SDP EDUSKUNTA

SDP:n Saku Nikkanen: Panostukset julkiseen rakentamiseen toimisivat talouslääkkeenä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä

Jaa

SDP:n kansanedustaja Saku Nikkanen kehottaa Petteri Orpon hallitusta soveltamaan perinteistä talouspolitiikan mallia, jossa talouden ja työllisyyden vaihteluita pyritään tasoittamaan julkisin investoinnein. Taantuman uhatessa hallituksen olisi panostettava muun muassa asuntotuotannon ARA-rakentamiseen, hyvinvointialueiden palvelutuotantoa tukeviin investointihankkeisiin sekä esimerkiksi kuntien liikuntapaikkojen rakentamiseen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Jukka-Pekka Flander

- Tämä tukisi kotimaista työtä, elinkeinoja ja ostovoimaa. Näin pidetään talouden pyörät pyörimässä. Hallituksen tulisi investointeja pohtiessaan panostaa hankkeisiin, joilla on mahdollisimman suuri työllistävä vaikutus ja samalla ne tukisivat palvelutuotannon tarpeita, Nikkanen huomauttaa.

Nikkasen mukaan Orpon hallitusohjelman kirjaus vähentää yhteiskunnan tukemaa ARA-asuntotuotantoa sopii erityisen huonosti tähän hetkeen, jossa kiinteistönomistajien ja rakennuttajien Rakli ry:n mukaan rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla on vähentynyt voimakkaasti kuluvana vuonna. Rakli arvioi, että koko vuoden rakentaminen vähenee 5–6 prosenttia aiempaan verrattuna. Syynä tähän epäillään olevan voimakkaasti nousseen lainojen korkotason. Asuntosäätiön mukaan rakennusalan synkistä näkymistä kertovat tuoreet luvut konkurssien määristä: lähes 300 rakennusalan yritystä on ajautunut vuonna 2023 konkurssiin.

- Tämä hallitusohjelman julkisen rakentamisen vähentämisen tavoite on vahvassa ristiriidassa taloudellisen toiminnan edistämisen kanssa ajassa, jossa talous uhkaa taantua hallituksen merkittävän säästöpolitiikan takia. Miksi ihmeessä nyt ei investoitaisi esimerkiksi julkiseen senioreiden palveluasumiseen ja liikuntapaikkojen rakentamiseen, mikä tukisi talouden kasvua ja työllisyyttä. Nämä olisivat tuottavia investointeja, asumistuotannon vähentämisen sijaan, Saku Nikkanen sanoo.

Rakennusteollisuuden (RT) mukaan ARA-tuotannon merkitys asuntotuotannolle, työllisyydelle ja talouskasvulle on tässä suhdannetilanteessa ratkaiseva.

- Valtion tulee viipymättä varmistaa ARA-tuotannon jatkuvuus, lyhyen korkotukimallin toimivuus ja sen valtuuden riittävyys. Esimerkiksi miljardin euron investointi talonrakentamiseen tuottaa työtä vuodeksi 14 000 henkilölle ja julkiselle sektorille 460 miljoonan euron tulot, Nikkanen vaatii.

ARA-rakentaminen on ympäristöministeriön Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen hallinnonalaan kuuluvan viraston toimintaa, joka vastaa valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. ARA:n mukaan sen tehtäviin kuuluu myöntää korkotukilainoja vuokra- ja asumisoikeusasuntojen uudisrakentamiseen ja perusparannushankkeisiin sekä asuntojen hankintaan. ARA myöntää myös takauslainoja vuokratalojen rakentamiseen. Lainaa myönnetään kunnille tai muille julkisyhteisöille, ARA:n nimeämälle yleishyödylliselle yhteisölle tai näiden mainittujen yhteisöjen omistamalle osakeyhtiölle.

- Tässä hetkessä on väärää politiikkaa pyrkiä vähentää yhteiskunnan tukemaa ARA-asumistuotantoa, johon investoimalla saadaan aikaan sekä työtä, että toimeliaisuutta. Samalla voitaisiin panostaa vanhusten ja vammaisten elämänlaatuun parantaen erityisasumisen tasoa. Lisäksi saataisiin hyötyjä suomalaisten liikkumisen edistämiseen rakentamalla liikuntapaikkoja. Nämä liikuntapaikat tuovat suuria kansanterveydellisiä hyötyjä, kunhan saamme kaikenikäiset suomalaiset liikkumaan nykyistä enemmän. Liikunnalla on tutkitusti merkittävä rooli monien sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä sekä yleisesti hyvän terveyden ylläpidossa. Tässä kohtaa investoinnit lyhyellä tähtäimellä ihmisten elämään tuovat myös taloudellista hyötyä pitkällä aikavälillä, Nikkanen muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme