Hämeen kauppakamari

Naisten osuus kasvaa hämäläisten pk-yritysten hallituksissa

Jaa
Hämeessä naisten osuus pk-yritysten hallitusjäsenistä on kasvanut viimeisen neljän vuoden aikana, selviää kauppakamarien toukokuussa tekemästä PK-hallitusbarometrikyselystä. ”On ilahduttavaa, että naisten osuus alueemme pk-yritysten hallitusjäsenistä on kasvanut neljässä vuodessa lähes 12 prosentilla ja Hämeessä naisten osuus hallitusjäsenistä on nousut valtakunnallisen keskiarvon yläpuolelle”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Hämeen kauppakamarin alueelta kyselyyn vastanneita yrityksiä oli 53, joista noin 43 prosenttia on omistajayrittäjän tai -yrittäjien kokonaan omistama. Vastanneista yrityksistä lähes 76 prosenttia työllistää alle 50 henkilöä.

Kyselystä selviää, että vastanneissa Hämeessä toimivissa pk-yrityksissä on naisten osuus yritysten hallitusten jäsenistä noussut hieman yli 30 prosenttiin, kun vastaava osuus vuonna 2019 oli vajaa 19 prosenttia. Valtakunnallisesti pk-yritysten hallitusten jäsenistä naisten osuus on keskimäärin alle 30 prosenttia. Vastaava luku oli vuonna 2019 noin 25 prosenttia. 

Vastanneet hämäläisyritykset kertovat, että viimeaikaiset tapahtumat (pandemian päättyminen, sota, kiihtynyt inflaatio ja kauppapolitiikan jännitteet) ovat lisänneet niiden hallitustyöskentelyssä muun muassa riskeihin ja riskienhallintaan sekä vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyviä asioita. Strategiatyössään pk-yritykset painottavat tärkeinä tai erittäin tärkeinä erityisesti uusia tuotteita tai palveluita, vastuullisuutta ja kestävää kehitystä sekä myyntiä ja markkinointia. ”Vastanneista alueemme pk-yrityksistä 62 prosenttia kertoo, että vastuullisuuden ja kestävän kehityksen huomioon ottaminen on osa niiden strategiaa. Lisäksi jopa 56 prosenttia kertoo, että yritykseen on kohdistunut vastuullisuusvaatimuksia asiakkaiden kautta”, Eerikäinen toteaa.

Hämeessä pk-yritysten hallitusjäsenten keskimääräinen palvelusaika on 11,2 vuotta ja uusimman hallitusjäsenen keskimäärin 6,6 vuotta. Vastanneet pk-yritykset pitävät erittäin tärkeänä tai tärkeänä, että hallituksen jäsenillä on liiketoimintaosaamista sekä yritystalouden ja rahoituksen hallintaa. Lisäksi hallitusjäsenten odotetaan tuntevan pk-yrityksen toimintatapoja. Vastanneista joka toinen kertoi suorittaneensa kauppakamarin HHJ-kurssin ja lähes viidennes HHJ-puheenjohtajakurssin. Yli kolmannes oli suorittanut myös HHJ-tutkinnon.

Katso Hämeen PK-hallitusbarometrin tulokset >>> 

Kauppakamarien PK-hallitusbarometrikysely tehtiin 10.–17.5. Kyselyyn vastasi 788 kauppakamarien jäsenyritystä eri puolilta Suomea. Hämeen kauppakamarin alueelta kyselyyn vastanneita yrityksiä oli 53, joista noin 43 prosenttia on omistajayrittäjän tai -yrittäjien kokonaan omistama. Vastanneista yrityksistä lähes 76 prosenttia työllistää alle 50 henkilöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jussi Eerikäinen

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja

Puh:040 739 9303

Kuvat

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hämeen kauppakamari
Aleksanterinkatu 17 A
15110 Lahti

040 563 5013https://www.hamechamber.fi/

Hämeen kauppakamarin tehtävänä on edistää yritysten toimintaedellytyksiä ja vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi. Lisäksi Hämeen kauppakamari edistää alueensa yritysten verkostoitumista ja yhteistyötä sekä tarjoaa jäsenilleen tietoa, palveluja ja kontakteja. Hämeen kauppakamarin toiminta-alueeseen kuuluvat Päijät-Hämeen maakunta, Kuhmoinen sekä Kanta-Hämeen maakunnasta Hämeenlinnan ja Forssan seutukunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen kauppakamari

Uusia hallitusammattilaisia Hämeen alueelle4.12.2023 10:37:35 EET | Tiedote

Hallitustyöskentelyn osaamista mittaava Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-tutkinto järjestettiin marraskuussa. Tutkinnon suoritti hyväksytysti neljä Hämeen kauppakamarin HHJ-kurssin käyneistä. Kauppakamari onnittelee tutkinnon suorittaneita. ”On hienoa, että saimme Hämeen alueelle uusia tutkinnon suorittaneita. Tutkinto antaa erinomaiset lähtökohdat hyvään hallitustyöhön ja hallitusammattilaisuuteen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Kauppakamari vaatii Lahti-Heinola-radan perusparannuksen käynnistämistä28.11.2023 08:32:53 EET | Tiedote

Hämeen kauppakamari ja Heinolan kauppakamaritoimikunta pitävät tärkeänä, että Lahti-Heinola-ratayhteyden perusparannuksen selvitystyö käynnistetään viipymättä. ”Kyseinen ratayhteys on erittäin tärkeä alueemme metsä- ja puunjalostusteollisuudelle, kuten esimerkiksi Versowoodille, Stora Enson Heinolan Flutingtehtaalle, Heinolan Sahakoneille ja Suomen Kuitulevylle”, korostaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Hämeen kauppakamarin syyskokous valitsi hallituksen jäsenet9.11.2023 17:30:00 EET | Tiedote

Hämeen kauppakamarin syyskokouksessa 9.11. valittiin Vaalivaliokunnan esityksestä puheenjohtajisto ja hallituksen jäsenet. Puheenjohtajana jatkaa Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto. Varapuheenjohtajina jatkavat Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Mika Helin, DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi ja Wipak Oy:n toimitusjohtaja Tuija Suur-Hamari. Erovuoroisten tai eroa pyytäneiden tilalle valittiin seitsemän uutta hallituksen jäsentä.

Hämäläisyritysten suhdannenäkymät ovat edelleen synkät30.10.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on edelleen heikentynyt kesästä. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Yritysten suhdannenäkymät ovat vielä synkentyneet kesästä ja pohja on nyt saavutettu. Onneksi työllisyys ei kuitenkaan ole merkittävästi heikkenemässä. On myös tärkeää huomioida, että tämä kysely tehtiin ennen EKP:n kokousta, jossa päätettiin, että ohjauskorkoja ei enää nosteta. Joka tapauksessa inflaation hidastumisen ja palkankorotusten vaikutuksesta palkansaajien ostovoima kasvaa vähitellen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme