Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Lintuinfluenssaa todettu luonnonlinnussa Mikkelissä

Jaa

Mikkelistä Etelä-Savossa on löytynyt lintuinfluenssaan kuollut naurulokki. Kyseessä on ensimmäinen tapaus Itä-Suomessa. 

Lintu löytyi Mikkelin kaupungin pääkirjaston katolta ja näytteet lähetettiin tutkittavaksi Ruokavirastoon 10.8.2023. Maanantai-iltapäivänä 21.8.23 Ruokavirastosta varmistui, että kyseessä on korkeapatogeeninen H5N1-virus.

Kyseessä on ensimmäinen tapaus Itä-Suomessa. Koska lintuinfluenssa on löydetty luonnonlinnusta, alueelle ei määrätä rajoitusvyöhykkeitä, eikä kielletä siipikarjan ulkonapitoa. Löytynyt virustyyppi ei tartu helposti ihmiseen.

Ruokavirasto kuitenkin suosittelee tartuntavyöhykkeiden lisäksi koko Suomessa lintujen sisälläpitoa tai muutoin sen varmistamista, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse tekemisiin siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen tai niille tarjottavan rehun ja veden kanssa. Ruokavirasto muistuttaa samalla siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tautisuojauksen tärkeydestä lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi.

Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut pääsevät kosketuksiin toistensa kanssa suoraan tai vaikkapa ulosteilla saastuneen rehun välityksellä.

Ruokavirasto suosittelee, että vesilintuja ei metsästettäisi lähialueella, jossa on esiintynyt lintuinfluenssaa. Koska kuollut naurulokki löytyi Mikkelin pääkirjaston katolta, löytö Itä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkärin mukaan ei aiheuta rajoitussuosituksia vesilintujen metsästykselle, koska kaupunkialueella ei metsästetä.

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut toivoo, että kuolleina löydetyistä linnuista ilmoitetaan valvontaeläinlääkäreille tai kaupungineläinääkäreille. Kuolleisiin lintuihin ei tule koskea ilman suojautumista.

Mikkelin kaupungin tiedote 21.8.2023:
Lintuinfluenssaa todettu luonnon linnussa Mikkelissä

Ruokaviraston tiedote 21.8.2023: 
Lintuinfluenssaa löytyi uudelta turkistarhalta, Mikkelissä tautiin kuolleita lokkeja

Lisätietoja

läänineläinlääkäri Olga Eronen, p. 0295 016 842
läänineläinlääkäri Tiina Artjoki, p. 0295 016 252
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Usein kysyttyä lintuinfluenssasta (ruokavirasto.fi)

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202419.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 3.11.2023. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme