Helsingin yliopisto

Uusia nimiä kalenteriin vuonna 2025

Jaa
Vuosi 2025 tuo jälleen uusia nimiä almanakkaan. Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin saadaan silloin 33 uutta nimeä ja suomenruotsalaiseen 27. Tervetuloa kuulemaan lisää nimistä Helsingin yliopiston Tiedekulmaan torstaina 31.8.klo 13-14.
Kuva: Adobe Stock/Onerva Ollila
Kuva: Adobe Stock/Onerva Ollila

Nimipäiväuudistuksia tehdään viiden vuoden välein. Uudistuksista vastaa Helsingin yliopisto, jolla on tekijänoikeus suomalaisiin nimipäivälistoihin. Vuoden 2025 uudistusten laatijoina toimivat nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala ja filosofian tohtori Leila Mattfolk.  Uudistukset hyväksyi Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.

Tilaisuudessa Minna Saarelma-Paukkala esittelee suomalaisen nimipäiväuudistuksen ja Leila Mattfolk suomenruotsalaisen. Esittelyn jälkeen yleisöllä on mahdollisuus kysyä asiantuntijoilta nimipäivistä.

Vuoden 2025 uudistusten pohja-aineistona käytettiin vuoden 2020 aineistoa, joka sisälsi alkuvuonna 2018 elossa olleiden suomen- ja ruotsinkielisten suomalaisten ensimmäiset etunimet. Tähän aineistoon lisättiin Suomessa vuosina 2018–2022 syntyneiden lasten ensimmäiset etunimet. Aineistot saatiin Digi- ja väestötietovirastolta (DVV). 

Suomalaiseen kalenteriin pääsyn perusehtona oli, että nimi esiintyy aineistossa vähintään 500 naisella tai miehellä. Näin hyväksytyillä uusilla nimillä on aineistossa kaikkiaan 26 131 suomenkielistä nimenkantajaa. Suomenruotsalaiseen kalenteriin pääsyn raja oli sen sijaan 50 nimenkantajaa, ja näin saaduilla uusilla nimillä on aineistossa 1751 ruotsinkielistä nimenkantajaa.

Tervetuloa Tiedekulmaan (Yliopistonkatu 4) kuulemaan lisää!

Lisätietoja

Minna Saarelma-Paukkala, minna.saarelma@helsinki.fi, p. +358 2941 22947

Leila Mattfolk, leila.mattfolk@gmail.com, p. +358 40 701 6165.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Adobe Stock/Onerva Ollila
Kuva: Adobe Stock/Onerva Ollila
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme