SDP EDUSKUNTA

SDP:n Harakka: Hallitus vie uskottavuuden omalta tiedonannoltaan

Jaa

Perussuomalaisen puolueen puheenjohtaja Riikka Purra vähätteli hallituksen odotettua yhdenvertaisuustiedonantoa ”politiikan julistamiseksi”. Mitään aidosti yhteiskuntaryhmiä yhdistäviä toimia tai Suomen kansainvälistä mainetta korjaavaa on turha hallitukselta odottaa, toteaa SDP:n kansanedustaja Timo Harakka.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander Jukka-Pekka Flander/SDP Ei julkaisurajoituksia

Purra korosti perussuomalaisten kesäkokouksessa tänään, että tiedonanto ei tuo mitään lisää hallitusohjelmaan, johon ”kirjattuja asioita ja periaatteita esitellään hieman perusteellisemmin ja tarkemmin”. 

Tämä toteamus vie täysin pohjan tiedonannolta ja hallituksen uskottavuudelta, niin kaikkien kuin yksittäisten ministereiden osalta. Yhteisessä hallitusohjelmassaan Orpo ja Purra tarkoituksellisesti hylkäsivät edellisen hallituksen yhdenvertaisuuslinjaukset. Orpo penkoo Säätytalon roskiksia, Purra ei viitsi edes sitä. 

Rasismin torjunta sivuutettiin hallitusohjelmasta

Hallituksen uskottavuus kaatuu kolmeen faktaan. 

1. Selkeintä olisi ollut, jos jo hallitusohjelmassa olisi sitouduttu jatkamaan Marinin hallituksen rasismin vastaista toimintaohjelmaa. Sen sijaan sanaa ”rasismi” ei kertaakaan edes mainita hallitusohjelmasta. Suomelle aiheuttamansa kansainvälisen mainehaitan takia hallitus ryhtyi kaivamaan Säätytalon roskakorista edellisen hallituksen selkeän 52 kohdan toimenpidelistan, joka ei vielä keväällä kelvannut. Eikä taida kelvata tänäänkään Purralle. 

2. Tiedonannon uskottavuuden kannalta on välttämätöntä, että kuurojen ja viittomakielisten historiassa kokemien vääryyksien sovintoprosessi palautetaan valtion työlistalle. Myös tämä Marinin hallituksen merkittävä, yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa korostava hanke jätettiin kokonaan hallitusohjelmasta. Kun työryhmä on päättänyt valmistelunsa kesäkuussa, jatkoa ei ole luvattu. Tyly ratkaisu on sitäkin oudompi, kun tärkeästä hankkeesta on ollut vastuussa ministeri Anna-Maja Henriksson (r).

Ihmisarvolle asetettiin hintalappu

Hallituksen tiedonannossa käsitellään vähemmistöjä halventavaa puhetta. Vielä tärkeämpää on kuitenkin puuttua vähemmistöjä halventaviin tekoihin. Niissä hallituksen uskottavuus punnitaan toden teolla.

3. Hallitus esittää, että eduskunnan juuri yksimielisesti hyväksymän vammaispalvelulain toimeenpanoa lykätään vuodella. Lakia aiotaan muuttaa ennen kaikkea siksi, että uudistukselle määrätään ennalta vuosittainen, euromääräinen enimmäiskustannus. Ihmisarvolle asetettu hintalappu paljastaa oikeistohallituksen julman arvomaailman, joka ei kunnioita yhteiskunnan heikoimpien subjektiivista oikeutta arjessaan välttämättömiin palveluihin. 

Jos säästöjä toteutetaan vammaisten yhdenvertaisuutta polkemalla, tiedonanto todellakin typistyy turhaksi julistukseksi. Pahat teot ovat painavampia kuin pahat sanat. 

Miten perussuomalaiset ”torjuvat rasismia aktiivisesti”?

Tilannetta ei yhtään selvennä se, että pääministeri ja varapääministeri esittävät täysin päinvastaiset tulkinnat tiedonannon merkityksestä. Sama pätee julistukseen, jonka hallituspuolueiden johtajat allekirjoittivat kansainvälisen paineen pakottamana jo 11. heinäkuuta. Siinä jokainen hallituksen ministeri sitoutettiin ”aktiiviseen työhön rasismia vastaan niin Suomessa kuin kansainvälisesti”. 

Kuinka tosissaan perussuomalaiset ottavat tämän velvoitteen? Purran päivän puheet tekevät kysymyksestä entistä polttavamman. Jotta rasismin vastainen työ ei olisi ”pelkkää julistamista”, kansalaisten ja median on hallituksen tiedonannon syytä kuulla erittely, mitä aktiivisia toimia itse kukin ministeri esittää alkavan syksyn ohjelmaansa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkinen huolissaan Ilmavoimien alkeislento- ja harjoitushävittäjäkoulutuksen tulevaisuudesta4.10.2023 12:43:18 EEST | Tiedote

Vuonna 2016 Vinka-alkeiskoulutuskoneiden tilalle Iso-Britanniasta käytettyinä hankittujen Grob G 115-koneiden käyttöönotossa on ollut vaikeuksia. Saksalainen valmistaja ei ole sitoutunut konelaivueen ylläpitoon ja käytettävissä olevien koneiden määrä on huomattavasti alempi kuin ostettujen koneiden lukumäärä. Ongelmat johtivat Vinka-kaluston elinkaaren jatkamiseen vuoteen 2022 asti. Grob-koneiden elinkaareksi arvioitiin hankinnan yhteydessä 20-30 vuotta. Keuruulla toukokuussa tapahtuneen Hawk-harjoitushävittäjän onnettomuuden osalta osa Hawk-kalustosta on vieläkin lentokiellossa. Kesäkuussa vapautuivat käyttöön tuoreimpana vuonna 2007 Sveitsistä käytettyinä hankitut, uudemmat Mk 66-mallin Hawkit. Hawk-kalusto on ollut käytössä Suomessa vuodesta 1980 ja konetyypillä on tarkoitus lentää 2030-luvun lopulle. -Olen huolissani alkeiskoneiden ja harjoitushävittäjien kunnosta, ne eivät tällä hetkellä vastaa Ilmavoimien koulutustarpeisiin, mikä aiheuttaa vaikeuksia koulutusohjelmien läpiviennil

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme