar det nya säkerhetspolitiska läget i Norden och Baltikum och utsikten för att hantera kriser framöver. Bland deltagarna märks tiotalet experter från Finland, Sverige och Estland, bland dem minister Elisabeth Rehn, statssekreterare Lauri Tierala, forskaren Mikael Wigell, statssekreterare Johan Berggren (civilt försvar) och svenska försvarshögskolans rektor Robert Egnell.

”Vi har redan 170 anmälda till diskussionen, men det finns platser kvar. Vi uppmanar alla som är intresserade av aktuella säkerhets- och försvarspolitiska frågor i vår närregion att delta”, säger Hanaholmens programdirektör Victor Andersson.

Under konferensen presenterar tankesmedjan Elisabeth Rehn - Bank of Ideas också en ny forskningsbaserad studie om säkerhetslandskapet i Finland, Sverige och Estland. 

”Nu när Finland gått med i Nato och Sverige är på väg mot ett medlemskap är det angeläget att diskutera olika system och strukturer för Nato, EU och Nordiskt-baltiskt samarbete. Estland, som varit Nato-medlem i närmare tjugo år och som har speciella band till både Finland och Sverige, är ett relevant grannland att lyssna till och spegla erfarenheter med”, säger Bank of Ideas ordförande Robert Eklund.

Tid: 24 augusti 2023 kl. 13-17.15

Plats: Hanaholmens samarbets- och kulturcentrum för Sverige och Finland i Esbo

Anmälan och program: www.hanaholmen.fi/sv/event/nordic-security-dialogue/

Konferensen sänds också live på nätet med start kl. 13: www.youtube.com/@hanaholmen-kulturcentrumfo299/featured

För ytterligare information, vänligen kontakta Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, tel. +358 40 7677373

Kontakter

Om Hanaholmen

Hanaholmen är ett samarbets- och kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo strax utanför Helsingfors. Hanaholmen driver egna, ofta mångåriga projekt och arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet.

Andra språk

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum