Rauhankasvatus opetuksessa -opas tarjoaa toteutusvinkkejä opetukseen
Rauhankasvatus opetuksessa -opas on avoin verkkopohjainen opas ja se suunnattu ensisijaisesti perusopetuksen ja toisen asteen opettajille sekä myös varhaiskasvatuksessa työskenteleville opettajille ja muille kasvattajille.
– Opas on tehty tukemaan opettajia heidän työssään, kuvailee väitöskirjatutkija ja oppaan toimittaja Heidi Rautionmaa.
– Tarkoituksena on opettajien ja muiden kasvattajien omien toteutusvinkkien esittelemisen ohella innostaa lukijoita näkemään oman rauhankasvattamisen mahdollisuudet oman oppitunnin sisällä siten, että rauhankasvatus on luonnollinen osa opetusta ja koulun toimintakulttuuria.
Opas tarjoaa tietoa rauhankasvatuksen toteuttamisesta kouluissa: miten se voidaan ymmärtää koko koulun toimintakulttuurin perustana ja miten sitä voidaan harjoittaa oppitunneilla jokaisessa oppiaineessa.
Tietoa rauhankasvatuksen toteuttamisesta kouluissa alan asiantuntijoilta
Oppaaseen ovat kirjoittaneet eri kouluasteiden opettajat ja asiantuntijat sekä globaalikansalaisuuskasvatuksen ja rauhankasvatuksen toimijat järjestökentältä.
– Julkaisu tarjoaa kokonaisvaltaista ja aitoa lähestymistapaa moninäkökulmaisuudellaan ja kentältä saaduilla kirjoituksillaan.
Keskeinen viesti on väkivallattomuuden sekä kestävämmän, oikeudenmukaisemman ja yhdenvertaisemman elämäntavan ja maailman edistäminen.
– Henkisen ja fyysisen vapauden puolustaminen on keskeinen osa rauhankasvatusta. Myös ihmisoikeuksien toteuttamiseen liittyy olennaisena osana rauhan saavuttaminen toteuttamaan omaa erityisyyttään, humanisaatiotaan ja ainutlaatuisuuttaan ihmisenä; koskemattomuus, sananvapaus, uskonnonvapaus ja omantunnon vapaus muodostavat rauhantyön perustan, kuvailee UNESCO-professori Arto Kallioniemi oppaan saatesanoissa.
– Tarvitsemme kasvatusta, joka ohjaa yhteyteen erottamisen sijaan toimimaan yhteiseksi hyväksi. Julkaisun teksteissä kannustetaankin kunnioittavaan ja turvallisempaan kanssakäymiseen ja yhteistyöhön sekä planetaariseen välittämiseen. Tämä kysyy muun muassa myötätuntoa, kriittistä ajattelua, muutostavoitteisuutta ja toiveikkuutta, Rautionmaa avaa.
Oppaan sisältöihin syvennyttään täydennyskoulutuskurssilla
Työskentely rauhankasvatuksen eteen jatkuu seuraavaksi täydennyskoulutuskurssin muodossa.
– Oppaaseen pääsee tutustumaan täydennyskoulutuskurssilla Yhteinen tulevaisuus - kestävää kehitystä ja rauhaa rakentamassa eri oppiaineissa. Kurssilla rauhankasvatuksen teemoja käsitellään viiden eri näkökulman avulla. Näitä ovat myötätunto, globaali toimijuus, moninaisuustaidot, vuorovaikutustaidot ja kestävä elämäntapa, kuvailee väitöskirjatutkija ja oppaan toimittaja Selja Koponen.
*
Oppaan julkistamistilaisuus to 24.8. klo 14-16 Zoomissa ja osoitteessa Siltavuorenpenger 5. Lisätietoa tilaisuudesta täällä.
Rauhankasvatus opetuksessa -opas luettavissa täällä.
Yhteyshenkilöt
oppaan toimittaja Heidi Rautionmaa heidi.rautionmaa@helsinki.fi 0294120513
projektipäällikkö Marja Tamm marja.tamm@helsinki.fi 0294120393
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme