Vihreät - De Gröna

Vihreiden Atte Harjanne moittii terävästi Petteri Orpon hallitusta: “Sille polulle ei Suomea saa viedä”

Jaa
Kansanedustaja ja Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne maalaili puolueen kesäkokouksessa tulevan hallituskauden askelmerkkejä sekä Vihreiden oppositiopolitiikkaa. Esiin nousivat niin rasismin ja äärioikeiston vastustaminen, työmarkkinoiden sujuvoittaminen kuin myös ilmastokriisi.

Vihreä eduskuntaryhmä aloitti kesäkokouksensa Jyväskylässä keskiviikkona 23. elokuuta. Kansanedustaja ja Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne antoi omassa puheenvuorossaan osviittaa siitä, millaista oppositiopolitiikkaa Vihreät tulevat toteuttamaan tulevalla hallituskaudella. Harjanne nosti esiin muun muassa Suomen talouden uudistamisen ekologisen kestävyyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi, sekä oppimistulosten ja yhteiskunnallisen eriytymisen korjaamisen. Harjanne muistutti myös yhä Euroopassa käynnissä olevasta sodasta.

– Tuntuu kaiken tämän keskellä uskomattomalta, että vuonna 2023 Suomessa rasismi ja äärioikeistolaisuus ovat poliittisia voimia, joille annetaan tilaa hallituspuolueita myöten. Mutta niin se on, ja siihen on puututtava. Yhdenvertaisuus on aivan keskeinen ja välttämätön liberaalin demokratian peruspilari, Harjanne totesi.

Harjanne otti kantaa myös viime kuukausina levinneeseen keskusteluun median riippumattomuudesta ja lehdistönvapaudesta. Harjanne muistutti, että lehdistöä ei pidä pyrkiä hiljentämään, sillä lehdistönvapaus on kriittistä toimivalle, avoimelle demokratialle ja kansalaisyhteiskunnalle.

– Äärioikeistolainen, populistinen vihanlietsonta ei koske vain viholliseksi leimattavia ihmisryhmiä, vaan myös demokratian keskeisiä instituutioita. Vapaassa yhteiskunnassa valtaapitävät ovat vastuussa kansalle ja median vahtaamia. Epäonnistuneessa yhteiskunnassa asetelma on toisin päin. Yksi sellainen, synkkä ja autoritäärinen yhteiskunta löytyy itänaapurista, ja siihen suuntaan Trumpit ja Orbanit haluavat omia maitaan viedä. Sille polulle ei Suomea saa viedä, Harjanne painotti.


Erityisen huolissaan Harjanne kertoi olevansa ilmastosta. Kulunut heinäkuu oli maapallon mittaushistorian toistaiseksi kuumin kuukausi, valtameren pintalämpötilat ovat rikkoneet ennätyksiä globaalilla tasolla ja hiilen kertyessä ilmakehään tulossa on vielä lisää yhä kuumempia ja kuumempia vuosia. Harjanne muistutti, ettei Suomen pidä haudata päätään pensaaseen samalla, kun esimerkiksi Rodoksella ja Espanjassa tulimeret roihuavat.

– Tältä näyttää se, kun ilmastojärjestelmän tila muuttuu joksikin, mitä ihmiskunta ole kokenut. Globaali taloutemme ja tuotantomme on rakennettu ilmastoon, jota ei enää ole, ja joka lipuu päivä päivältä kauemmas menneisyyteen. Samaan aikaan luonto on jatkuvasti ahtaammalla ja köyhtyy. Se on surullista itsessään, mutta myös meidän talouttamme ja hyvinvointiamme ylläpitävän elossapitojärjestelmän purkamista pala palalta, Harjanne totesi.


Harjanne painotti puheessaan, että ilmastokriisin ja luontokadon edessä ei ole varaa ajanpeluuseen tai heimoutuneeseen identiteettipolitiikkaan - ja vielä vähemmän taka-askeliin. Meidän on sopeuduttava ja varauduttava vaarallisesti muuttuvaan maailmaan - ja ennen kaikkea tehtävä kaikkemme sen muutoksen hillitsemiseksi. Harjanne muistutti, että ilmastopäästöjen vähentäminen ja luontokadon pysäyttäminen on siis ennen kaikkea välttämättömyys.

– Vihreillä on nyt edessä uuden nousun rakentaminen oppositiossa, ja eduskuntaryhmän työ on siinä avainasemassa. Hallitusohjelman poliittisiin sisältöihin suhtaudumme rakentavan kriittisesti ja analyyttisesti, avoimen, liberaalin demokratian arvojen ja perusteiden kyseenalaistamiseen tiukasti ja tinkimättömästi, Harjanne päätti.

Lue koko puhe ->
https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/atte-harjanteen-puhe-23-8-2023/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme