Helsingin yliopisto

Rauhankasvatus opetuksessa -opas tarjoaa toteutusvinkkejä opetukseen

Jaa
Helsingin yliopistolla on julkaistu uusi rauhankasvatuksen opas opettajien työn tueksi.

Rauhankasvatus opetuksessa -opas on avoin verkkopohjainen opas ja se suunnattu ensisijaisesti perusopetuksen ja toisen asteen opettajille sekä myös varhaiskasvatuksessa työskenteleville opettajille ja muille kasvattajille.

– Opas on tehty tukemaan opettajia heidän työssään, kuvailee väitöskirjatutkija ja oppaan toimittaja Heidi Rautionmaa.

– Tarkoituksena on opettajien ja muiden kasvattajien omien toteutusvinkkien esittelemisen ohella innostaa lukijoita näkemään oman rauhankasvattamisen mahdollisuudet oman oppitunnin sisällä siten, että rauhankasvatus on luonnollinen osa opetusta ja koulun toimintakulttuuria.

Opas tarjoaa tietoa rauhankasvatuksen toteuttamisesta kouluissa: miten se voidaan ymmärtää koko koulun toimintakulttuurin perustana ja miten sitä voidaan harjoittaa oppitunneilla jokaisessa oppiaineessa.

Tietoa rauhankasvatuksen toteuttamisesta kouluissa alan asiantuntijoilta

Oppaaseen ovat kirjoittaneet eri kouluasteiden opettajat ja asiantuntijat sekä globaalikansalaisuuskasvatuksen ja rauhankasvatuksen toimijat järjestökentältä.

Julkaisu tarjoaa kokonaisvaltaista ja aitoa lähestymistapaa moninäkökulmaisuudellaan ja kentältä saaduilla kirjoituksillaan.

Keskeinen viesti on väkivallattomuuden sekä kestävämmän, oikeudenmukaisemman ja yhdenvertaisemman elämäntavan ja maailman edistäminen.

– Henkisen ja fyysisen vapauden puolustaminen on keskeinen osa rauhankasvatusta. Myös ihmisoikeuksien toteuttamiseen liittyy olennaisena osana rauhan saavuttaminen toteuttamaan omaa erityisyyttään, humanisaatiotaan ja ainutlaatuisuuttaan ihmisenä; koskemattomuus, sananvapaus, uskonnonvapaus ja omantunnon vapaus muodostavat rauhantyön perustan, kuvailee UNESCO-professori Arto Kallioniemi oppaan saatesanoissa.

– Tarvitsemme kasvatusta, joka ohjaa yhteyteen erottamisen sijaan toimimaan yhteiseksi hyväksi. Julkaisun teksteissä kannustetaankin kunnioittavaan ja turvallisempaan kanssakäymiseen ja yhteistyöhön sekä planetaariseen välittämiseen. Tämä kysyy muun muassa myötätuntoa, kriittistä ajattelua, muutostavoitteisuutta ja toiveikkuutta, Rautionmaa avaa.

Oppaan sisältöihin syvennyttään täydennyskoulutuskurssilla

Työskentely rauhankasvatuksen eteen jatkuu seuraavaksi täydennyskoulutuskurssin muodossa.

– Oppaaseen pääsee tutustumaan täydennyskoulutuskurssilla Yhteinen tulevaisuus - kestävää kehitystä ja rauhaa rakentamassa eri oppiaineissa. Kurssilla rauhankasvatuksen teemoja käsitellään viiden eri näkökulman avulla. Näitä ovat myötätunto, globaali toimijuus, moninaisuustaidot, vuorovaikutustaidot ja kestävä elämäntapa, kuvailee väitöskirjatutkija ja oppaan toimittaja Selja Koponen.

*

Oppaan julkistamistilaisuus to 24.8. klo 14-16 Zoomissa ja osoitteessa Siltavuorenpenger 5. Lisätietoa tilaisuudesta täällä.

Rauhankasvatus opetuksessa -opas luettavissa täällä.

Yhteyshenkilöt

oppaan toimittaja Heidi Rautionmaa heidi.rautionmaa@helsinki.fi 0294120513

projektipäällikkö Marja Tamm marja.tamm@helsinki.fi 0294120393

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme