Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Det finländska välfärdssamhället får inte raseras – JHL höjer sin organisationsberedskap

Dela
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL accepterar inte nedskärningar som drabbar lågavlönade arbetstagare, arbetslösa och dem med en svag social ställning samhället.

Fackförbundet JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine ratar regeringens avsikter att i praktiken överföra inkomster från de fattiga till de rika. Arbetsmarknadsreformerna som regeringen planerar är i verkligheten endast försämringar i arbetstagarnas rättigheter, säger hon.

– Vi börjar höja vår organisationsberedskap. Vi kommer på alla tänkbara sätt att protestera mot regeringens avsikter att trycka ned de lågavlönade och överföra inkomster till dem som redan är höginkomsttagare.

– Att göra det enklare att säga upp folk och ge arbetsgivarna ännu fler möjligheter till ogrundade visstidsanställningar är ofattbara planer.

Niemi-Laine accepterar inte heller avsikterna att skapa ett löneförhöjningstak som skulle fastställas enligt exportbranscherna.

– Varje arbetstagare har rätt att kunna leva på sin lön, men regeringens planer kommer att tvinga människor till utkomststöd. Varje bransch måste ha rätten att avtala om sina löneförhöjningar utan att någon part fastställer ett lönetak. Lågavlönade branscher måste få en chans att ta sig upp ur lönegropen.

Niemi-Laine vill också påminna om att regeringens plan om att ingripa i strejkrätten är en inskränkning av grundläggande rättigheter.

– Om regeringen börjar omintetgöra arbetstagarnas grundläggande rättigheter kommer vi verkligen inte bara att se på. Tillsammans med andra fackförbund kommer vi att göra vårt allt för att den finländska arbetsmarknadsmodellen och avtalssamhällets principer inte ska raseras.

Kontakter

Päivi Niemi-LaineFackförbundet JHL:s ordförande

Tel:040 702 4772

Bilder

Länkar

Om

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s cirka 165 000 medlemmar jobbar med många slags uppgifter inom finländsk välfärd, omsorg och säkerhet. Branscher där det finns JHL-anslutna yrkespersoner är vård, omsorg, kosthåll, teknik och infrastruktur, trafik, renhållning och underhåll, förvaltning, fostran, bildning, fritid, kultur, säkerhet och räddning – i kommunerna, statssektorn, företagen och församlingarna. JHL är den största personalorganisationen inom kommunsektorn.

Följ Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum