HUS isotopenhets nya PET-magnetröntgenapparat innebär märkbara fördelar för patienterna

Apparaten, som representerar den senaste PET-teknologin, installerades på Mejlans isotopenhet i maj. Med den är det möjligt att genomföra både patientbilddiagnostik som motsvarar kravnivån på ett universitetssjukhus samt högklassig vetenskaplig forskning.
Med PET-apparaten genomförs samtidigt både PET-undersökning och magnetundersökning på så sätt att PET-bilden som beskriver ämnesomsättningen är enhetlig med den strukturella magnetbilden.
”I praktiken betyder det att resultatet är en fusion av bilder. Ändringarna i ämnesomsättningen som syns på PET-bilden riktas direkt till magnetens strukturella bild, det vill säga till exempel lymfkörtlarna eller bukspottkörtelns avvikande metastas. Detta är en väsentlig skillnad jämfört med en situation, där PET- och magnetundersökningarna görs skilt”, berättar överläkare Antti Loimaala.
Då man på en och samma undersökningsgång erhåller två undersökningar, kan diagnosen fastställas snabbare. Det är också trevligare för patienten att två långvariga undersökningar kan göras samtidigt.
”I synnerhet för barnpatienter är det en betydande förbättring att det bara behövs en undersökningsgång, speciellt då de sövs ner för undersökningen.Betydande är också att datortomografins stråldos uteblir vid undersökningen, då den strukturerade bilddiagnostiken görs med magnet.”
Tack vare den höga känsligheten hos PET-delen i den nya apparaten, kan man minska aktiviteten på spårämnet som ges till patienterna och på så sätt minskar även stråldosen som patienten får.
”Det är en betydande fördel förutom för barnpatienter, också för patienter vars uppföljning av sjukdomen innebär flera PET-undersökningar.”
PET-magnetundersökningen är nyttig vid bilddiagnostik av flera olika cancersjukdomar
På HUS har man tidigare använt en PET-DT-apparat. Ungefär 80–85 procent av undersökningarna som genomförts med den har hänfört sigtill cancerfall. Med undersökningarna kartläggs till exempel spridning av cancer. Speciellt då det gäller cancersjukdomar i huvudet och halsområdet har man genomfört både magnet- och PET-DT-undersökning på patienterna då terapiresponsen utvärderas.
”PET- och magnetundersökning har sina egna svagheter vad gäller känslighet och exakthet. Då undersökningarna görs samtidigt, kompletterar de varandra och osäkerheten minskar. Resultatet är en noggrannare diagnostik, som minskar antalet kompletterande undersökningar och i flera fall leder till ändringar i behandlingen”, säger Loimaala.
Magnetundersökningens goda förmåga att urskilja vävnader i kombination med känsligheten hos PET förbättrar avsevärt cancerdiagnostiken samt uppföljningen av vården när det gäller cancer både hos barn och vuxna.
”En exakt metod är central då man följer upp effekten av dyra cancerbehandlingar, samt för planeringen av strålbehandlingen. På så sätt kan behandlingen inriktas på rätt sätt och ineffektiva behandlingar undvikas.”
Magnetundersökning är ett bättre alternativ än datortomografi när det gäller tumörer som huvudsakligen består av mjukvävnad. Till dessa hör till exempel gynekologiska cancersjukdomar, prostatacancer, lever- eller tarmcancer samt hjärntumörer.
Utöver bilddiagnostik för cancer lämpar sig PET-magnetundersökning för bilddiagnostik av hjärtat, speciellt gällande klassificeringen av hjärtmuskelsjukdomar och -inflammationer. Med apparaten kan man också lokalisera området som orsakar ett epileptiskt anfall i hjärnan före epilepsikirurgi.
Isotopenhetens PET-kapacitet ökar
PET det vill säga positronemissionstomografi är en metod för isotopundersökning med vilken man får information om kroppen, ämnesomsättningen och biologin. Undersökningen baserar sig på kortlivade spårämnen som strålar. Nuförtiden är antingen en datortomografi- eller magnetröntgenapparat kopplad till PET-röntgenapparaten, med vilken en exakt bild av kroppens uppbyggnad fås.
En PET-magnetundersökning är lite dyrare än en PET-DT-undersökning. Ändå sparas tid och kostnader speciellt då patienten skilt skulle genomgå långvariga PET-DT- och magnetundersökningar.
”Apparaten ökar märkbart PET-kapaciteten vid Mejlans isotopenhet och en del av enhetens PET-DT-undersökningar byts i framtiden ut mot PET-magnetundersökningar. Apparaten hjälper också förhoppningsvis oss att hålla oss inom tidsgränserna för vårdgarantin”, säger Loimaala.
PET-magnetapparaten togs i patientbruk i augusti. Under de fösta åren kommer uppskattningsvis 700–1000 patienter per år att undersökas med den.År 2022 genomfördes ungefär 4 000 PET-DT-undersökningar på HUS och antalet stiger årligen med cirka 10 procent. PET-magnetundersökning används speciellt för att röntga patienter, men den stöder för sin del även HUS forsknings- och utvecklingsverksamhet.
Nyckelord
Kontakter
Antti Loimaala
överläkare
HUS Diagnostikcentrum, isotopenheten
tfn 050 427 1445
antti.loimaala@hus.fi
Bilder

Om
HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.
På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.
HUS – Den främstavården
Följ HUS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från HUS
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder den 12 april9.5.2025 09:39:55 EEST | Pressmeddelande
Sammanslutningens styrelse sammanträder måndagen den 12 april för att behandla HUS budgetförslag för 2026. På sitt möte behandlar sammanslutningens styrelse också verksamheten och ekonomin i januari–mars, färdplanen för HUS Psykiatri för 2025–2040 samt en eventuell försäljning av en del av HUS Fastighetstjänster Ab. HUS Fastighetstjänster Ab är en del av koncernen HUS Fastigheter. Föredragningslistan för mötet finns här. Sammanslutningens styrelse leder HUS verksamhet, förvaltning och ekonomi. Sammanslutningens styrelse har 17 ledamöter och av dem är två företrädare för Helsingfors universitet. Sammanslutningens styrelse sammanträder cirka en gång per månad.
HUSin yhtymähallitus kokoontuu 12.5.9.5.2025 09:39:55 EEST | Tiedote
Yhtymähallitus kokoontuu maanantaina 12.5. käsittelemään HUSin talousarvioesitystä vuodelle 2026. Yhtymähallitus käsittelee kokouksessaan myös tammi-maaliskuun toimintaa ja taloutta, HUSin Psykiatrian tiekarttaa vuosille 2025–2040 sekä HUS Kiinteistöpalvelut Oy:n mahdollista liiketoiminnan osan myyntiä. HUS Kiinteistöpalvelut Oy on osa HUS Kiinteistöt -yhtiöryhmää. Kokouksen esityslistan voi lukea täältä. Yhtymähallitus johtaa HUSin toimintaa, hallintoa ja taloutta. Yhtymähallituksessa on 17 jäsentä, joista kaksi on Helsingin yliopiston edustajia. Yhtymähallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa. HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Tankar om familjeplanering hos personer som upplever könsdysfori utreds genom en enkätstudie8.5.2025 08:43:02 EEST | Pressmeddelande
Genom studien fås värdefull information om till exempel intresset hos personer med könsdysfori att bevara fertiliteten och intresset för assisterad befruktning.
Sukupuolidysforiaa kokevien ajatuksia perhesuunnittelusta selvitetään kyselytutkimuksella8.5.2025 08:43:02 EEST | Tiedote
Tutkimuksella saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi sukupuolidysforiaa kokevien kiinnostuksesta hedelmällisyyden säilyttämiseen ja hedelmöityshoitoihin.
Eksjukhuset tar emot de första patienterna den 12 maj7.5.2025 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Patientverksamheten inleds måndagen den 12 maj vid Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar. Jouren för ögonsjukdomar tar emot patienter på sjukhuset från och med klockan 7.30.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum