Joditablettien jako alkaa raskaana oleville ja alle 3-vuotiaille Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella
Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa ja näin ollen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella joditablettien jako alkaa raskaana oleville sekä alle 3-vuotiaille 28.8.2023 lähtien. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) jodisuosituksiin. Edellinen ohje on vuodelta 2002. Hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki ja terveydenhuollosta vastaava viranomainen Ahvenanmaalla vastaavat joditablettien hankinnasta ja jakamisesta raskaana oleville ja alle 3- vuotiaille lapsille.
Joditablettien jakelu neuvoloiden kautta
Helsingin, Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan ja Vantaa-Keravan hyvinvointialueilla on sovittu, että jakelu tapahtuu neuvolassa määräaikaistarkastuskäyntien yhteydessä. Neuvolasta annettavat jodipakkaukset on tarkoitettu raskaana olevien ja alle 3-vuotiaiden lasten suojaamiseksi.
28.8.2023 lähtien joditabletteja annetaan asiakkaille kaikilla raskauden ajan neuvolakäynneillä sekä alle 3-vuotiaiden lasten neuvolakäyntien yhteydessä. Asiakkaalle annetaan Kaliumjodidi G.L.Pharma 65 mg pakkaus, joka sisältää 10 tablettia. Pakkauksesta riittää joditabletteja todennäköisesti perheen muillekin tarvitsijoille. Mikäli lapsella on kaksi kotia, annetaan joditabletit molempiin koteihin, mutta ei esimerkiksi mökille.
Tablettien lisäksi annetaan aina myös kirjallinen ohje tablettien annosteluun. Ohje löytyy myös hyvinvointialueen verkkosivuilta. On tärkeä muistaa, että jodin ottaminen tapahtuu vain ja ainoastaan, mikäli viranomainen siihen erikseen kehottaa.
Kun koko kohderyhmälle joditabletit on saatu jaettua (noin vuosi), joditablettien jakaminen jatkuu asiakkaille raskauden ensikäynnillä sekä lastenneuvolassa uusille asiakkaille. Jos raskauden ensikäynti toteutetaan videovastaanottona, joditabletit annetaan seuraavalla vastaanottokäynnillä. Erillisiä ajanvarauksia jodi tablettien jakoon ei varata.
Millaisessa tilanteessa joditabletteja voidaan tarvita?
Ydinvoimalaonnettomuuden aikana ympäristöön voi levitä radioaktiivista jodia, joka voi aiheuttaa kilpirauhaseen kohdistuvaa säteilyaltistusta. Haitallisinta tämä on kasvuiässä oleville henkilöille, joilla suuret säteilyannokset voivat lisätä kilpirauhassyövän riskiä. Aikuisilla samanlaista riskiä ei ole, minkä vuoksi yli 40-vuotiaille ei suositella joditabletteja säteilyvaaratilanteessa.
Säteilyvaaratilanteessa suurin riski on pienillä lapsilla ja sikiöillä. Suomen markkinoilla ei ole tällä hetkellä myynnissä alle 3-vuotiaiden lasten annosteluun soveltuvaa kaliumjodidin vahvuutta, joten tämän ikäryhmän suojaus tulee tehdä julkisilla hankinnoilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marjo KarppinenPalveluvastaava; lapset, nuoret ja perhepalvelutItä-Uudenmaan hyvinvointialue
Puh:+358503299418marjo.karppinen@itauusimaa.fiLinkit
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa ja järjestää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut alueellaan, johon kuuluu seitsemän kuntaa: Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Itä-Uudenmaan hyvinvointialue – Östra Nylands välfärdsområde
Uppgifter om klienter som beställer hem Tena-produkter kan ha hamnat i fel händer26.9.2023 13:17:56 EEST | Tiedote
Information om klienter som beställer Tena-inkontinensprodukter hem kan ha läckt i en cyberattack mot transportföretaget Westlog Oy i augusti. Företaget fungerar även i östra Nyland. Klienter uppmanas att fästa speciell uppmärksamhet vid eventuella bedrägeriförsök.
Tena-tuotteiden kotiinkuljetusasiakkaiden tietoja voinut joutua vääriin käsiin26.9.2023 13:17:56 EEST | Tiedote
Itä-Uudellamaalla asuvien Tena-inkontinenssituotteiden tilaajien henkilötietoja on saattanut joutua vääriin käsiin. Tilaajien on hyvä kiinnittää erityistä huomiota mahdollisiin petosyrityksiin.
Räddningsverket ska satsa på beredskap och fungerande lokaler20.9.2023 09:58:25 EEST | Tiedote
Räddningsverket i Östra Nyland betonar särskilt beredskap på förändringar och störningssituationer i samhället i sin verksamhet under de kommande åren. Det här uppkommer i förslaget till beslut om servicenivå, som behandlas i nämnden för beredskap och säkerhet 21.9.2023.
Pelastuslaitos aikoo panostaa varautumiseen ja toimiviin tiloihin20.9.2023 09:58:25 EEST | Tiedote
Itä-Uudenmaan pelastuslaitos painottaa lähivuosina toiminnassaan erityisesti varautumista yhteiskunnan muutoksiin ja häiriötilanteisiin. Tämä ilmenee laitoksen esityksestä palvelutasopäätökseksi, jota käsitellään varautuminen ja turvallisuus-lautakunnassa 21.9.2023.
Kom med och utveckla välfärdsområdets organisationssamarbete!2.6.2023 09:45:17 EEST | Tiedote
Den planerade samarbetsformen mellan Östra Nylands välfärdsområde och föreningar som verkar på området, Partnerskapsbordet för organisationer återremitterades för ny beredning. I beredningen granskas ansökningskriterierna och partnerskapsbordets uppbyggnad.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme