Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Työttömiä Kaakkois-Suomessa kaksi prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin

Jaa
Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli heinäkuun 2023 lopussa 14905 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli kaksi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä kasvoi 38 prosentilla. Myös nuorten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrät kasvoivat. Ulkomaalaisia työttömiä oli vuodentakaiseen verrattuna 14 prosenttia enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli heinäkuun aikana avoinna 1464, mikä on 17 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vaikka työttömyyden kehitys vuodentakaiseen verrattuna on monilta osin heikompi, ovat kokonaistyöttömyysluvut heinäkuisen mittaushistorian toiseksi matalimmat.
Heinäkuussa 2023 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 2 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 17 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,8 %.
Heinäkuussa 2023 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 2 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 17 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,8 %.

Kaakkois­-Suomessa oli heinäkuun lopussa 14905 työtöntä työnhakijaa. Luku on heinäkuisen mittaushistorian toiseksi matalin. Työttömiä oli 361 (+2 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 8441 (+134 henkilöä, +2 %). Etelä-Karjalassa työttömiä oli 6464 (+227 henkilöä, +4 %).

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli heinäkuussa Kaakkois­-Suomessa 11,8 prosenttia. Työttömyysaste oli korkein Rautjärvellä (15,5 %) ja matalin Parikkalassa (8,9 %). Työttömyysasteet vaihtelevat kunnittain melko paljon. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 10,5 prosenttia.

Työttömistä työnhakijoista Kaakkois-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja 986. Lomautettujen määrä kasvoi edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna 38 prosentin verran. Myös kesäkuuhun verrattuna lomautettujen määrä nousi (+36 %).

Kaakkois-Suomen työttömistä työnhakijoista oli heinäkuun lopussa ulkomaiden kansalaisia 1872 (+227, +14 %). Ulkomaalaisten osuus kaikista työttömistä oli Kaakkois-Suomessa 13 prosenttia. Ulkomaan kansalaisista erityisesti ukrainalaisten työttömyys on noussut. Heinäkuussa kaakossa oli työttömänä 314 ukrainalaista. Moni ukrainalainen työnhakija on koulutuksessa (heinäkuussa 155 henkilöä).

Työttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa

Työttömien määrä kasvoi kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa, eniten Imatran seudulla ja vähiten Kouvolan seudulla.

Työttömien määrä laski edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta neljässä kaakkoissuomalaisessa kunnassa, eniten Luumäellä (-20 henkilöä, -10 %). Heikointa muutos vuodentakaiseen verrattuna oli määrällisesti Imatralla, jossa työttömien määrä nousi 107 henkilön verran. Suhteellisesti eniten työttömien määrä nousi Rautjärvellä (+20 %).

Nuoria työttömiä vuodentakaista enemmän

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli heinäkuun lopussa Kaakkois­-Suomessa 1556, mikä on kuusi prosenttia (­+89 henkilöä) enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömien määrä väheni ainoastaan Kouvolan seutukunnassa.

Yli 50-­vuotiaita oli Kaakkois-­Suomessa työttömänä 6175 henkilöä, yhden prosentin verran vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömien määrä kasvoi eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä

Työttömien määrä kasvoi edellisvuodesta määrällisesti eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden ryhmissä. Työttömien määrä väheni eniten erityisasiantuntijoiden sekä toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden ryhmissä.

Koulutusasteista työttömien määrä laski edellisvuoteen verrattuna perusasteella ja ylemmällä korkea-asteella. Pelkän perusasteen (sis. alempi ja ylempi perusaste) tutkinnon suorittaneiden työttömien määrä laski seitsemällä prosentilla (-209 henkilöä).

Toisen asteen tutkinnon suorittaneiden työttömien määrä kasvoi määrällisesti eniten (+453 henkilöä). Tutkijakoulutettuja oli työttömänä 15 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Pitkäaikaistyöttömien määrä nousi

Kaakkois­-Suomessa oli heinäkuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 4318, mikä on kuuden prosentin ja 248 henkilön verran enemmän kuin vuoden 2022 heinäkuussa. Eniten pitkäaikaistyöttömiä on Kotka-Haminan seutukunnassa (1516 henkilöä).

Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 29 prosenttia. Koko maassa osuus oli 33 prosenttia.

Uusia avoimia työpaikkoja vähemmän kuin vuosi sitten

Kaakkois­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli heinäkuun aikana avoinna 1464 uutta työpaikkaa. Uusia paikkoja oli 17 prosenttia vähemmän (-303 kpl) kuin vuosi sitten. Ainoastaan Kouvolan seutukunnassa työpaikkojen määrä kasvoi vuodentakaisesta.

Palvelu- ja myyntityöntekijöille ilmoitetut työpaikat vähenivät eniten. Myös rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille, asiantuntijoille ja prosessi- ja kuljetustyöntekijöille ilmoitetut uudet avoimet työpaikat vähenivät. Johtajien, muiden työntekijöiden ja sotilaiden ryhmiin kuuluville ilmoitettiin vuodentakaista hieman enemmän työpaikkoja.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten lähihoitajille, toimisto- ja laitossiivoojille, myyjille, tarjoilijoille ja sairaanhoitajille.

Uusista avoimista työpaikoista 82 prosenttia oli yrityksissä.

Palveluiden piirissä vähemmän henkilöitä kuin vuosi sitten

Heinäkuun lopussa Kaakkois­-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 5069 henkilöä (-4 %). Aktivointiaste oli 25,4 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli heinäkuussa lähes 20000. Määrä on noin 170 henkilöä pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli heinäkuun lopussa 1497 henkilöä. Määrä laski vuodentakaisesta (-2 %, -27 henkilöä). Enemmistö työllistetyistä (69 %) oli yksityisen sektorin töissä.

Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 1709 henkilöä. Palveluista työvoimakoulutuksen, valmennuksen, vuorotteluvapaasijaisten ja kuntouttavan työtoiminnan osallistujamäärät nousivat. Muiden palveluiden osallistujamäärät laskivat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, puh. 0295 042 200, jari.saarinen@te-toimisto.fi

Kuvat

Heinäkuussa 2023 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 2 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 17 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,8 %.
Heinäkuussa 2023 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 2 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 17 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,8 %.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Työttömien määrä on noussut Kaakkois-Suomessa hieman vähemmän kuin koko maassa21.11.2023 08:16:39 EET | Tiedote

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun 2023 lopussa 14050 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä on noussut vuodentakaisesta kahdeksalla prosentilla (koko maa: +10 %). Lomautettuja oli Kaakkois-Suomessa 113 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömien määrä on noussut sekä vuodentakaisesta että edelliskuukaudesta suhteessa enemmän kuin kaikkien työttömien määrä. Yli 55-vuotiaiden työttömyys sen sijaan kehittyy kokonaistyöttömyyttä suotuisammin – edelliskuusta on laskua prosentin verran, ja edellisvuodesta on nousua vain puoli prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi 12 prosentin verran, mutta osuus kaikista työttömistä on Kaakkois-Suomessa pienempi kuin koko Suomessa.

Työttömiä Kaakkois-Suomessa 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin24.10.2023 08:34:12 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli syyskuun 2023 lopussa 13892 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli 11 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysluvut ovat mittaushistorian neljänneksi matalimmat. Taustalla on lomautettujen määrän raju nousu; syyskuussa lomautettuja oli Kaakkois-Suomessa 230 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten, pitkäaikaistyöttömien, yli 50-vuotiaiden ja ulkomaalaisten työttömien määrät nousivat. Uusia avoimia työpaikkoja oli 25 prosenttia vuodentakaista vähemmän.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on mukana vuonna 2024 käynnistyvässä Suomen kaikkien aikojen suurimmassa EU-rahoitteisessa LIFE-luontohankkeessa20.10.2023 10:46:21 EEST | Tiedote

Priodiversity LIFE -hanke (2024–2031) on saanut 50 miljoonan euron rahoituksen EU:n Luonto LIFE -ohjelmasta. Hanke toteuttaa erityisesti EU:n biodiversiteettiohjelmaa, Suomen kansallista biodiversiteettistrategiaa ja Helmi-elinympäristöohjelmaa. Priodiversity LIFE on Suomen kaikkien aikojen suurin luontokatoa torjuva hanke, jossa on mukana suuri joukko Suomen luonnon monimuotoisuutta edistäviä toimijoita. Hankkeen aikana kootaan parhaita käytäntöjä ja etsitään uusia rahoitusmuotoja luonnon turvaamiseksi. Hanke mahdollistaa ELY-keskuksiin mm. lukuisia työpaikkoja liittyen luonnon monimuotoisuuden edistämistehtäviin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme