Muotoilukeskus MUOVA tarjoaa työkaluja digitaalisen työntekijäkokemuksen kehittämiseen

Nykyään yritysten ja julkisten organisaatioiden toiminnot toteutetaan pitkälti digitaalisilla alustoilla. Digitaalinen työympäristö mahdollistaa joustavan työskentelyn sekä etätoiminnot ja -työn. Uudet teknologiat monipuolistavat työtapoja, mutta muutos myös haastaa työntekijöiden osaamisen, kun on tarpeen oppia uusia työkaluja, toimintamalleja ja työtapoja.
Vaasan ammattikorkeakoulun Muotoilukeskus MUOVA järjestää kaikille avoimen tilaisuuden, jossa esitellään keinoja parantaa omaa digitaalista työntekijäkokemusta. Vaasassa järjestettävässä tapahtumassa keskiviikkona 23.8.2023 klo 11-15 Tampereen yliopiston professori Henri Pirkkalainen ja vanhempi tutkija Jussi Okkonen avaavat aihetta teknostressin ja informaatioergonomian näkökulmasta. Vaasalainen Lukumanu Iddrisu Vaasan yliopistolta puolestaan havainnollistaa haasteita suomalaisessa digitaalisessa työympäristössä sekä esittelee tarvittavia taitoja, joilla selättää haasteet.
Digitaalisen työntekijäkokemuksen parantaminen – tapahtuma on osa MUOVAn DEX Skills -hanketta. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama ja osa Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Uutta osaamista ohjelmistoähkyn selättämiseen
Yrityksissä ja julkisissa organisaatioissa on käytössä useita ohjelmistoja, joiden käytettävyys voi olla heikko tai joiden ominaisuuksia ei hyödynnetä tarkoituksenmukaisesti. Ohjelmistoja käytetään rinnakkain ja usein tietoja joutuu syöttämään usealle alustalle. Tästä aiheutuu helposti toistoja, tyhjäkäyntiä, unohtelua tai jopa fyysisesti pahaa oloa. Puhutaan ohjelmistoähkystä ja työn tehottomuudesta.
DEX Skills- hankkeen puitteissa MUOVA on kehittänyt uutta koulutusta vastaamaan digitaalisen työn vaatimuksiin. Verkkokoulutusohjelmassa kartoitetaan ja kehitetään digitaalista työntekijäkokemusta (digital employee experience).
Työntekijäkokemukseen liittyy käyttäjäkokemuksen osatekijät, käyttöprosessi ja käytettävyys digitaalisessa työympäristössä. Digitaaliseen työntekijäkokemukseen vaikuttavat myös organisaation kulttuuri, työntekijöiden osallistumisen tavat, HR ja innovaatiokyvykkyydet. Digitaalinen työntekijäkokemus on erityisen tärkeä etätyössä tai hybridityössä.
”Koulutus vastaa aiheen keskeisiin kysymyksiin: Miten työntekijä pystyy vaikuttamaan työhönsä digitaalisilla alustoilla? Miten ohjelmistojen ja järjestelmien käyttöä voitaisiin tehostaa?”, kertoo DEX Skills -hankkeen projektipäällikkö, MUOVAn kehittämispäällikkö Miia Lammi.
”Omaa digitaalista työtä voi helpottaa luomalla ymmärrystä omasta työstä ja työtavoista. Mitä näytöllä tapahtuu, kertoo paljon tietotyöläisen työpäivästä”, Lammi kiteyttää.
Koulutuksen tehtävien ja oppimissisältöjen avulla jokainen voi kartoittaa oman työn kuormittavuutta, tunnistaa ongelmia sekä parantaa työntekijäkokemustaan. Työelämävideot havainnollistavat erityisesti ulkomaalaistaustaisille ja opiskelijoille suomalaista digitaalista työelämää. Tehtäväpohjat antavat puolestaan hr- ja it-ammattilaisille työkaluja kehittää toimintaa yhdessä henkilökunnan kanssa.
Digitalisaatio ja digitaitojen tärkeys
EU on digitaalisessa strategiassa sitoutunut nopeaan teknologian kehittämiseen ja kutsuu 2030 digitaaliseksi vuosikymmeneksi. Tämä edellyttää sekä vahvoja digitalisaatioammattilaisia että vahvoja digitaalisia taitoja koko väestön tasolla. Digitalisaatio voidaan myös valjastaa kansalaisten osallisuuden luomiseen ja se mahdollistaa esimerkiksi ulkomaisten työttömien voimaannuttamisen osaksi yhteiskuntaa. EU:n mukaan digitaalisen osaamisen pitäisi olla paremmin saavutettavissa, mikä edellyttää uusia toimia digi-osaamisen vahvistamiseen.
Suomessa on pula digitalisaatio-osaajista ja Teknologiateollisuuden tutkimuksen (9/2021) mukaan tarve vielä kasvaa. Digitaalisten ratkaisujen kehittämisessä ja hyödyntämisessä vaaditaan teknisten taitojen lisäksi myös pehmeämpiä taitoja kuten ymmärryksen luomista digitaalisten ratkaisujen käyttäjistä ja käyttöprosesseista sekä käytettävyydestä. OKM:n ennakointifoorumin Osaaminen 2035 mukaan mukaan tulevaisuuden tärkeimpiä osaamisia ovat muun muassa digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen, hallinta ja ohjaus, luova käyttö sekä asiakaslähtöinen kehittäminen.
Improving Digital Employee Experiences – tapahtuma
Tapahtuma-aika: 23.8. klo 11-15
Tapahtumapaikka: Muotoilukeskus MUOVA, Wolffintie 36 F 2, 65200 Vaasa
Lue lisää:
https://www.muova.fi/projektit/dex-skills-digitaalinen-tyontekijakokemus-koulutusohjelma/
https://www.linkedin.com/showcase/dex-skills-digital-employee-experience-training-program
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Miia LammiDEX Skills-hankkeen projektipäällikkö, MUOVAn kehittämispäällikköMuotoilukeskus MUOVA, Vaasan ammattikorkeakoulu
Puh:050 408 4969miia.lammi@muova.fiMaria Miettinen-Battistiniasiantuntija, viestintä ja markkinointipalvelutVAMK Vaasan ammattikorkeakoulu
Puh:+358 40 586 6444maria.miettinen-battistini@vamk.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3700 ja henkilöstöä 200.
VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
ODDS Hub vauhdittaa puolustusteollisuuden ja kaksoiskäyttöteknologian innovaatioita Pohjanmaalla8.5.2025 08:59:44 EEST | Tiedote
Vaasan ammattikorkeakoulu on käynnistänyt ODDS Hubin edistämään yhteistyötä puolustusteollisuuden ja kaksoiskäyttöteknologian alalla erityisesti Pohjanmaalla. ODDS tarjoaa pk-yrityksille, startupeille ja tutkimuslaitoksille innovaatioekosysteemin ja mahdollisuuden verkostoitumiseen, vahvistaen teknologisen kehityksen edellytyksiä.
Suomalaisten korkeakoulujen yhteinen Opin.fi-palvelu on nyt auki7.5.2025 13:23:54 EEST | Tiedote
Opin.fi on suomalaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteinen palvelu, joka kokoaa yhteen monipuolisen valikoiman korkeakoulujen avoimia opintoja. Uusi palvelu on nyt jokaisen osaamisen kehittämisestä kiinnostuneen käytettävissä. Vaasan ammattikorkeakoulun lisäksi mukana palvelussa on jo 28 suomalaista korkeakoulua.
VAMK vahvistaa yhteistyötään Nordean kanssa6.5.2025 07:25:00 EEST | Tiedote
Nordea Pankki on allekirjoittanut avainkumppanuussopimuksen Vaasan ammattikorkeakoulun kanssa. Avainkumppanuus mahdollistaa systemaattisen ja tuloksellisen yhteistyön.
VasaHack 11–12 april 2025 utmanar högskolestuderanden att ta fram innovativa lösningar som stärker Vasas attraktions- och hållkraft27.3.2025 07:20:00 EET | Pressmeddelande
VaasaHack samlar universitetsstudenter i Vasa för att lösa utmaningar som främjar gemenskap och samhörighet i Vasa den 11–12 april 2025. Evenemanget är gratis, och deltagarna har möjlighet att arbeta på finska, svenska eller engelska. Deltagandet är öppet för alla, oavsett utbildningsbakgrund.
VaasaHack haastaa 11.–12.4.2025 korkeakouluopiskelijat innovoimaan ratkaisuja, jotka vahvistavat Vaasan veto- ja pitovoimaa27.3.2025 07:20:00 EET | Tiedote
VaasaHack kokoaa Vaasan korkeakouluopiskelijat ratkomaan Vaasan yhteisöllisyyttä kehittäviä haasteita 11.–12. huhtikuuta 2025. Maksuttomassa tapahtumassa osallistujilla on mahdollisuus työskennellä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Osallistuminen on avointa kaikille koulutustaustasta riippumatta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme