Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ:n hallitus: Haemme ratkaisuja neuvottelemalla ja vaikuttamalla, mutta järjestövalmiutta nostetaan

Jaa

Hallituksen työlainsäädäntöesitykset heikentävät palkansaajien asemaa ja lisäävät turvattomuutta ja levottomuutta työmarkkinoilla. Erityisen kriittisesti OAJ suhtautuu hallitusohjelman lakisääteiseen vientimalliin. OAJ:n hallitus keskusteli tänään hallitusohjelman työlainsäädäntötavoitteista. OAJ varautuu järjestöllisiin toimiin.

– Maan hallituksen tavoitteena on vahvistaa talouskasvua ja työllisyyttä. Nämä tavoitteet ovat ymmärrettäviä. Lakisääteinen vientivetoinen palkkamalli on näiden tavoitteiden saavuttamiseen kuitenkin täysin väärä työkalu. Siitä ei seuraa mitään hyvää, jos hallitus puuttuu palkkaneuvotteluihin, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa.

– Jos maan hallitus ryhtyy ajamaan lakisääteistä vientivetoista palkkamallia, OAJ varautuu järjestöllisiin toimiin, Murto varoittaa.

– Lakisääteinen vientimalli olisi sopimusautonomian ja kansainvälisten sopimusten vastainen. Palkkauksellisten epäkohtien korjaaminen, virka- ja työehtosopimusten kokonaisvaltainen kehittäminen ja palkkatasa-arvon edistäminen estettäisiin lailla. Sovittelutoiminta vesittyisi täysin ja työrauhahäiriöt vain pitkittyisivät. Samalla heikennettäisiin laillista työtaisteluoikeutta, Murto sanoo.

OAJ:n hallituksen mielestä hallitusohjelman työelämäkirjaukset eivät ole tasapainoinen kokonaisuus.

– Haluamme vaikuttaa työmarkkina- ja työelämäuudistuksiin neuvottelemalla, vaikuttamalla ja hakemalla tasapainoisia ratkaisuja. Olemme valmiita palkkamallinkin osalta hakemaan ratkaisuja neuvottelevien tahojen eli liittojen kesken, Murto tähdentää.

OAJ:n mielestä hallitusohjelmaan sisältyy lakisääteisen vientimallin lisäksi muitakin esityksiä, jotka osuvat kipeästi koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalalle.

– Emme hyväksy esimerkiksi määräaikaisten palkansaajien aseman heikentämistä lainsäädännöllä. Määräaikaiset palvelussuhteet ovat hyvin yleisiä opetus- ja tutkimusalalla. Määräaikaisten opettajien ja tutkijoiden asema heikkenisi, jos jatkossa työsopimus voitaisiin tehdä ilman perusteltua syytä vuodeksi. Myös työttömyysturvan porrasteisuus ja sen kahden kuukauden ensimmäinen porrastusvaihe ja työssäoloehdon pidentäminen 12 kuukauteen heikentäisivät määräaikaisten ja alalle tulevien asemaa, Murto sanoo.

Myös henkilökohtaisen irtisanomiskynnyksen madaltaminen heikentäisi kohtuuttomasti työntekijän turvaa. Samoin ehdotusta ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudesta OAJ pitää erityisen huonosti harkittuna. Riski palkan menetyksestä johtaisi siihen, että osa työntekijöistä saapuisi sairaana työpaikalle ja tämä johtaisi todennäköisesti sairauspoissaolojen kasvuun.

– Olisi toivottavaa, että hallitus voisi esittää kaikkien tavoittelemiensa työlainsäädäntötoimien työllisyysvaikutuksia sekä arvioida toimien vaikutuksia työmarkkinoiden tasapainon, työntekijöiden suojelun ja erityisesti nuorten näkökulmasta, Murto esittää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ selvitti: Vain murto-osa opettajista kokee työtään arvostettavan26.9.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Vain joka kymmenes opettaja on täysin sitä mieltä, että hänen ammattitaitoaan ja työtään arvostetaan yhteiskunnassa, selviää OAJ:n kyselystä. Tämän arvostusvajeen paikkaamiseen tarvitaan pitkäjänteistä resurssien vahvistamista, OAJ:n puheenjohtaja Katarina murto sanoo. Hän korostaa OAJ:n merkitystä edessä olevien yhteiskunnallisten muutosten ennakoijana ja laadukkaan koulutusjärjestelmän turvaajana.

Kolme tutkimuslaitosta, Karvi ja OAJ vaativat: Opettajarekisterin perustamista jatkettava22.9.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus, Koulutuksen tutkimuslaitos, Työn ja talouden tutkimus LABORE sekä OAJ ovat pettyneitä siitä, että budjettiriihessä ei linjattu opettajarekisterin perustamisesta. Yhdessä ne esittävät, että hallitus jatkaa opettajarekisterin perustamista, jotta olisi mahdollista esimerkiksi kohdentaa opettajankoulutuksen aloituspaikkoja todellisen tarpeen mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme