Etsisitkö uuden marjastuspaikan? Katso hyvät marjapaikat kartalta etukäteen
Kartat ja muut netissä selattavat Maanmittauslaitoksen paikkatietoaineistot ovat oivallinen apu marjastuspaikkojen etsimiseen.
Maanmittauslaitoksen kartat ja näihin perustuvat paikkatietopalvelut tarjoavat kattavasti tietoa Suomen maastoista ja metsistä. Verkossa avoimesti saatavilla olevia aineistoja voi hyödyntää myös harrastuksiin, kuten retkeilyreittien suunnitteluun ja marjastukseen.
- Suotuisia marjastuspaikkoja voi etsiä jo ennakkoon kotoa käsin tietokoneen tai puhelimen avulla tutustumalla karttoihin ja niiden tarjoamaan tietoon, vinkkaa Maanmittauslaitoksen metsätalousinsinööri Heikki Ala-aho.
Ala-aho on vapaa-ajallaan innokas marjastaja, jolle paikkatietoaineistot ovat tuttu apuväline. Hän kokosi ohjeet, joiden avulla muutkin marjastajat pääsevät hyödyntämään paikkatietoaineistoja.
Hyödynnä vinkit marjastuspaikkojen etsimiseen
Marjastuspaikkojen etsimiseen voi hyödyntää Maanmittauslaitoksen maksutonta Karttapaikka-palvelua, josta löytyy maastokarttoja, ilmakuvia ja taustakarttoja. Karttoja voi hakea koko Suomesta esimerkiksi paikannimillä. Katso karttamerkkien selitteet, kuten värit täältä.
- Sopivia marjastusalueita kannattaa tutkia kartalla näkyvien, alueita kuvaavien värien mukaan. Puustoiset alueet ovat usein hyviä marjastukseen ja ne näkyvät maastokartassa valkoisella värillä.
- Marjoja voi löytää myös avohakkuiden reunamilta. Avohakkuut on merkitty karttaan vihreällä vinoviivoituksella.
- Marjoja saattaa löytää myös voimalinjojen reunametsistä. Voimalinjat tunnistaa kartasta mustana viivana, jossa on poikittaisia viivoja.
- Karttapaikassa ja Paikkatietoikkunassa on katsottavissa myös ilmakuvia. Niistä voi tarkistaa tuoreiden hakkuualueiden ajourat. Tällaiset alueet ovat yleensä hyviä marjastuskohteita muutaman vuoden ajan.
- Katso kartalta myös alueen tiestöä ja suunnittele reittisi, jotta et vahingossa riko maastoliikennelakia. Monella yksityistiellä ajaminen on kiellettyä. Yksityistiet näkyvät kartalla paksulla mustalla viivalla. Usein myös mökeille johtavat tiet ovat yksityisiä, ja niitä on syytä välttää.
- Älä eksy metsään: ota mukaan myös kartta ja vähintään kuvakaappaus puhelimen näytöllä olevasta kartasta. Varmista näin etukäteen, että tiedät aina sijaintisi.
Karttapaikan merkintöjen avulla pääsee marjastuksessa jo hyvään alkuun. Avuksi on myös toinen Maanmittauslaitoksen karttapalvelu, ilmainen, mutta laajojen ominaisuuksiensa johdosta hieman monimutkaisempi Paikkatietoikkuna. Se tarjoaa metsistä tarkempia tietoja. Marjastajille hyödyksi ovat esimerkiksi vääräväri-ilmakuva, Suomen metsäkeskuksen Latvusmalli ja Metsänkäyttöilmoitukset sekä Luonnonvarakeskuksen metsän Kasvupaikka. Retkeilijät voivat katsoa Paikkatietoikkunasta myös Natura-alueet ja muinaisjäännösten sijainnit.
Lisätietoja
Metsätalousinsinööri Heikki Ala-aho, 050 301 4795, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Metrin mitta täyttää 150 vuotta 20.5. – tieteellinen tutkimus varmistaa, että mittayksiköiden tarkkuus pitää20.5.2025 06:17:00 EEST | Tiedote
Kansainvälinen metrisopimus, johon myös Suomi on sitoutunut, täyttää 150 vuotta 20.5.2025. Mittayksiköiden tarkkuudessa pysyminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä ja tieteellistä tutkimusta. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n suorittamat vuosittaiset painovoimamittaukset sekä Nummelassa sijaitseva maailman tarkin viiva ovat esimerkkejä kansainvälisestä yhteistyöstä, jolla Suomi varmistaa osaltaan mittausten yhdenmukaisuutta.
Kiinteistönvälittäjät: asuntokaupan kulku on nopeutunut huoneistotietojärjestelmän tultua – kesällä alkaa seuraava hyötyjä tuova vaihe15.5.2025 07:44:07 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmä on jo nyt nopeuttanut ja sujuvoittanut asuntokaupan etenemistä, arvioivat kiinteistönvälittäjät. Lisää hyötyjä huoneistotietojärjestelmästä on odotettavissa tänä ja ensi vuonna, kun kesällä alkaa taloyhtiöiden hallinnollisten tietojen ilmoittaminen huoneistotietojärjestelmään.
The National Land Survey will be photographing a third of Finland from an airplane – datasets will be made available to authorities and the general public13.5.2025 08:17:07 EEST | Press release
The National Land Survey has started its annual aerial photography and laser scanning season to collect crucial data to help strengthen comprehensive security. The data is also used by the forestry and environmental sector. In addition, the datasets will be made available to the general public free of charge. A continuation of the aerial photography and laser scanning programme that is about to end this year is already being planned because an investment of 4.3 million euros gives a benefit of 11 million euros.
Lantmäteriverket kommer att flygfotografera en tredjedel av Finland under sommaren – datamaterialet kommer att användas av myndigheter och blir fritt tillgängligt för alla13.5.2025 08:15:46 EEST | Pressmeddelande
Lantmäteriverket har inlett den årliga flygofotgraferings- och laserskanningsperioden för att producera datamaterial som spelar en central roll i förstärkningen av den övergripande säkerheten. Datamaterialen är även viktiga för skogs- och natursektorn. Datamaterialen blir också fritt tillgängliga för alla. En fortsättning och utvidgning av det nationella flygfotograferings- och laserskanningsprogrammet planeras redan eftersom en kostnad på 4,3 miljoner euro skapar nytta för 11 miljoner euro.
Maanmittauslaitos kuvaa kolmasosan Suomesta kesän aikana lentokoneesta – aineistot tulevat viranomaiskäyttöön ja vapaasti kaikkien saataville13.5.2025 08:13:37 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on käynnistänyt vuosittaisen ilmakuvaus- ja laserkeilauskauden, jolla tuotetaan tärkeää aineistoa kokonaisturvallisuuden vahvistamiseksi sekä metsä- ja luontosektorin käyttöön. Aineistot tulevat lisäksi vapaasti kaikkien saataville. Tänä vuonna päättyvälle kansalliselle ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmalle suunnitellaan jo jatkoa ja laajennusta, sillä nykyisellään 4,3 miljoonan kustannuksella saadaan 11 miljoonan euron hyödyt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme