Rauhankasvatus opetuksessa -opas tarjoaa toteutusvinkkejä opetukseen
Rauhankasvatus opetuksessa -opas on avoin verkkopohjainen opas ja se suunnattu ensisijaisesti perusopetuksen ja toisen asteen opettajille sekä myös varhaiskasvatuksessa työskenteleville opettajille ja muille kasvattajille.
– Opas on tehty tukemaan opettajia heidän työssään, kuvailee väitöskirjatutkija ja oppaan toimittaja Heidi Rautionmaa.
– Tarkoituksena on opettajien ja muiden kasvattajien omien toteutusvinkkien esittelemisen ohella innostaa lukijoita näkemään oman rauhankasvattamisen mahdollisuudet oman oppitunnin sisällä siten, että rauhankasvatus on luonnollinen osa opetusta ja koulun toimintakulttuuria.
Opas tarjoaa tietoa rauhankasvatuksen toteuttamisesta kouluissa: miten se voidaan ymmärtää koko koulun toimintakulttuurin perustana ja miten sitä voidaan harjoittaa oppitunneilla jokaisessa oppiaineessa.
Tietoa rauhankasvatuksen toteuttamisesta kouluissa alan asiantuntijoilta
Oppaaseen ovat kirjoittaneet eri kouluasteiden opettajat ja asiantuntijat sekä globaalikansalaisuuskasvatuksen ja rauhankasvatuksen toimijat järjestökentältä.
– Julkaisu tarjoaa kokonaisvaltaista ja aitoa lähestymistapaa moninäkökulmaisuudellaan ja kentältä saaduilla kirjoituksillaan.
Keskeinen viesti on väkivallattomuuden sekä kestävämmän, oikeudenmukaisemman ja yhdenvertaisemman elämäntavan ja maailman edistäminen.
– Henkisen ja fyysisen vapauden puolustaminen on keskeinen osa rauhankasvatusta. Myös ihmisoikeuksien toteuttamiseen liittyy olennaisena osana rauhan saavuttaminen toteuttamaan omaa erityisyyttään, humanisaatiotaan ja ainutlaatuisuuttaan ihmisenä; koskemattomuus, sananvapaus, uskonnonvapaus ja omantunnon vapaus muodostavat rauhantyön perustan, kuvailee UNESCO-professori Arto Kallioniemi oppaan saatesanoissa.
– Tarvitsemme kasvatusta, joka ohjaa yhteyteen erottamisen sijaan toimimaan yhteiseksi hyväksi. Julkaisun teksteissä kannustetaankin kunnioittavaan ja turvallisempaan kanssakäymiseen ja yhteistyöhön sekä planetaariseen välittämiseen. Tämä kysyy muun muassa myötätuntoa, kriittistä ajattelua, muutostavoitteisuutta ja toiveikkuutta, Rautionmaa avaa.
Oppaan sisältöihin syvennyttään täydennyskoulutuskurssilla
Työskentely rauhankasvatuksen eteen jatkuu seuraavaksi täydennyskoulutuskurssin muodossa.
– Oppaaseen pääsee tutustumaan täydennyskoulutuskurssilla Yhteinen tulevaisuus - kestävää kehitystä ja rauhaa rakentamassa eri oppiaineissa. Kurssilla rauhankasvatuksen teemoja käsitellään viiden eri näkökulman avulla. Näitä ovat myötätunto, globaali toimijuus, moninaisuustaidot, vuorovaikutustaidot ja kestävä elämäntapa, kuvailee väitöskirjatutkija ja oppaan toimittaja Selja Koponen.
*
Oppaan julkistamistilaisuus to 24.8. klo 14-16 Zoomissa ja osoitteessa Siltavuorenpenger 5. Lisätietoa tilaisuudesta täällä.
Rauhankasvatus opetuksessa -opas luettavissa täällä.
Yhteyshenkilöt
oppaan toimittaja Heidi Rautionmaa heidi.rautionmaa@helsinki.fi 0294120513
projektipäällikkö Marja Tamm marja.tamm@helsinki.fi 0294120393
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lupaava lääkeainekandidaatti ALS:n hoitoon – pidentää rottien ja hiirten elinaikaa ja helpottaa oireita22.9.2023 15:14:19 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimusryhmä yhteistyökumppaneineen löysi lupaavan lääkeainekandidaatin ALS:n hoitoon. Aivoperäinen dopamiinihermokasvutekijä CDNF pidentää eläinkokeissa rottien ja hiirten elinaikaa ja helpottaa taudin oireita.
Suojelualueet eivät yksin riitä turvaamaan luonnon monimuotoisuutta21.9.2023 14:09:40 EEST | Tiedote
Luonnonsuojelualueita pidetään keskeisinä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja luontokadon torjunnan välineinä. Mutta kuinka tehokkaita ne oikeastaan ovat? Riittävätkö ne estämään luontokadon? Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että luonnonsuojelualueet vaikuttavat eliölajeihin eri tavoin.
Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom: Budjettiriihen tulos vahvistaa TKI-toiminnan edellytyksiä merkittävästi20.9.2023 14:31:26 EEST | Tiedote
Rehtori Lindblom kiittää hallitusta tohtorikoulutukseen sekä korkeakoulujen aloituspaikkoihin tehtävistä merkittävistä panostuksista.
Kutsu: Mitä puolen miljoonan suomalaisen geenit kertovat terveydestämme?20.9.2023 10:07:52 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koordinoima FinnGen-tutkimushanke on löytöretki genomitietoon. Se on koko Suomen kattava tutkimushanke, jonka merkittävimmät löydökset voivat auttaa ihmisiä ympäri maailmaa. Tervetuloa Helsingin yliopiston Tiedekulmaan 25.9.2023 klo 17–19 kuulemaan, minkälaisia tutkimusläpimurtoja hankkeessa on tehty ja mitä on vielä odotettavissa.
Puista haihtuvat tuoksuvat kaasut edistävät pilvien muodostumista20.9.2023 08:55:27 EEST | Tiedote
Puut, pensaat ja kasvit voivat vaikuttaa säähän ja ilmastoon. Kasveista vapautuvat kaasumaiset hiilivedyt, erityisesti seskviterpeenit, edistävät pilviytiminä toimivien aerosolihiukkasten muodostumista. Tuore tutkimuslöydös voi vähentää ilmastomallien epävarmuustekijöitä ja auttaa tekemään tarkempia ennusteita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme