ETL ja MTK: Elintarvikevientiä edistettävä pitkäjänteisesti
Elintarviketeollisuusliitto ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ovat tyytyväisiä, että hallitusohjelmassa tunnistetaan ruoka-alan kasvun ja huoltovarmuuden vahvistamisen tärkeys.
Järjestöjen mielestä ruoka-alaa on kehitettävä pitkäjänteisesti kasvuohjelmalla, joka on saatava liikkeelle jo heti vaalikauden alussa. Ruoka-alaa on katsottava kokonaisuutena ja sen kehittämistä johdettava poikkihallinnollisesti.
Kasvuohjelmalla lisätään alan arvonlisää ja työllisyyttä, turvataan huoltovarmuutta, vahvistetaan elintarvikeyritysten kykyä investoida ja innovoida sekä kasvatetaan Suomen elintarvikevientiä. Tämä kaikki vahvistaa myös ruokaketjun kriisinsietokykyä.
Vientipalvelujen rahoitus loppumassa tänä vuonna
ETL ja MTK ovat huolissaan siitä, että ruokaviennin erillisrahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa. Järjestöt vaativat, että tulevassa budjettiriihessä varmistetaan pitkäjänteinen rahoitus elintarvikeviennille. Ilman sitä hallitusohjelman kunnianhimoinen tavoite viennin kaksinkertaistamisesta ei ole mahdollinen.
Ruoka-alan vienninedistäminen koostuu vientiä mahdollistavista ja viennin lisäämistä tukevista palveluista. Viennin mahdollistajiin kuuluvat Ruokaviraston, Food from Finland -ohjelman ja maatalousattaseoiden palvelut. Kaikkien näiden rahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa.
Ruoka-alan osuus Suomen kansantaloudessa on merkittävä. Ruoka työllistää tällä hetkellä noin 340 000 henkeä. Alalla on aidosti realisoimatonta kasvupotentiaalia, joka pitäisi saada hyödynnettyä alkaneella vaalikaudella niin, että se tukee hallituksen tavoitteita talouskasvun ja työllisyyden vahvistamisesta. Ruoka-alan kasvu vahvistaa myös huoltovarmuuttamme.
ETL ja MTK järjestävät Suomen suurlähettiläille suunnatun 25.8.2023 tilaisuuden, jossa käydään läpi ruoka-alan kasvun ja elintarvikeviennin mahdollisuuksia sekä kuullaan elintarvikealan yrityksien näkemyksiä elintarvikeviennin edistämisestä.
Lisätietoja
Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja MTK, 050 522 5207
Jukka Ihanus, yhteiskuntasuhdejohtaja ETL, 050 463 9929
Kutsu toimituksille
Toimittajanne on tervetullut seuraamaan ETL:n ja MTK:n ruokavientitilaisuutta hotelli Presidenttiin perjantaina 25.8. kello 13.40-16.00. Ohessa tilaisuuden ohjelma. Tilaisuus on seurattavissa myös etänä: https://enchant.fi/mtk/250823
13.40-14.00 Kahvi
14.00-14.05 Tilaisuuden intro, vientijohtaja Thimjos Ninios, MTK
14.05-14.30 Tilaisuuden avaus + kysymykset, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, MMM
14.30-14.45 Ruoka-alan –kasvuohjelma, toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK
14.45-15.00 Viennin tilannekuva, ekonomisti Bate Ismail, ETL
Yrityspuheenvuorot:
15.00-15.30 Heikki Tynjälä, vientijohtaja, Atria
Olli Osara, johtaja (kansainvälinen myynti), Valio
Heli Anttila, yhteiskuntasuhdejohtaja, Fazer-konserni
15.30-15.50 Keskustelu
15.50-16.00 Tilaisuuden yhteenveto, toimitusjohtaja Mikko Käkelä, ETL
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Budjettiesitys pettymys viljelijöille – valtion pahentama kassakriisi vaatii toimia jo syksyllä20.9.2023 14:41:50 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi ei sisällä toimia maatalouden vakavien ongelmien ratkaisuksi. Päinvastoin Orpon hallitus on vetämässä maataloudelta pois 55 miljoonaa euroa, joista Marinin hallitus keväällä päätti helpotukseksi maatilojen kustannuskriisiin. Syksyn tukimaksujen viivästyminen on aiheuttamassa akuutin kassakriisin suurelle joukolle suomalaistiloja. MTK vaatii hallitukselta välittömiä toimia valtion itse aiheuttaman kriisin estämiseksi.
Kouluissa kokataan syksyllä taas kotimaista19.9.2023 07:45:00 EEST | Tiedote
Kokkaa kotimaista -koulukampanja on ihastuttanut kouluissa jo kolmena syksynä. Yli 30 000 kasiluokkalaista on kokkaillut MTK-yhdistysten toimittamista raaka-aineista herkullisen aterian. MTK:n toiminnassa aktiivisesti mukana olevat toimijat halki Suomen huolehtivat kampanjan jalkauttamisesta ja ruokailon levittämisestä.
Metsänomistajat toimivat Metsämarssin mukaisesti - Monitavoitteinen ja aktiivinen metsänhoito on arvossaan15.9.2023 14:34:06 EEST | Tiedote
Metsänomistajien tavoitteet metsien hyödyntämisessä ovat yleisesti monipuolistuneet. Metsätutka-kyselyn vastausten mukaan yli puolet metsänomistajista asettaa erityisiä tavoitteita metsänomistukselleen. Näistä metsänomistajista monitavoitteisia piirteitä on valtaosalla ja kolmasosa luokittelee itsensä suoraan joko virkistyskäyttöä tai taloudellista turvaa korostaviksi.
Mediakutsu lounaalle: Tervetuloa mukaan kokemaan ja maistelemaan Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmallin antia tiistaina 19.9. klo 1214.9.2023 13:34:57 EEST | Kutsu
Tervetuloa mukaan kokemaan ja maistelemaan Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmallin antia tiistaina 19.9. klo 12-13.30 MTK:ssa, kahvila Venla, Simonkatu 6, Helsinki. Lounaan valmistaa materiaalin reseptiikan kehittänyt keittiömestari Kati Laszka.
"Metsämarssi on mielenilmaus tulevaisuuden puolesta” – Metsämarssi-viikon avaustilaisuus kannusti katsomaan eteenpäin12.9.2023 15:28:20 EEST | Tiedote
Metsämarssin historia juontaa vuoden 1950 kesäkuuhun, jolloin se järjestettiin ensimmäisen kerran. Tapahtuman aloitustapahtuma järjestettiin tuolloin Tuusulassa Malmarin tilalla, johon kokoonnuttiin tiistaina 12. syyskuuta myös vuoden 2023 Metsämarssin osalta. Valtiovallan puheenvuoron tilaisuudessa piti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme