Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohteen aluehallitus kokoontui Oulaskankaalla

Jaa

Tervia Logistiikan perustaminen ja Pohteen tietoturva- ja tietosuojapolitiikka hyväksyttiin.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui Oulaskankaalla Oulaisissa 22.8.2023 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Kokouksen jälkeen aluehallitus sai esittelyn Oulaskankaan sairaalan toiminnasta.

Hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoma kävi ajankohtaiskatsauksessa läpi hyvinvointialueuudistuksen tilannetta eri puolilla Suomea ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Talouden alijäämä ja henkilöstövaje ovat hyvinvointialueiden yhteisiä haasteita. Pohjois-Pohjanmaalla väestö ikääntyy voimakkaasti ja palvelujen tarve kasvaa samalla kuin työikäisten määrä vähenee. Henkilöstön määrä ei kasva, vaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöstä on jo vajetta. Valtion rahoitus ei riitä kattamaan kasvavaa palvelutarvetta nykyisillä toimintatavoilla ja palvelurakenteilla.

Luoma muistuttaa hyvinvointialueen perustehtävästä, joka on tarjota asiakkaille toimivat, yhdenvertaiset ja vaikuttavat sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut. Perustehtävässä voidaan onnistua vain, jos osaavia työntekijöitä on riittävästi ja henkilöstö voi hyvin. Lisäksi tarvitaan toimiva demokraattinen päätöksenteko.

”Asiakkaan tarve on ensisijainen. Kuka palvelun tuottaa, missä ja millä tavalla tulee vasta sen jälkeen.”

Uusilla tavoilla vaikuttavampia palveluja

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkkoon tulee muutoksia useilla hyvinvointialueella.

”Hoidon ja palvelujen saatavuus ja vaikuttavuus ovat muutakin kuin palveluverkkokysymys”, Ilkka Luoma korostaa.

”On huomioitava, että nykyinen palvelujärjestelmä ei ole ihanteellinen, vaan vaatii uudistamista. Nykytilanne, jota leimaavat jonot, kasvava palvelukysyntä ja henkilöstövaje, osoittaa, että sote-järjestämissuunnitelma ja suunnitelma tarpeenmukaisista sote-keskuksista eivät mahdollisesti riitä. Kiinteistökustannuksista on säästettävä.”

Muutokset palveluverkossa eivät tarkoita palvelujen lakkaamista. Palveluja voidaan tarjota uusilla tavoilla, esimerkiksi liikkuvina ja digitaalisina palveluina.

”Kun resurssit eivät riitä, on mietittävä, säästämmekö mieluummin seinistä vai ydintoiminnasta. Kyse on siitä, miten rajalliset voimavarat kohdistetaan vaikuttavasti”, Luoma tiivistää.

Aluehallituksen jäsenet korostivat asiakaslähtöisyyttä, ennaltaehkäiseviin palveluihin panostamista, tutkimustiedon ja henkilöstön osaamisen hyödyntämistä sekä tiivistä yhteistyötä kuntien kanssa.

Tervia Logistiikka toimii koko Pohjois-Suomessa

Aluehallitus hyväksyi Tervia Logistiikka Oy:n perustamisen. Samalla hyväksyttiin Tervia Logistiikka Oy:n osakassopimus, perustamisasiakirja, yhtiöjärjestys ja rahoitussuunnitelma. Tervia Logistiikka toimii koko pohjoisella yhteistyöalueella eli Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueilla.

Hyvinvointialueiden tulee järjestää lainsäädäntöön perustuvat asiakkaiden ja potilaiden kuljetukset.

Liikkumista tukevia palveluja järjestetään henkilöille, jotka eivät kykene itsenäisesti käyttämään julkisia liikennevälineitä sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakykyä alentavan syyn takia ja jotka tarvitsevat palvelua asioimisen tai muun jokapäiväiseen elämään kuuluvan tarpeen vuoksi.

Vammaiselle henkilölle liikkumisen tukea on järjestettävä työ- ja opiskelumatkoihin sekä työllistymistä edistävän toiminnan, työ- ja päivätoiminnan sekä muun tavanomaisen elämän matkoihin.

Asiakkaiden ja potilaiden liikkumista tukevia palveluja ovat myös muun muassa kiireettömät potilaskuljetukset, paarikuljetukset ja kotihoidon palveluun kuuluvat kuljetukset.

Yhteinen yhtiö hoitaa kuljetuspalvelujen hankintaa, sopimushallintaa, välitystä, matkojen ketjutusta, yhdistämistä ja koordinointia. Yhtiön etuna on, että toimintaa ei ole sidottu sopimuskauteen tai toimintamallin kilpailutuksiin. Yhtiö antaa myös mahdollisuuden toiminnan kehittämiseen yhteisesti koko pohjoisella yhteistyöalueella.

Yhteisellä yhtiöllä varaudutaan myös siihen, että Kela-kuljetusten järjestämis- ja rahoitusvastuu siirtyy mahdollisesti lähivuosina hyvinvointialueille.

Muut kokousasiat

Lisäksi aluehallitus käsitteli muun muassa seuraavia asioita:

  • Pohteen tietoturva- ja tietosuojapolitiikan hyväksyminen
  • Toimialueiden jakautuminen palvelualueisiin, muutos konsernipalveluissa
  • Aluehallituksen toimivallan siirtäminen henkilöstöjaostolle palkan takaisinperinnän kohtuullistamisessa
  • Sosiaalihuollon vakanssien uudelleenallokointi ja virkojen perustaminen perhe- ja sosiaalipalvelut, OYS Psykiatria -toimialueelle, vammaispalvelujen toimialueelle ja ikäihmisten palvelujen toimialueelle
  • Viran perustaminen ikäihmisten palvelujen toimialueelle

Kokousajat ja pöytäkirjat Pohteen sivuilla

Aluehallitus kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 29.8.2023.

Kokousajat, esityslistat ja tarkastetut pöytäkirjat löydät Pohteen verkkosivustolta aluehallituksen sivulta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Tulevaisuuslautakunta päätti turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista21.9.2023 12:55:19 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tulevaisuuslautakunta teki kokouksessaan 20.9. päätöksen turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista. Perusteet tulevat voimaan 1.11.2023 alkaen. Tuolloin myös jo palvelun piirissä oleville asiakkaille aletaan tehdä uudet palvelutarpeen arvioinnit uusien myöntämisen perusteiden mukaan. Näissä arvioinneissa huomioidaan, että Pohteelle on siirtynyt kunnilta ja kuntayhtymiltä vastaavia palveluita koskevia sopimuksia, jotka jatkuvat sellaisenaan sopimuksien päättymiseen saakka tai kunnes ne irtisanotaan.

Henkilöstöjaosto teki ratkaisun lääkäriryhmän palkka-asiassa: Pitkään jatkunut soveltamiskäytäntö on muodostunut vakiintuneeksi tulkinnaksi – työnantajalla ei ole oikeutta takaisinperintään21.9.2023 12:09:38 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstöjaosto käsitteli yksittäisen lääkäriryhmän palkanmaksuasiaa kokouksessaan 21.9.2023. Kyseessä on viiden vuoden ajan sovellettu paikallinen sopimus ja mahdollinen palkkojen takaisinperintä. Ratkaisun mukaan takaisinperintää ei tehdä, koska paikallisen sopimuksen tulkinta on katsottava vakiintuneeksi ja sellaisena työnantajaa velvoittavaksi toteutuneen soveltamiskäytännön vuoksi.

Aluehallitus keskusteli hoidon jatkuvuusmallista. Päätöksiä tehtiin toimistotilojen käytön tehostamisesta ja potilastietojärjestelmien yhdistämisestä.20.9.2023 14:14:26 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 19.9.2023 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitukselle esiteltiin Tuirassa pilotoidun hoidon jatkuvuusmallin tilannetta. Päätösasioina aluehallitus käsitteli muun muassa hallinto- ja toimistotilojen käytön tehostamista sekä Lifecare-potilastietojärjestelmän muutoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme