Kompanjonskapshuset Medvind inleder sin verksamhet – välkommen på invigning 1.9.

Dela

Östra Nylands välfärdsområde vill erbjuda sina invånare mångsidiga servicestigar och erbjuda stöd även utanför tjänstetid. Vi vill särskilt beakta utmaningar i livet och ge hjälp att komma vidare i svårigheterna. Kompanjonskapshuset Medvind har kommit till för detta behov.

Kompanjonskapshuset Medvind invigs 1.9.2023

Kompanjonskapshuset Medvind invigs fredag 1.9.2023 kl. 12.00–15.00 på adressen Ågatan 7 A 21, 06100 Borgå. Vi önskar alla intresserade varmt välkomna till invigningen!

Invigningens program

  • kl. 12–12.15 Välkomstord, direktör för välfärdsområdet Max Lönnqvist
  • kl. 12.15–12.30 Musikframförande
  • kl. 12.30–12.45 HUS-projektet Första linjens terapier, projektledare Samuli Saarni
  • kl. 12.45–13.00 Musikframförande
  • kl. 13.00 framåt andra talare och musikframföranden

Kompanjonskapshuset erbjuder invånare olika stödformer på plats

Kompanjonskapshuset Medvind är ett hus med olika aktörer som erbjuder invånarna i regionen en trygg plats där de blir hörda och bemötta. De stödformer som erbjuds är till exempel rådgivning, samtalsstöd, gruppverksamhet, kamratstöd och erfarenhetsexperter.

Tjänsterna och verksamheten är avgiftsfria och baserar sig på metoden Fyra vindar som används i Östra Nyland. Metoden har som mål att främja psykisk hälsa och förebygga missbruk, spelberoende och våld i nära relationer eller annat våld.

Aktörernas gemensamma mål är att minska upplevelsen av skam i anslutning till dessa teman och uppmuntra invånarna att söka hjälp i ett tidigt skede.

- Hela teamet och alla samarbetspartner är mycket glada och entusiastiska över att verksamheten börjar i Kompanjonskapshuset Medvind, berättar Meritte Nyqvist som är projektkoordinator för utvecklingen av mental- och missbrukarvården i Östra Nylands välfärdsområde. Kompanjonskapshuset är ett emotsett tillägg till vårt serviceutbud och ger nya möjligheter att erbjuda olika stödformer till invånarna i östra Nyland. Förutom det fysiska serviceställe som nu öppnas i Borgå kommer vi också att utveckla digitala tjänster inom den helhet som ingår i kompanjonskapshuset. I fortsättningen kommer vi också att utföra ambulerande arbete i andra kommuner, fortsätter Meritte.

Hur kan du vara i kontakt med kompanjonskapshuset?

Du kan redan nu vara i kontakt med koordinatorn som arbetar i kompanjonskapshuset genom att ringa vardagar kl. 9–15 eller genom att komma till huset måndag till torsdag kl. 11–13 från och med 4.9. Du kan besöka huset anonymt om du vill, och deltagande förutsätter inte att du är klient inom social- och hälsovårdstjänsterna.

Verksamheten har utvecklats i samarbete mellan olika aktörer sedan år 2021 och på hösten startas verksamheten av: arbetsgruppen för utveckling av mental- och missbrukarvården i Östra Nylands välfärdsområde, A-klinikstiftelsen, Lyömätön Linja Keski- ja Itä-Uusimaa, föreningen Valo-Valmennus, finska församlingen i Borgå, Borgå svenska domkyrkoförsamling, Porvoon A-kilta, Etelän-SYLI ry, Socialpsykiatriska föreningen i Östra Nyland rf, FinFami – Anhörigas stöd för mentalvården centralförbundet rf, Borgå SETA ry, Brottsofferjouren RIKU, Kundaliinijoogaopettajat, Borgå NA, mental- och missbrukarvården i Östra Nylands välfärdsområde.

Kompanjonskapshuset Medvind är en del av projektet Finlands program för hållbar tillväxt i Östra Nylands välfärdsområde. Vi är här för dig!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Östra Nylands välfärdsområde producerar och ordnar offentliga social- och hälsovårdstjänsterna och räddningsväsendet i sju kommuner: Askola, Borgå, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Pukkila och Sibbo.

Följ Itä-Uudenmaan hyvinvointialue – Östra Nylands välfärdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Itä-Uudenmaan hyvinvointialue – Östra Nylands välfärdsområde

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum