Kustannusosakeyhtiö Parvs

Maria Matinmikon uutuuskirja "Valohämy" julkistetaan Runokuu-festivaalilla

Jaa

Valohämy on kirjailija Maria Matinmikon kaunokirjallinen kuvakirja, jossa sekä tekstit että kuvat osallistuvat kerrontaan täydentäen ja haastaen toisiaan. Valohämy-teoksen ovat kustantaneet yhdessä Kustannusosakeyhtiö Siltala ja Kustannusosakeyhtiö Parvs.

Valohämystä muotoutui kuvallinen, tarinan, esseen ja autofiktion lohkareita käyttävä kontemplatiivinen kirjoitus olemassaolon kauneudesta, historiallisuudesta, outoudesta, väkivallasta, materiaalisuudesta ja tuhosta. Kirjailija Maria Matinmikko on ottanut kirjan valokuvat kymmenen viime vuoden aikana. Kuvataiteilija Sami Jalosen piirustusten kiehtovan nyrjähtänyt jälki on ihmeellisen osuvassa yhteydessä teoksen alitajuntaan. Teoksesta julkaistaan myös Jari Kohon läpisäveltämä elektroninen äänitaideteos, joka on saatavissa äänikirjapalveluista. Äänikirjan lukee Maria Matinmikko.

Maria Matinmikko (s. 1983) on aiemmin julkaissut neljä teosta: Valkoinen (ntamo, 2012), Musta (Mahdollisen kirjallisuuden seura, 2013), Värit (Siltala, 2017) ja Kolkka (Siltala, 2019). Teos Valkoinen voitti YLE:n Tanssiva karhu -runouspalkinnon ja teos Värit sai Kalevi Jäntin palkinnon. Kolkka oli ehdolla Runeberg-palkinnon saajaksi pitkällä listalla. Matinmikko on valmistunut Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan estetiikka.

Kirja julkistetaan Runokuu-festivaalin Yhteys-klubilla lauantaina 26.8.2023 klo 19.00–23.30 Maria Matinmikon esiintymisen yhteydessä. Runokuu on poikkitaiteellinen kirjallisuusfestivaali, jonka järjestää kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liitto yhteistyökumppaniensa kanssa.

Valohämy – taide, maisema ja maailmanloppu
Tekstit ja valokuvat: Maria Matinmikko
Piirrokset: Sami Jalonen
192 sivua, sidottu
Siltala ja Parvs, 2023

"Olen kirjoittanut tämän teoksen rakkaudesta planeettaan ja taiteeseen. Se on kutsu maisemien pakahduttavuuteen, taiteen seismiseen olennaisuuteen ja kirjallisuudenlajien hybridiseen tilaan.
Kieli katsoo itseään peilistä. Galaksin ytimessä on supermassiivinen musta aukko. Eläimet todistavat. Maalaustaiteen termi ‘valohämy’ (ital. chiaroscuro) näyttäytyy sekä filosofisena asenteena että elettynä kokemuksena: valo, pimeys ja niiden sekoittuminen on yhtäaikaista."

– Maria Matinmikko

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maria Matinmikko: Valohämy – taide, maisema, maailmanloppu. Siltala & Parvs, 2023
Maria Matinmikko: Valohämy – taide, maisema, maailmanloppu. Siltala & Parvs, 2023
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs

Vertaisarvioitu tiedekirja avaa uusia näkökulmia Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaan17.8.2023 12:48:52 EEST | Tiedote

Taidehistoria menee metsään! -antologia yhdistää taiteen, tieteen ja museon. Monipuolisessa ja ajankohtaisessa artikkelivalikoimassa käsitellään taiteilijoita, taideteoksia, keräilyä ja taidehistoriaa. Julkaisu aloittaa uuden taidehistorialliseen tutkimukseen perustuvan kirjasarjan. Se valottaa uusista näkökulmista Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaa, johon kuuluu niin vanhaa eurooppalaista taidetta, Suomen kultakauden taidetta kuin nykytaidettakin.

Uusi taidekirja tarjoaa toisen näkökulman Mäntän paperiteollisuuden syntyyn7.7.2023 12:51:31 EEST | Tiedote

Genesis – Arvojen kamppailu -kirja laajentaa ja taustoittaa taiteilija-kuraattori Ahmed Al-Nawasin (s. 1980) ja kuvataiteilija Minna Henrikssonin (s. 1976) näyttelyä, joka on esillä Serlachius-museo Gustafissa Mäntässä vuoden 2023 ajan. Al-Nawas ja Henriksson ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2015 alkaen tarkastellen kriittisesti historiaa ja politisoiden sitä taiteen keinoin, ja heidän teoksissaan käsityö on usein vahvasti mukana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme