Pirkanmaan ELY-keskus

Sinilevät runsastuivat Pirkanmaalla - nyt leviä keskimääräistä enemmän

Jaa
Sinilevähavainnot ovat selvästi runsastuneet viime viikosta. Sinilevää havaittiin kahdeksalla paikalla viranomaisseurannassa Pirkanmaalla. Ajankohtaan nähden leviä on hieman keskimääräistä enemmän.
Jos sinilevää on runsaasti, vedessä ei tule uida. Kuva: Jussi Iso-Tuisku
Jos sinilevää on runsaasti, vedessä ei tule uida. Kuva: Jussi Iso-Tuisku

Viikolla 34 havaittiin sinilevää kahdeksalla järvellä Pirkanmaalla. Erittäin runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä ja runsaasti Kangasalan Ukki-järvessä sekä Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä. Vähän sinilevää havaittiin Sastamalan Houhajärvessä ja Liekovedessä, Kangasalan Vesijärvessä, Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa sekä Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla.

Valtakunnallisten havaintopaikkojen lisäksi sinilevistä oli tällä viikolla kirjattu Järviwikiin yleisöhavaintoja Kuhmoisten Isojärvestä, Ylöjärven Mastosjärvestä, Virroilta Tarjanteelta sekä Vanajaveden Kuhanselältä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman keskimääräistä enemmän.

Haittana haju ja myrkyllisyys

Viime päivinä on uutisoitu järvien pahasta hajusta (mm. yle.fi).

Monet levät kuten kulta-, pii-, viher- ja sinilevät voivat hajotessaan aiheuttaa hajua. Sinilevien haju ei ole vaarallista, mutta mikäli leväesiintymät ovat erittäin runsaita, voivat ilmaan vapautuneet yhdisteet aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä.

Sinilevää sisältävään veteen on syytä suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Jos vedessä on tai on äskettäin ollut sinilevää, vettä ei saisi käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä. Vettä ei myöskään saisi käyttää löylyvetenä eikä vettä suositella käytettäväksi pesu- tai tiskivetenä eikä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.

- Erityisesti lasten ja eläinten kanssa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Lapsia, koiria ja muita eläimiä ei pidä päästää rannalle eikä veteen, jossa on havaittu runsaasti levää. Koirat voivat saada myrkytykseen tarvittavan levämäärän myös nuollessaan turkkia uinnin jälkeen, kertoo ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Fakta: Sinilevän aiheuttamat oireet

Herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee eri ihmisillä. Oireita voi tulla muutaman tunnin sisällä altistumisesta sinilevälle. Ohjeita oireiden hoitoon voi tarvittaessa kysyä terveydenhuollosta.

Erilaisia sinilevän aiheuttamia oireita voivat olla: iho-oireet, vatsaoireet (pahoinvointi, vatsakipu, ripuli ja oksentelu), flunssan kaltaiset oireet (nuha, päänsärky, silmien ärsytys ja kuume).

Lähde: THL (thl.fi)

Lisätietoa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus


Ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Jos sinilevää on runsaasti, vedessä ei tule uida. Kuva: Jussi Iso-Tuisku
Jos sinilevää on runsaasti, vedessä ei tule uida. Kuva: Jussi Iso-Tuisku
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Rantatunneliin puolivuotishuolto ja pesu – yösulkuja arkisin kahden viikon ajan5.9.2023 10:45:00 EEST | Tiedote

Tampereen Rantatunnelissa tehdään yötyönä viikoilla 37 ja 38 tunnelin puolivuotishuolto. Työt suoritetaan tunneliputki kerrallaan neljänä perättäisenä yönä maanantai-illoista varhaisiin perjantaiaamuihin. Pirkanmaan ELY-keskus pesee ja puhdistaa silloin tunnelin perusteellisesti. Samanaikaisesti Fintraffic Tie Oy huoltaa ja testaa tunnelin teknisiä järjestelmiä. Töiden ajaksi ajoneuvoliikenne ohjataan varareitille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme