Business Finland

Suomessa kehitetyt ratkaisut parantavat terveyssektorin kantokykyä maailmalla

Jaa

Hoitajapula, ikääntyvä väestö ja rahapula eivät ole vain suomalainen ongelma. Ympäri maailmaa etsitään ratkaisuja uudistaa terveydenhuollon toimintatapoja ja teknologioita. Suomalainen terveysteknologiavienti on edelleen nosteessa. Terveysteknologian vientipäivä 23.8.2023 kokoaa yhteen Suomessa toimivat globaaliin haasteeseen vastaavat yritykset.

Terhi Rasmussen, Senior Advisor, Business Finland
Terhi Rasmussen, Senior Advisor, Business Finland Business Finland Business Finland

Koronapandemian jälkilöylyissä eri Euroopan maat investoivat terveyssektorin uudistamiseen. Esimerkiksi Ranska panostaa 650 miljoonaa euroa digitaalisiin kehittämishankkeisiin ja terveysdataan. Ranskan lisäksi mittavia panostuksia terveysdatan hyödyntämiseen tehdään myös mm. Saksassa ja Pohjoismaissa.    

Ranskassa valmistellaan nyt digitaalisten terveysteknologiaratkaisujen korvattavuutta (PECAN), kertoo Terveys- ja hyvinvointiteeman viennistä vastaava Terhi Rasmussen Business Finlandista. Hanketta seurataan suurella mielenkiinnolla koko Euroopassa. Se avaa digiterveyden markkinaa myös suomalaisille yrityksille.

- Globaalisti on arvioitu, että vuonna 2030 olisi jo 13 miljoonan hoitajan vaje, mikäli asiat tehdään kuten nyt. Euroopassa etsitään kuumeisesti ratkaisuja, jotka auttavat ennakoinnissa ja nopeassa diagnosoinnissa. Terveydenhuollon henkilöstö tulee saada jaksamaan paremmin ja potilaat omatoimisemmiksi. Sairastuneet pitäisi saada mahdollisimman nopeasti takaisin työkykyisiksi, Rasmussen tiivistää.

Terveysteknologian vienti kasvaa tasaisesti

Suomessa kehitetyn terveysteknologian tuotevienti on kasvanut joka vuosi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Ylijäämää on tänä aikana kertynyt yli 16 miljardia euroa. Vuonna 2022 tuoteviennin arvo oli 2,7 miljardia euroa. Kolmannes viennistä suuntautuu Yhdysvaltoihin, mikä on monelle yritykselle houkuttelevin vientikohde. Eurooppaan suuntautuu lähes 40 prosenttia terveysteknologian viennistä. Kiina on toiseksi suurin kohdemaa 8 prosentin osuudella. Tämän vuoden tuotevienti on ollut aiempien vuosien kaltaista. Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassinen on tyytyväinen hallitusohjelman tavoitteisiin terveysteknologian näkökulmasta.

- Alalle tärkeä Terveysalan Kasvustrategia saa jatkoa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-ohjelmana. Terveysteknologian käytön ja viennin edistämistä varten on valmisteilla Business Finlandin missio Healthcare Reimagined 2035. Tämän pohjalta työstetään parhaillaan erilaisia ohjelmia terveyden ympärille, Saara Hassinen sanoo.

Suomalaiset yritykset parantavat potilasturvallisuutta Australiassa ja vähentävät sairaalakäyntejä Isossa-Britanniassa

Suomessa kehitetty tekoälyyn ja kuva-analyysiin pohjautuva potilasturvallisuusratkaisu Verso Vision ilmoittaa automaattisesti hoitajan kännykkään, mikäli potilas on vaarassa ja tarvitsee apua huoneessaan.

- Esimerkiksi Australiassa ikääntyvien asumispalveluissa ratkaisumme on todettu vähentävän 50 % ikäviä asiakaskaatumisia. Tällä on valtava merkitys hoidon kustannuksiin, inhimillisen kivun vähentämiseen ja hoitajan ajan säästämiseen, kertoo Katja Taalas, Verso Vision Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.  Yritys onkin nopeasti laajentunut usealle kansainväliselle markkinalle. Näitä ovat mm. Yhdistynyt kuningaskunta, Australia, Italia, Ruotsi, Tanska, Norja, Viro ja Irlanti.

Terveysteknologiayritys Buddy Healthcaren hoidonohjausjärjestelmä on pystynyt vähentämään 45 prosenttia turhia asiakaskäyntejä ennen leikkausta Isossa-Britanniassa.

- Aiemmin kaikki potilaat matkustivat sairaalaan ennen leikkausta täyttämään esitietokyselyn yhdessä hoitajan kanssa. Nyt kun lähes puolet potilaista täyttää kyselyn omatoimisesti mobiilisovelluksessa, säästyy huomattavasti hoitajan sekä potilaan aikaa. Asiakkaamme NHS Lanarkshire on lisäksi huomannut, että järjestelmän lähettämän automatisoidun potilasviestinnän ja muistutteiden avulla puhelut ovat vähentyneet selvästi. Nykyään vain pienellä osalla potilaista (11 %) on tarve olla yhteydessä sairaalaan ennen leikkausta.

Business Finland ja Terveysteknologia ry - Healthtech Finland järjestävät 23. elokuuta terveysteknologian vientipäivän Together to Global Growth Team Finland -talolla Helsingin Ruoholahdessa. Tapahtumaan on ilmoittautunut n. 200 osallistujaa ja paikalla on myös kymmenkunta kansainvälisen verkoston terveysalan asiantuntijaa eri kohdemaista. Ohjelma liitteenä. 

Median edustajat ovat myös tervetulleita vientipäivään 23.8. Ilmoittautumiset:

Maria Arruda
Head of Communication, Business Finland
maria.arruda@businessfinland.fi  
+358 400 933 913

Yhteyshenkilöt

Terhi Rasmussen
Global Opportunity Leader, Business Finland
terhi.rasmussen@businessfinland.fi
+45 2054 9894

Saara Hassinen
Toimitusjohtaja, Terveysteknologia ry
saara.hassinen@teknologiateollisuus.fi
+358 40 531 1661

Buddy Healthcare, Jussi Määttä, haastattelut: Pipsa Karioja, Marketing Manager / Markkinointipäällikkö, +358 40 216 4930, pipsa@buddyhealthcare.com

VersoVision, Katja Taalas, +358 40 7642871, katja.taalas@versovision.com

Kuvat

Terhi Rasmussen / Business Finland
Terhi Rasmussen / Business Finland
Lataa
Saara Hassinen / Terveysteknologia ry
Saara Hassinen / Terveysteknologia ry
Lataa

Liitteet

Linkit

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa 37 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi

Terveysteknologia ry – Healthtech Finland on toimialajärjestö alan yrityksille. Jäseniä on noin 200. Autamme jäseniä kasvamaan ja kansainvälistymään huomioimalla säädellyn toimialan globaalit vaatimukset, kuin myös datan käytön mahdollisuudet. Yhdistys on lisäksi kohtaamispaikka kaikenkokoisille yrityksille, myös startupeille. Vaikuttajana tavoitteemme on toimintaympäristö, jossa voi kehittää ja ottaa käyttöön potilasturvallisia, innovatiivisia ja vaikuttavia tuotteita ja palveluja, myös vientiä varten.  

Etusivu | Healthtech (teknologiateollisuus.fi)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Finland

Ensimmäisenä Euroopassa – Suomen metaversumi-ekosysteemi lanseeraa metaversumi-aloitteen1.12.2023 13:08:29 EET | Tiedote

Business Finlandin, VTT:n, Oulun yliopiston ja yli 400 muun toimijan lanseeraaman metaversumi-aloitteen, Metaverse Initiative by Finnish Ecosystem, tavoitteena on tehdä Suomesta digitaalisten kokemusten tulevaisuuden suunnannäyttäjä, ja samalla keskittyä metaversumin eettiseen ja vastuulliseen kehittämiseen. Erityinen fokus on yksityisyydessä, käyttäjäturvallisuudessa ja yhteiskunnallisissa vaikutuksissa.

Tasavallan presidentti palkitsi maatalouskoneista tunnetun AGCO-konsernin pitkäaikaisena investoijana24.11.2023 12:42:35 EET | Tiedote

Yhdysvaltalainen AGCO-konserni palkittiin tänään ulkomaisena yrityksenä tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnolla pitkäaikainen kansainvälinen investoija -palkintokategoriassa. AGCO on kansainvälinen edelläkävijä maatalouskoneiden ja täsmäviljelyratkaisujen kehittämisessä, valmistuksessa sekä jakelussa. Konserniin kuuluva traktorivalmistaja Valtra työllistää Suolahdessa noin 1 100 henkeä ja AGCO Power Nokialla 950 henkeä. Valtran voimansiirtotehtaan laajennus tuo lähivuosina 200 työpaikkaa lisää.

Suomalaisilla työnantajilla merkittävä rooli maahanmuuton onnistumisessa17.11.2023 07:55:00 EET | Tiedote

Suomalaiset työnantajat ovat avainasemassa kansainvälisen rekrytoinnin ja monikulttuurisen johtamisen onnistumisessa Suomen työmarkkinoilla, käy ilmi tuoreesta "Työnantajien kansainvälisen rekrytoinnin ja monikulttuurisen johtamisen kyvykkyys -kyselystä". Työnantajien kyvykkyydellä rekrytoinnissa ja työyhteisöjen johtamisessa on keskeinen rooli maahanmuuton onnistumisessa ja sen vaikutuksissa suomalaiseen yhteiskuntaan.

Suomen paviljonkia valmistellaan YK:n ilmastokokoukseen8.11.2023 08:05:00 EET | Tiedote

Suomi osallistuu ensimmäistä kertaa YK:n ilmastokokoukseen omalla paviljongilla. Suomen paviljonki on yksi tapahtuman lähes 200 paviljongista, joissa järjestetään keskusteluja virallisten neuvottelujen ohessa. Business Finlandin isännöimän paviljongin lavalla ratkaisuja vihreän siirtymän vauhdittamiseksi esittelevät eri sektoreita edustavat yritykset, organisaatiot, kansalaisjärjestöt sekä ministeriöiden edustajat lähes kahden viikon ajan. COP28 järjestetään joulukuun alussa Dubaissa ja se on laajuudeltaan suurin koskaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme