Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Vesistökunnostusten avustushaku alkaa 17.10.2023 – aloita hankkeen suunnittelu nyt

Jaa
Pyhäjoen vesistö ry:n toiminnanjohtaja Teemu Sauvula veden äärellä.
Pyhäjoen vesistö ry:n toiminnanjohtaja Teemu Sauvula veden äärellä.

Ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelman tavoitteena on tehdä Suomesta maailman tehokkain vesiensuojelija ”Toivomme lisää erityisesti eri toimijoiden yhdessä valmistelemia hankkeita, joissa tarkastellaan sekä valuma-alueella että vesistöissä tarvittavia toimia samanaikaisesti”, kertoo ympäristöministeriön ohjelmapäällikkö Antton Keto.

Hankkeiden hakuaika tänä vuonna on 17.10.-30.11.2023

Vesistöjen kunnostaminen tulee olla valuma-aluelähtöistä, jotta oman vesistön tilaan saadaan toivottuja vaikutuksia. Uusia toimijoita, hankkeita ja yhteistyötä tarvitaan edelleen vesistöjen kunnostamiseksi Pohjois-Pohjanmaaan alueella.

Kunnostustoimet tulee kussakin vesistössä kohdentaa keskeisimpään sen tilaa heikentävään seikkaan, kuten ulkoiseen kuormitukseen. Kun nämä tekijät saadaan valuma-aluekunnostustoimenpiteillä hallintaan, kannattaa myös itse vesistössä tapahtuviin kunnostuksiin panostaa. Rahoitushaussa tuetaan myös mm. vesienhoidon toimijoiden verkostoitumista, suunnitteluhankkeita, konkreettisia kunnostustoimia, sekä pohjavesialueiden suojelusuunnitelmia. Avustushaussa etusijalla ovat ne vesistöt, joiden ekologinen tila on hyvää huonompi tai niiden tila on riskissä heikentyä. Vesistöjen tilaan ja suunniteltuihin toimiin omilla alueilla voi käydä tutustumassa valtakunnallisessa eTPO-palvelussa:

Pyhäjoen vesistö ry kunnostaa Pyhäjokea ja sen valuma-alueita

Vuoden 2022 joulukuussa perustettu Pyhäjoen vesistö ry on jokivarren kuuden kunnan, ELY-keskuksen ja yrityskannatusjäsenten muodostama vesistökunnostusyhdistys.

”Yhdistyksen toiminta-ajatuksena on toimia asiantuntijana ja yhteenkokoajana maanomistajien, osakaskuntien, kalatalousalueiden, kuntien, asukkaiden ja yritysten yhteisissä vesistötoimissa. Toiminta-alue kattaa pääuoman lisäksi joen valuma-alueiden muut vesistöt ja vaikuttavuutta saadaan erityisesti vesistöalueen tilan kokonaiskoordinoinnista ja kunnostushankkeiden kohdistamisesta siten, että ne hyödyttävät paikallisvaikutuksen lisäksi laajemmin koko vesistöaluetta” kertoo Pyhäjoen vesistö ry:n toiminnanjohtaja Teemu Sauvula.

Yhdistyksen visiona on, että Pyhäjoen vesistöalue on ekologisesti hyvässä tilassa, vesistömaisema paranee, kalaston ja ravuston liikkuminen ja lisääntyminen mahdollistuu koko vesistöalueella ja työ vesien tilan hyväksi on suunnitelmallista ja määrätietoista.

Ota yhteyttä ennen hakemuksen jättämistä

Kunnostushankkeen suunnittelu kannattaa aloittaa heti, hyvissä ajoin ennen sähköisen hakujärjestelmän avautumista 17.10.2023. Hankkeiden avustustuki on noin 50%, joten omarahoituksen kerääminen kannattaa aloitta hyvissä ajoin. Myös talkootyö on mahdollista omarahoitusosuuden kattamiseksi. Ennen hakemuksen jättämistä kannattaa olla yhteydessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijoihin, joilta saa tarkempaa tietoa millaisiin toimiin avustusta voidaan myöntää. Vesiensuojelun tehostamisohjelmassa pelkkiä ruoppauksia tai vesikasvien niittoja ei rahoiteta.

ELY-keskus opastaa ja neuvoo hankehakemuksissa ja suunnittelussa sekä mahdollisten yhteistyökumppanien löytämisessä. Vesien tilaa parantaville hankkeille avustusta voi hakea ajalla 17.10.-30.11.2023 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistökunnostukset:
Henri Vaarala, ympäristöasiantuntija, p. 0295 037 089
Anne Korhonen, ympäristöasiantuntija p. 0295 038414


Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat:
Riku Sanaksenaho, vesitalousasiantuntija p. 050 3960753


Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pyhäjoen vesistö ry:n toiminnanjohtaja Teemu Sauvula veden äärellä.
Pyhäjoen vesistö ry:n toiminnanjohtaja Teemu Sauvula veden äärellä.
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan järvien happitilanne heikoin rehevissä ja matalissa järvissä17.4.2024 15:56:53 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvitti maalis–huhtikuussa 38 järven happitilannetta. Järvet jäätyivät varhain syksyllä ja pitkä jääpeitteinen kausi näkyi erityisesti matalien ja rehevien järvien happitilanteen heikentymisenä. Syvemmissä järvissä hapen määrä vähenee usein pohjaa kohden, koska eri lämpötilassa olevat kerrokset eivät sekoitu. Pitkä jäätalvi näkyi lievästi myös syvempien järvien happipitoisuuksissa. Kuusamossa järvien jäänpaksuus oli maalis-huhtikuussa keskimäärin 0,8 m, Taivalkoskella 0,7 m ja Pudasjärvellä 0,6 metriä. Oulun ja Rokuan järvissä jään paksuus oli 0,6 m ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosalla 0,5 metriä. Talven aikana ELY-keskuksen on ilmoitettu kalakuolemista Sievin Jyringinjärvellä, Vaalan Syväjärvellä ja Oulun Laholaisojassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye