Pellervon taloustutkimus PTT

Pikakommentti aamun työllisyysluvuista: Merkkejä käänteestä heikompaan näkyvissä

Jaa

Työllisyysaste on pysynyt yhä melko vakaana, mutta merkkejä käänteestä heikompaan on työmarkkinoilla näkyvissä, arvioi PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk Tilastokeskuksen tiistaisen työvoimatutkimuksen lukuja.

”Käänne voi olla tulossa syksyn aikana. Työttömyys on noussut alkuvuodesta lähtien, ja pitkäaikaistyöttömien korkea määrä ja sen nousu edelleen huolestuttaa. Myös työikäisten osallistumisaste on laskenut, mikä yleensä voi kertoa siitä, että ihmiset kokevat tilanteen heikentyneen, jolloin siirrytään työvoiman ulkopuolelle eikä aktiivisesti etsitä töitä”, Busk sanoo.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä 15–74-vuotiaita oli vuoden 2023 heinäkuussa 62 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli heinäkuussa 5 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Positiivista työvoimatutkimuksessa oli, että työikäisten määrä jatkaa kasvuaan, mikä todennäköisesti johtuu kasvaneesta maahanmuutosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Muistutuskutsu: Mitkä ovat Suomen talouden näkymät, ja mitä hallituksen tulisi huomioida budjettiriihessä? - PTT:n talousennuste 13.9.11.9.2023 09:46:45 EEST | Kutsu

Pellervon taloustutkimus PTT julkistaa syksyn 2023 kansantalouden ennusteensa webinaarissa keskiviikkona 13.9. klo 10.00. Ennusteessa arvioimme Suomen talouden tämän ja ensi vuoden kasvunäkymiä, ja muun muassa työllisyyden sekä julkisen talouden kehitystä. Esitämme myös politiikkasuosituksia hallituksen budjettiriiheen, jonka on määrä alkaa noin viikkoa myöhemmin. Tilaisuudessa ennusteen esittelee toimitusjohtaja Markus Lahtinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme