Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Itäbaanan reitti uudelleentarkasteluun Herttoniemen teollisuusalueella

Jaa
Pyöräliikenteen pääyhteyden suunnittelu Herttoniemen ja Itäkeskuksen välillä on edennyt. Jatkosuunnittelussa tullaan tarkastelemaan uudelleen Itäväylän vieressä kulkevaa reittivaihtoehtoa ja vertailemaan sitä aiemmin kaavailtuun Mekaanikonkadun reittiin välillä Valurinkatu-Roihuvuorentie. Kaupunkilaiset voivat kertoa mielipiteensä reittivaihtoehdoista kyselyssä 17.–30.8. välisenä aikana.

Herttoniemen teollisuusalueella on suunnittelun aikana tarkasteltu kolmea eri reittivaihtoehtoa: Sahaajankadun, Mekaanikonkadun ja Itäväylän reittejä. Sahaajankatu oli alustavasti valittu soveltuvimmaksi reitiksi Itäbaanalle, mutta kadun tonttiliittymien suuri määrä ja pysäköinti tonttien rajavyöhykkeillä olisi heikentänyt pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden turvallisuutta. Myös kaupunkilaisilta ja sidosryhmiltä tullut palaute vaikutti siihen, että Mekaanikonkadun ja Itäväylän reittivaihtoehdot otettiin uudelleen tarkasteluun.

Mekaanikonkadun ja Itäväylän reitit on todettu toimiviksi

Mekaanikonkadun reitti tarjoaa suoran yhteyden alueen läpi ja kadulla kulkevalle baanalle on helppo liittyä mistä tahansa alueen kohteesta. Itäbaanan linjauksen myötä Mekaanikonkadulta poistuisi kadun varren pysäköintipaikat välillä Valurinkatu-Roihuvuorentie.

Itäväylän varren reitti on todettu toimivaksi jo suunnittelun alkuvaiheessa. Korkeiden kustannusten ja yleiskaavassa osoitetun kaupunkibulevardin vuoksi sitä ei alkuun edistetty ensisijaisena vaihtoehtona. Muutokset kuitenkin realisoituvat todennäköisesti vasta vuosikymmenten jälkeen, jonka vuoksi myös Itäväylän reitti Itäbaanan linjaukseksi on otettu tarkemmin suunnitteluun.

Itäväylän varrella kaksi reittivaihtoehtoa

Baana kulkisi joko maantasossa Itäväylää mukaillen tai sillalla ja siltakannella. Maantasossa kulkeva reittivaihtoehto risteäisi muun liikenteen kanssa Muuntajankadun risteyksessä. Siltavaihtoehdossa välillä Valurinkatu-Roihuvuorentie ei olisi risteämisiä. Mikäli baana kulkisi sillalla ja siltakannella, tutkitaan tilan ottamisen mahdollisuutta Itäväylän ajokaistoista baanaa varten. Tilan ahtauden vuoksi Itäväylän varrelle ei baanan lisäksi mahtuisi jalankulun väylää.

Suunnittelun aikana Itäbaanan reittivaihtoehdoista on keskusteltu asukkaiden ja Herttoniemen teollisuusalueen yrittäjien kanssa. Jatkosuunnittelun tueksi kaupunkilaisilta pyydetään näkemyksiä Mekaanikonkadun ja Itäväylän reittivaihtoehdoista. Kyselyyn voi vastata 17.–30.8. välisenä aikana osoitteessa: https://forms.office.com/e/juzB41dEG1

Itäbaana on pyöräliikenteen pääreitti keskustan ja Itäkeskuksen välillä

Itäbaana muodostaa valmistuessaan pyöräliikenteen keskeisen yhteyden keskustan ja Itäkeskuksen välillä jatkuen myöhemmin edelleen kohti Östersundomia. Tällä hetkellä laaditaan yleissuunnitelmaa osuudesta, joka ulottuu Valurinkadun pohjoispäässä sijaitsevasta Itäväylän alikulusta Roihuvuorentien liittymään. Suunnitelmassa määritetään baanan linjaus, alustavat suunnitteluratkaisut sekä arvioidaan toteutuskustannukset ja suunnitelman vaikutukset. Itäbaanan muut osuudet suunnitellaan ja toteutetaan erikseen.

Helsingin baanaverkkosuunnitelmaan voi tutustua osoitteessa: https://www.hel.fi/fi/kaupunkiymparisto-ja-liikenne/pyoraily/pyorateiden-rakentaminen

Linkki kyselyyn: https://forms.office.com/e/juzB41dEG1

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jenni Huovinen
liikenneinsinööri
kaupunkiympäristön toimiala
liikenne- ja katusuunnittelu
puh. 09 310 37461, jenni.huovinen@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme