Vaasan Sähkö Oy

Vakaampi markkina tämän viikon pörssihintanoususta huolimatta

Jaa
Tammi–kesäkuussa Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 102,5 miljoonaa euroa (126,2 M€). Liikevoitto laski viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta ollen 1,7 miljoonaa euroa (6,8 M€). Omavaraisuusaste nousi 49,1 prosenttiin (34,9 %). Tämän viikon poikkeuksellisen korkeat pörssisähköhinnat ovat nopeuttaneet kuluttajien päätöksentekoa koskien talven sähkösopimusta.

Futuurihinnoissa laskeva trendi

Vuoden 2023 kahden ensimmäisen kvartaalin aikana nähtiin sähkön markkinahinnassa laskua. Kesän aikana sääolosuhteet, Olkiluoto 3:n säännöllisen sähköntuotannon käynnistyminen ja madaltuneet polttoainehinnat ovat jatkaneet laskevien futuurihintojen trendiä, mikä näkyy myös laskevina asiakashintoina Sähkönmyynti-liiketoiminnossa. 

Pörssisähkön suosio on vuoden ensimmäisen puoliskon aikana kasvanut merkittävästi.

- Tällä viikolla nähdyt korkeat pörssisähköhinnat ovat kuitenkin nopeuttaneet kuluttajien päätöksentekoa koskien talven sähkösopimusta, ja monelle kiinteä hinta tuntuu turvallisemmalta valinnalta, toteaa toimitusjohtaja Stefan Damlin.

Sähköntuotanto-liiketoiminnossa tuloksentekokykyä heikensivät alhaisemmat markkinahinnat kesän aikana ja jopa yksittäiset negatiiviset tunnit. Tavoite tehdä voittoa niin sähkön kuin lämmön liiketoiminnoissa odottaa energiakriisin jälkeen vielä toteutumistaan, mutta Damlin katsoo kuluvaa vuotta toiveikkaana.

- Uudet investoinnit parantavat merkittävästi tehokkuutta ja vähentävät päästöjä. Kaukolämmölle tämä vuosi on tuloksellisesti hyvin haastava, mutta haemme siihen määrätietoisesti muutosta myös jo tänä vuonna käyttöön tulevilla investoinneilla.

Joustoa ja varastointia

Påttin jätevedenpuhdistamon hukkalämpölaitoksen rakentaminen etenee aikataulussa. Laitoksen lämpöpumput ovat loppukesästä saapuneet asennettaviksi. Asennustöiden jälkeen alkavat testaukset ja laitoksen käyttöönottovaihe. Näillä näkymin laitos alkaa tuottaa kaukolämpöä vuodenvaihteessa.

Aikaisemmin kesällä Vaasan Sähkö kertoi myös tulevista ratkaisuista Vaasan Vaskiluodossa, jossa suunnitellaan uusia, energiajärjestelmään joustoa tuovia toimenpiteitä.

Sähkön- ja lämmöntuotannon yhtymäkohdat ovat yhä paremmin havaittavissa uudessa markkinatilanteessa, jossa sähkön hinta ja saatavuus markkinoilla vaihtelee paljon.

- Energiamarkkinoilla huomio on ymmärrettävästi parin vuoden ajan ollut hinnoissa, mutta alalla tehdään parhaillaan myös paljon tärkeitä investointeja, Damlin muistuttaa.

- Uusiutuvaa energiaa tuotetaan yhä enemmän. Samalla kun se luo pohjaa päästöttömälle energiajärjestelmälle, on sääriippuvaisen tuotannon entistä suurempi osuus asia, joka pitää huomioida kaikissa ratkaisuissa. Uusilla ratkaisuilla haemme joustoa ja varastointimahdollisuuksia. Se tasapainottaa osaltaan myös markkinaa.

Sähköverkkopuolella massiivinen hanke etenee aikataulussa

Keväällä Vaasan Sähköverkko käynnisti ison projektin, jossa vuoden 2024 loppuun mennessä asennetaan lähes 70 000 uutta älykästä sähkömittaria. Mittarit vastaavat sähkömarkkinalain uusia vaatimuksia mahdollistaen muun muassa vartin mittaustiheyden. Asennuksia tehdään parhaillaan saaristossa.

Vaasan Sähkö -konserni

1–6/2023

1–6/2022

Liikevaihto M€

102,5

126,2

Liikevaihdon muutos %

-18,7

51,5

Liikevoitto M€

1,7

6,8

Liikevoitto %

1,6

5,4

Investoinnit M€

8,0

11,3

Omavaraisuusaste %

49,1

34,9

 

   

Sähkön myynti asiakkaille GWh *)

747

880

Sähkön tuotanto *)

1 022

855

Kaukolämmön myynti GWh

393

392

Sähkönsiirto GWh

447

507

*) Raportointitapa muuttunut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tavoitettavissa 25.8. klo 10.30 jälkeen.

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 135 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2022 oli noin 330 milj. euroa. Vuonna 2022 Vaasan Sähkö täytti 130 vuotta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Suomen suurin käytössä oleva sähkökattila-lämpövarastoyhdistelmä sijatsee Vaasassa17.11.2023 10:51:09 EET | Tiedote

Vaasan Vaskiluodossa on juuri otettu käyttöön 120 megawatin edestä uutta sähkökattilakapasiteettia ja laajennettu lämpövarasto. Vaasan Voiman laitoksen sähkökattiloiden teho on hankinnan myötä yhteensä 160 megawattia, mikä asettaa Vaasan kaukolämmön sähkökattilat tehollisesti Suomen suurimpien joukkoon. Yhdessä laajennetun lämpövaraston kanssa ratkaisu tuo järjestelmään kaivattua joustoa ja kustannustehokkuutta samalla vähentäen kaukolämmön tuotannon päästöjä.

Energiakriisin vaikutus näkyy edelleen tuloksessa26.10.2023 07:05:00 EEST | Tiedote

Tammi–syyskuussa Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 135,9 miljoonaa euroa (229,2 M€). Liiketulos laski viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta ollen negatiivinen -0,7 miljoonaa euroa (18,7 M€). Liiketulosennuste koko vuodelle 2023 on syyskuun lopun tilanteessa vuotta 2022 korkeampi, mutta vaihteleva markkina ja epävarma globaali tilanne saattavat edelleen vaikuttaa voimakkaasti loppuvuoden kehitykseen. Yhtiön omavaraisuusaste nousi 49,6 prosenttiin (38,6 %).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme