SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Lakko-oikeuden rajaaminen on perusoikeuksiin kajoamista

Jaa

Suomen oikeistohallitus haluaa jälleen kääriä säästöt palkansaajilta. Työministeri Satonen on luonut näennäisen kolmikannan, jossa käsitellään hallituksen jo ennalta päättämää esitystä lakko-oikeuden heikentämisestä.

- Tällaiset avaukset eivät anna hyvää kuvaa tulevasta työelämästä nuorille, jotka tällä hetkellä opiskelevat. Irtisanomista tullaan helpottamaan ja samalla työttömyysturvaa leikataan. Ensimmäinen sairaslomapäivä on palkaton, ja jopa sunnuntailisän poistoa on väläytelty. Sunnuntailisä ei oikeasti ole lisä vaan korvaus esimerkiksi poissaolosta perheen luota ja työn tekemisestä silloin, kun iso osa yhteiskunnasta viettää vapaa-aikaa. Omien oikeuksien puolesta taistelemista heikennetään hallituksen toimesta niin lakko-oikeuteen puuttumalla kuin vahvistamalla paikallista sopimista eli heikentämällä valtakunnallisten työehtosopimusten vaikuttavuutta, painottaa kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm.

Tällä tyylillä hallitus ajaa Suomea taantumukseen. Palaamme ajassa taaksepäin, jolloin irtisanomiselle ei ollut edes kunnon raameja ja sairastaminenkin oli työntekijän oma vika. Kuten Teollisuusliitto tämän päiväisessä tiedotteessaan totesi, Suomi ottaa työelämän uudistamisessa ennemmin mallia idästä kuin lännestä.

- Suomen pelokas hallitus yrittää huonolla kannatuksellaan pakottaa suomalaiset olemaan samaa mieltä kanssaan. Työntekijöiden asemaa heikentävistä reformeista ei hiiskuttu vaalien alla lainkaan, mutta nyt niitä viedään eteenpäin kultakello ranteessa, vaihtaen vaihdetta vitoselle, sanoo Malm.

Muun muassa Teollisuusliitto on jo ilmoittanut järjestöllisistä toimista hallituksen politiikkaa vastaan. 

- Koska aitoa kolmikantaa ei ole, varautuvat työntekijät esittämään mielipiteensä ja puolustamaan oikeuksiaan toisin keinoin tulevana syksynä. Eihän tämä näin voi mennä, että hallitus vain sanelee työmarkkinajärjestöille pelisäännöt ilman mitään keskusteluja. Tällainen on poikkeuksellista Suomessa, päättää Malm. 

Yhteyshenkilöt

Niina MalmKansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja

Puh:0400 588 978

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme