Visit Kangasala

Kangasalan matkailutulo on kasvussa pandemian vaikutuksista huolimatta

Jaa
Tänään julkaistun matkailun tulo- ja työllisyysselvityksen mukaan Kangasalan välitön matkailutulo vuonna 2022 oli 16,8 milj. euroa. Edelliseen, vuonna 2017 toteutettuun tutkimukseen verrattuna nousua oli lähes 10 %. Matkailun kokonaisvaikutukset Kangasalle olivat 25,77 milj. euroa.
Opastettu kierros Kangasalla Kaarina Maununtyttären johdolla. Kuvaaja Tiia Ennala
Opastettu kierros Kangasalla Kaarina Maununtyttären johdolla. Kuvaaja Tiia Ennala

Laajaan matkailututkimukseen osallistui 54 matkailualuetta, joiden matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset on laskettu vuodelta 2022. Tutkimuksen toteutti matkailun tutkimukseen erikoistunut Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy.

”Matkailualan yritykset edustavat useita eri toimialoja, ja siksi alan kokonaisvaikuttavuutta on välillä vaikea hahmottaa. Matkailu on kuitenkin merkittävä palveluala, jolla on edelleen valtava kasvupotentiaali. Koronapandemia vaikutti alaan paljon, ja toipuminen on vasta alkanut. Tässäkin valossa voi sanoa, että Kangasalan kohdalla odotukset matkailun osalta ovat tulevina vuosina suuret”, toteaa Kangasalan matkailuasiantuntija Maria Eskelinen.

Vertailukelpoista tietoa matkailun kehittymisestä saadaan vain, kun tutkimus tehdään samalla tavalla ja samalla aikasyklillä. ”On tärkeää ymmärtää mistä luvut muodostuvat. Välitön matkailutulo kertoo, mihin suuntaan matkailun vaikutus alueella kehittyy. Sen sijaan esimerkiksi matkailutulo asukasta kohti on jo haastavampi luku, muuttotappiopaikkakunnilla luku voi nousta, vaikka matkailutulo ei olisikaan kehittynyt positiivisesti”, muistuttaa Eskelinen. Eurojen lisäksi matkailulla on merkitys työllistäjänä. ”Matkailun kokonaistyöllisyysvaikutukset Kangasalla olivat vuonna 2022 86,31 henkilötyövuotta. Palvelualat ovat työvoimavaltaisia, ja työllistävät nimenomaan paikallisesti.”

Kangasalla matkailun kehittämisestä vastaa Business Kangasala Oy:n hallinnoima VisitKangasala. ”Kangasalan kaupunkistrategian mukaisesti kehitämme seudullisessa yhteistyössä matkailupalveluja ja mahdollistamme kasvua. Erinomainen sijaintimme houkuttelee paikkakunnalle niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin matkailijoita. Kangasalan matkailuyritykset hyötyvät toimintansa aloittaneesta VisitKangasalan kumppanuusverkostosta ja sen mahdollistamasta kasvusta. Lisäksi kaavoituksen kautta voimme etsiä uusia kohteita ja houkutella tänne uusiakin toimijoita”, kertoo Business Kangasala Oy:n toimitusjohtaja Päivi Kuusivaara.

Power BI -työkalu, jossa kaikkien tutkimuksessa mukana olleiden kuntien tulokset. https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiMmFhYTc4NzctMzUwZS00NDk5LTk2M2MtMmZiMzM0MzIzMDBmIiwidCI6IjBlMzI3ODI2LWNhZGYtNDM1OS1hYjJhLWVjNTk5MTNkNzJmYyIsImMiOjl9

 

Lisätiedot:

Matkailuasiantuntija Maria EskelinenVisit Kangasala / Business Kangasala Oy

p. +358 41 314 7221

maria.eskelinen@visitkangasala.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Opastettu kierros Kangasalla Kaarina Maununtyttären johdolla. Kuvaaja Tiia Ennala
Opastettu kierros Kangasalla Kaarina Maununtyttären johdolla. Kuvaaja Tiia Ennala
Lataa
Kuvaushetki Kirkkoharjun näkötornilla. Kuvaaja Tiia Ennala.
Kuvaushetki Kirkkoharjun näkötornilla. Kuvaaja Tiia Ennala.
Lataa
Kulttuurimaisemien ihailua Vehoniemen näkötornista. Kuva VisitTampere/Laura Vanzo
Kulttuurimaisemien ihailua Vehoniemen näkötornista. Kuva VisitTampere/Laura Vanzo
Lataa
Arboretum Frick kuuluu Kangasalan suosituimpiin kohteisiin. Kuvaaja Tiia Ennala.
Arboretum Frick kuuluu Kangasalan suosituimpiin kohteisiin. Kuvaaja Tiia Ennala.
Lataa
Valtakunnallinen Auton ja tien museo Mobilia houkuttelee kävijöitä kauempaakin. Kuvaaja Tiia Ennala
Valtakunnallinen Auton ja tien museo Mobilia houkuttelee kävijöitä kauempaakin. Kuvaaja Tiia Ennala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Visit Kangasala
Visit Kangasala

KANGASALA

https://visitkangasala.fi

Business Kangasala Oy on yrityspositiivisen Kangasalan kaupungin ketterä elinkeino- ja matkailuyhtiö. Business Kangasala Oy:n osana toimiva VisitKangasala markkinoi ja kehittää alueen matkailua. Tervetuloa kokemaan kesäpäivän kulttuurikaupunki!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Visit Kangasala

Kesäpäivä Kangasalla täyttää 170 vuotta juhannusviikolla16.6.2023 10:06:14 EEST | Tiedote

Pirkanmaan maakuntalaulunakin tunnettu Sakari Topeliuksen runo ja Gabriel Linse´nin sävellys koskettavat laulajia ja kuulijoita edelleenkin vuodesta toiseen. Kesäpäivä Kangasalla -laulun juhlinta alkaa sunnuntaina 18.6. Kesäpäivä Kangasalla -brunssilla Kulttuuriravintola Jalmarissa, ja “Mä oksalla ylimmällä …” 170 vuotta -pääjuhla järjestetään tiistaina 20.6. klo 17 Kangasalan kotiseutumuseolla. Koko viikon kestävät juhlallisuudet sisältävät myös Vehoniemen näkötornin avajaiset, musiikkihetken Kangasalan kirkossa sekä laulun kansainvälisiä tulkintoja.

Vehoniemen näkötornin avajaisia maanantaina 19.6. juhlitaan yhteislaululla, puheenvuoroilla, kulttuurireitin avauksella ja artesaanijäätelöllä.14.6.2023 10:41:30 EEST | Tiedote

Uusitun Vehoniemen näkötornin avajaisia vietetään Kangasalla maanantaina 19.6. klo 13. Tilaisuus on osa “Kesäpäivä Kangasalla 170 vuotta” -juhlaviikkoa. Avajaispuheenvuorot tulevat pitämään maakuntavaltuuston 1. varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Laine ja Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen, lisäksi tervehdyksen tilaisuuteen tuovat Matti Aromäki Metsähallituksesta ja Jussi Haavisto. Tilaisuudessa juhlistetaan 170-vuotista Pirkanmaan maakuntalaulua Kesäpäivä Kangasalla yhteislaululla, johon toivotaan yleisön runsasta osallistumista. Avajaisten yhteydessä julkaistaan myös Kesäpäivä Kangasalla -kulttuurireitti, jonka neitsytajo lähtee kohti Haralan harjua tilaisuuden päätteeksi. Juhlavuoden kunniaksi Vehoniemen automuseo on suunnitellut oman artesaanijäätelön, jota on saatavilla ensimmäistä kertaa avajaisissa.

Harrastajapuutarhurin yli 40 vuoden intohimona syntynyt puisto avautuu jälleen yleisölle 14.5.20234.5.2023 15:05:37 EEST | Tiedote

”En koskaan arboretumia rakentaessani ajatellut avaavani sitä yleisölle.” Erkki Frickin rakentama puisto toimi pitkään perheen ja ystävien yhteisenä pihana. Yksityinen metsä- ja maisemapuutarha Kangasalla avautuu nyt kolmantena kesänä kutsuen luonnon ystäviä nauttimaan sen kauneudesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Suuressa 3,2 hehtaarin arboretumissa on lukuisia lajistoltaan erilaista puistikkoja, joissa kasvaa tuhansia kukkivia puita ja pensaita sekä harvinaisia kasveja kaikilta eri mantereilta. Kesällä 2023 Arboretum Frick on avoinna 14.5.–13.8.2023 torstaisin ja sunnuntaisin klo 12–16, sekä ryhmille sopimuksen mukaan.

Kangasala Classic -kamarimusiikkifestivaalin 2023 ohjelmisto on julkistettu1.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Kolmatta kertaa toteutuva Kangasala Classic -kamarimusiikkifestivaali soi viikkoa ennen juhannusta 15.–18.6.2023. Festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja, Kangasalla mökkeilevä alttoviulisti Elina Heikkinen, on kutsunut nelipäiväiseen tapahtumaan konsertoimaan klassisen musiikin huippuammattilaisia ja maamme kansainvälisiä tähtiä. Konsertteja järjestetään Kangasala-talossa, Kirkkoharjun näkötornilla sekä Kangasalan, Sahalahden ja Kuhmalahden kirkoissa. Festivaaliohjelmaan kuuluu myös lastenkonsertti ja yleisölle ilmaisia ulkoilmakonsertteja ainutlaatuisissa luontokohteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme