Pirkanmaan ELY-keskus

Lielahti-Lakiala-kaksoisraidehankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely käynnistyy

Jaa
Väylävirasto suunnittelee kaksoisraiteen rakentamista Tampereen Lielahden ja Ylöjärven Lakialan väliselle rataosuudelle. Ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta ja yleissuunnitelmasta pidetään yleisötilaisuus 29.8.2023 Ylöjärven kaupungintalolla.

Väylävirasto on toimittanut Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ympäristövaikutusten arviointiohjelman (YVA-ohjelma) Lielahti-Lakiala-kaksoisraidehankkeesta. Arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima suunnitelma hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin toteuttamisesta.

Tampereen Lielahden ja Ylöjärven Lakialan väliselle rataosalle suunnitellaan nykyisen raiteen rinnalle uutta raidetta eli kaksoisraidetta. Käytännössä kaksoisraide tarkoittaa sitä, että ratakäytävän leveys noin kaksinkertaistuu nykyisestä leveydestä. Suunnitteluosuuden pituus on noin 16,8 km. Suunnitteluun sisältyvät kaksoisraiteeseen liittyvät sillat ja muut taitorakenteet sekä tarvittavien tiejärjestelyjen suunnittelu maanteiden, katujen, yksityisteiden ja kevyenliikenteenväylien osalta.

Lielahti–Lakiala-rataosuudelle tehdään lakisääteinen ympäristövaikutusten arviointi (YVA) ja ratalain mukainen yleissuunnitelma (YS). Näiden suunnittelu ja toteutus kulkevat rinnakkain ja yleissuunnitelma viimeistellään YVA-menettelyn jälkeen.

Arvioitavat vaihtoehdot

Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja:

Vaihtoehto 0+ (VE0+): Nykyisen radan parantaminen

Vaihtoehto 1 (VE1): Kaksoisraiteen rakentaminen (16,8 km), tavoitenopeus 200 km/h

Vaihtoehto 2 (VE2): Kaksoisraiteen rakentaminen (16,8 km), tavoitenopeus 250 km/h

Arviointiohjelmaan tutustuminen

Hankkeen YVA-ohjelmaan voi tutustua seuraavissa paikoissa:

  • Tampereen kaupungin palvelupiste, Frenckellinaukio 2 B, Tampere
  • Lielahden kirjasto, Antti Possin kuja 1, Tampere
  • Ylöjärven kaupungintalo, Kuruntie 14, Ylöjärvi
  • Ylöjärven pääkirjasto Leija, Koivumäentie 2, Ylöjärvi
  • Pirkanmaan ELY-keskus, Yliopistonkatu 38, Tampere
  • sekä osoitteessa www.ymparisto.fi/LielahtiLakialankaksoisraideYVA (ymparisto.fi) 

Mielipiteitä voi esittää 19.9.2023 asti

Arviointiohjelmasta voi esittää mielipiteitä kirjallisesti toimittamalla ne viimeistään 19.9.2023 Pirkanmaan ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 Tampere (viitteenä PIRELY/14295/2021).

Yleisötilaisuus järjestetään Ylöjärven kaupungintalolla 29.8. klo 17.30

Ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta ja yleissuunnitelmasta järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus Ylöjärven kaupungintalon valtuustosalissa tiistaina 29.8.2023 klo 17.30–19.30 (Kuruntie 14, 33470 Ylöjärvi, sisäänkäynti D-ovesta). Kahvitarjoilu toteutetaan ennen tilaisuutta klo 17.00 alkaen Ylöjärven kaupungintalon valtuustosalin aulassa. Tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Osallistumislinkki ja ohjeet julkaistaan ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/LielahtiLakialankaksoisraideYVA (ymparisto.fi). 

Yhteysviranomaisena toimivan Pirkanmaan ELY-keskuksen lausunto arviointiohjelmasta tulee myöhemmin nähtäville hankkeen verkkosivulle.

Lisätietoja:

  • www.ymparisto.fi/LielahtiLakialankaksoisraideYVA (ymparisto.fi) 
  • Hankkeesta vastaava: Väylävirasto, Eero Virtanen, p. 029 534 3017, etunimi.sukunimi(at)vayla.fi
  • YVA-konsultti: Sitowise Oy, Sanna Vaalgamaa, p. 020 747 7432, etunimi.sukunimi(at)sitowise.com
  • YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, Katja Sippola, puh. 0295 036 248, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Rantatunneliin puolivuotishuolto ja pesu – yösulkuja arkisin kahden viikon ajan5.9.2023 10:45:00 EEST | Tiedote

Tampereen Rantatunnelissa tehdään yötyönä viikoilla 37 ja 38 tunnelin puolivuotishuolto. Työt suoritetaan tunneliputki kerrallaan neljänä perättäisenä yönä maanantai-illoista varhaisiin perjantaiaamuihin. Pirkanmaan ELY-keskus pesee ja puhdistaa silloin tunnelin perusteellisesti. Samanaikaisesti Fintraffic Tie Oy huoltaa ja testaa tunnelin teknisiä järjestelmiä. Töiden ajaksi ajoneuvoliikenne ohjataan varareitille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme