Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

ETL ja MTK: Elintarvikevientiä edistettävä pitkäjänteisesti

Jaa

Elintarviketeollisuusliitto ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ovat tyytyväisiä, että hallitusohjelmassa tunnistetaan ruoka-alan kasvun ja huoltovarmuuden vahvistamisen tärkeys.

Järjestöjen mielestä ruoka-alaa on kehitettävä pitkäjänteisesti kasvuohjelmalla, joka on saatava liikkeelle jo heti vaalikauden alussa. Ruoka-alaa on katsottava kokonaisuutena ja sen kehittämistä johdettava poikkihallinnollisesti.

Kasvuohjelmalla lisätään alan arvonlisää ja työllisyyttä, turvataan huoltovarmuutta, vahvistetaan elintarvikeyritysten kykyä investoida ja innovoida sekä kasvatetaan Suomen elintarvikevientiä. Tämä kaikki vahvistaa myös ruokaketjun kriisinsietokykyä.  

Vientipalvelujen rahoitus loppumassa tänä vuonna

ETL ja MTK ovat huolissaan siitä, että ruokaviennin erillisrahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa. Järjestöt vaativat, että tulevassa budjettiriihessä varmistetaan pitkäjänteinen rahoitus elintarvikeviennille. Ilman sitä hallitusohjelman kunnianhimoinen tavoite viennin kaksinkertaistamisesta ei ole mahdollinen.

Ruoka-alan vienninedistäminen koostuu vientiä mahdollistavista ja viennin lisäämistä tukevista palveluista. Viennin mahdollistajiin kuuluvat Ruokaviraston, Food from Finland -ohjelman ja maatalousattaseoiden palvelut. Kaikkien näiden rahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa.

Ruoka-alan osuus Suomen kansantaloudessa on merkittävä. Ruoka työllistää tällä hetkellä noin 340 000 henkeä. Alalla on aidosti realisoimatonta kasvupotentiaalia, joka pitäisi saada hyödynnettyä alkaneella vaalikaudella niin, että se tukee hallituksen tavoitteita talouskasvun ja työllisyyden vahvistamisesta. Ruoka-alan kasvu vahvistaa myös huoltovarmuuttamme.

ETL ja MTK järjestävät Suomen suurlähettiläille suunnatun 25.8.2023 tilaisuuden, jossa käydään läpi ruoka-alan kasvun ja elintarvikeviennin mahdollisuuksia sekä kuullaan elintarvikealan yrityksien näkemyksiä elintarvikeviennin edistämisestä.

Lisätietoja

Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja MTK, 050 522 5207

Jukka Ihanus, yhteiskuntasuhdejohtaja ETL, 050 463 9929

Kutsu toimituksille

Toimittajanne on tervetullut seuraamaan ETL:n ja MTK:n ruokavientitilaisuutta hotelli Presidenttiin perjantaina 25.8. kello 13.40-16.00. Ohessa tilaisuuden ohjelma. Tilaisuus on seurattavissa myös etänä: https://enchant.fi/mtk/250823

13.40-14.00    Kahvi

14.00-14.05    Tilaisuuden intro, vientijohtaja Thimjos Ninios, MTK                                                         

14.05-14.30    Tilaisuuden avaus + kysymykset, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, MMM

14.30-14.45    Ruoka-alan –kasvuohjelma, toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK                                                 

14.45-15.00    Viennin tilannekuva, ekonomisti Bate Ismail, ETL

Yrityspuheenvuorot: 

15.00-15.30    Heikki Tynjälä, vientijohtaja, Atria                                                                                            
                        Olli Osara, johtaja (kansainvälinen myynti), Valio
                        Heli Anttila, yhteiskuntasuhdejohtaja, Fazer-konserni           
15.30-15.50    Keskustelu                                                                                                                                                   
15.50-16.00    Tilaisuuden yhteenveto, toimitusjohtaja Mikko Käkelä, ETL                                                                                                                                                                                                               

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Budjettiesitys pettymys viljelijöille – valtion pahentama kassakriisi vaatii toimia jo syksyllä20.9.2023 14:41:50 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi ei sisällä toimia maatalouden vakavien ongelmien ratkaisuksi. Päinvastoin Orpon hallitus on vetämässä maataloudelta pois 55 miljoonaa euroa, joista Marinin hallitus keväällä päätti helpotukseksi maatilojen kustannuskriisiin. Syksyn tukimaksujen viivästyminen on aiheuttamassa akuutin kassakriisin suurelle joukolle suomalaistiloja. MTK vaatii hallitukselta välittömiä toimia valtion itse aiheuttaman kriisin estämiseksi.

Metsänomistajat toimivat Metsämarssin mukaisesti - Monitavoitteinen ja aktiivinen metsänhoito on arvossaan15.9.2023 14:34:06 EEST | Tiedote

Metsänomistajien tavoitteet metsien hyödyntämisessä ovat yleisesti monipuolistuneet. Metsätutka-kyselyn vastausten mukaan yli puolet metsänomistajista asettaa erityisiä tavoitteita metsänomistukselleen. Näistä metsänomistajista monitavoitteisia piirteitä on valtaosalla ja kolmasosa luokittelee itsensä suoraan joko virkistyskäyttöä tai taloudellista turvaa korostaviksi.

"Metsämarssi on mielenilmaus tulevaisuuden puolesta” – Metsämarssi-viikon avaustilaisuus kannusti katsomaan eteenpäin12.9.2023 15:28:20 EEST | Tiedote

Metsämarssin historia juontaa vuoden 1950 kesäkuuhun, jolloin se järjestettiin ensimmäisen kerran. Tapahtuman aloitustapahtuma järjestettiin tuolloin Tuusulassa Malmarin tilalla, johon kokoonnuttiin tiistaina 12. syyskuuta myös vuoden 2023 Metsämarssin osalta. Valtiovallan puheenvuoron tilaisuudessa piti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme