Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin Paavola: Hallitusohjelma pettää vanhukset ja hoitajat

Jaa
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vastustaa voimakkaasti hallituksen esitystä, jossa 0,7:n minimihoitajamitoitusta siirretään jälleen ja nyt yli neljällä vuodella eli vuoteen 2028. SuPer pitää välttämättömänä, että 0,7 mitoitus tulee voimaan 1.12.2023. - Asiakasturvallisuuden ja alan vetovoiman parantamista ei voida enää viivästyttää, Paavola muistuttaa.

- Paras päätös parantaa vanhustenhoidon vetovoimaa työpaikkana oli säätää laki minimihoitajamitoituksesta vuonna 2020. Se oli myönteinen viesti asiakkaille ja hoitajille halusta parantaa ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakasturvallisuutta, hoidon laatua ja työoloja. 0,7:n minimihoitajamitoituksen lykkäämisellä syvennettäisiin merkittävästi hoitajapulaa, Paavola kertoo.

Henkilöstömitoitusta koskevan säännöksen piti alun perin tulla voimaan täysimääräisesti 1.4.2023 päättyvän siirtymäajan jälkeen, jotta kunnilla ja kuntayhtymillä sekä palveluntuottajilla olisi mahdollisuus varautua merkittävään henkilöstötarpeen sekä kustannusten kasvuun. SuPerin mukaan veto- ja pitovoiman lisäämiselle on annettu riittävästi aikaa, mutta toimenpiteitä ei ole tehty.

– Neljässä vuodessa vanhustenhoidon tilanne tulee synkkenemään huomattavasti. Emme voi hyväksyä, että nykyinen hallitus romuttaa edellisen hallituksen hyvän alun vanhustenhoidon pelastamiseksi, Paavola sanoo.

On muistettava, että laissa määritelty mitoitus, tällä hetkellä 0,65, on vähimmäishoitajamitoitus, ja mitoituksessa otetaan huomioon vain välitöntä asiakastyötä tekevä henkilöstö. Monessa yksikössä hoitajamitoituksen on oltava jo lainkin mukaan tätä suurempi, jotta hyvä hoito voidaan turvata. Todellinen hoitajamitoitus on määriteltävä asiakkaiden hoitoisuuden mukaan. – Ympärivuorokautiseen hoitoon pääsevät iäkkäät ovat monisairaita ja tarvitsevat enenevissä määrin ammattihenkilöiden toteuttamaa ammattitaitoista hoitoa, Paavola kertoo.

– Lain tarkoituksena on, että hoitajat voivat keskittyä hoitotyöhön. Alan vetovoima on kärsinyt siitä, että koulutetut hoitajat ovat joutuneet tekemään tukitöitä kuten siivoamaan, tiskaamaan ja hoitamaan pyykkihuoltoa. Välillinen ja välitön asiakastyö tulee erottaa toisistaan ja molempiin tulee varata riittävä henkilöresurssi, Paavola muistuttaa.

SuPerin tietoon on tullut, että osa palveluntuottajista ei ole toimeenpannut mitoituslainsäädäntöä työyksiköissä, eivätkä kaikki järjestämisvastuulliset ole tätä valvoneet. Hyvinvointialueiden toteuttaman ohjauksen ja valvonnan pitää olla tehokkaampaa.

SuPer näkee suurena ongelmana, ettei lain rikkomisesta määrätä sanktioita, vaikka tämä vakavalla tavalla vaarantaa asiakasturvallisuutta. Laki ilman sanktioita on osoittautunut suositusluonteiseksi.

SuPer on saanut lausuntopyynnön luonnoksesta vanhuspalvelulain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamiseksi. Lausunto tulee antaa viimeistään 21.9.2023.

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 527 5085

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI

09 2727 910http://www.superliitto.fi

SuPeriin kuuluu 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin puheenjohtaja Paavola 29.11. Kotkassa: Hoitajamitoituksen lykkääminen ei ratkaise vanhustenhuollon hoitajapulaa29.11.2023 11:00:00 EET | Tiedote

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola muistuttaa, että hyvinvointialueilla on mahdollisuus toteuttaa ratkaisuja henkilöstön saatavuuden parantamiseksi, ja että työhyvinvoinnin eteen tulee tehdä pitkäjänteistä työtä. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ja toiminnanjohtaja Tanu Heikkinen vierailivat 29.11. Kotkassa ja tapasivat hyvinvointialueen edustajia sekä SuPerin jäseniä.

SuPer: Palkkojen yhdenmukaistamisesta sovinto Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä – lähihoitajien tehtäväkohtaiset palkat korotetaan vaativuustasojen korkeimpiin tehtäväkohtaisiin palkkoihin29.11.2023 09:02:03 EET | Tiedote

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on yhdessä pääsopijajärjestöjen (Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE ry, Julkisen alan unioni JAU ry ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry) kanssa päässyt sovintoon Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän henkilöstön palkkojen harmonisoinnista eli yhdenmukaistamisesta.

SuPerin edustajisto: Maan hallitus pakottaa hyvinvointialueet rikkomaan lakia24.11.2023 09:29:21 EET | Tiedote

Hyvinvointialueiden säästötoimet ovat mittavia ja supistavat lähipalveluja merkittävästi. Julkista sektoria karsitaan samaan aikaan kun yksityistä palvelutuotantoa tuetaan. SuPerin edustajiston puheenjohtaja Päivi Inberg muistuttaa, että maan hallitus ja jopa eduskunta pakottavat hyvinvointialueet rikkomaan lakia. – Hyvinvointialueet eivät nyt pysty huolehtimaan siitä, että ne järjestäisivät asukkailleen palvelut perustuslain edellyttämällä tavalla.

SuPerin edustajisto: Hallitusohjelma kurittaa palkansaajia – työelämän kehittäminen heitetään romukoppaan23.11.2023 10:51:27 EET | Tiedote

SuPerin edustajisto vastustaa hallitusohjelman työntekijöiden oikeuksiin ja kansalaisten sosiaaliturvaan kohdistamia kohtuuttomia heikennyksiä. Hallitusohjelmassa esitetään merkittäviä rajoituksia neuvottelujärjestelmään, sopimusvapauteen ja lakko-oikeuteen sekä heikennyksiä useisiin työsuhteen ehtoihin. – Vaadimme aitoa neuvottelua, jossa työntekijöiden sana painaa, SuPerin edustajiston puheenjohtaja Päivi Inberg sanoo. – Neuvotteluja ei saa käydä veitsi palkansaajajärjestöjen kurkulla.

SuPerin Silja Paavola Lapsen oikeuksien päivänä: Lapsen kokonaisvaltainen hyvinvointi vaatii myös lääkehoidollista osaamista20.11.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Vuoden 2023 Lapsen oikeuksien päivän teemalla ”Jokaisella lapsella on oikeus hyvinvointiin” peräänkuulutetaan lapsille kokonaisvaltaista hyvinvointia. Pedagogiikan lisäksi se tarkoittaa myös lastenhoitajien lääkehoidollisen osaamisen vaalimista osana varhaiskasvatuksen ammatillista työkalupakkia, muistuttaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola. Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20. marraskuuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme