Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Tervetuloa Vesiluontopäivään Isojoelle 26.8.2023!

Jaa
LIFE Revives -hanke yhdessä Lapväärtin-Isojoen vesivision kanssa järjestää koko perheelle suunnatun Vesiluontopäivän Isojoella osana Suomen luonnon päivää. Päivän aikana kaikille avoimessa tapahtumassa pääsee tutustumaan vesiluontoon, sen merkitykseen sekä vesistökunnostamiseen Vihermön tilalla joen varrella. Luvassa on mielenkiintoisia otuksia, arvailuja ja pieniä palkintojakin! Tapahtuma-aika on klo 12–16 ja tarkempi osoite on Kristiinantie 1425, Vanhakylä.
Kuvituskuva. Vesiluontopäivässä 2021 eri-ikäisiä ihmisiä tutustumassa vesiluontoon.
Kuvituskuva. Vesiluontopäivässä 2021 eri-ikäisiä ihmisiä tutustumassa vesiluontoon.

Tule katsomaan miltä näyttää pieni jokihelmisimpukka, joka on yksi virtavesien sekä erittäin tärkeistä että uhanalaisista lajeista! Tapahtumassa päästään seuraamaan mitä on sähkökoekalastus ja mikä on sen tarkoitus? Lisäksi opitaan soiden ennallistamisesta ja sen merkityksestä vesistöihin sekä vesien tilan tutkimisesta.

Päivässä ovat mukana Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Isojoen ja Karijoen kunnat, Lauhavuori Hämeenkangas UNESCO Global Geopark, Metsäkeskus, Metsähallitus, Suupohjan Ympäristöseura sekä Isojoen-Karijoen 4H-yhdistys.

Tarjolla myös mehua ja makkaraa!

Lauantaina vietetään myös Suomen luonnon päivää

Vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää, jolloin juhlitaan Suomen ainutlaatuista luontoa! Suomen luonto on elinympäristö monille lajeille, joista yksi äärimmäisen uhanalainen on jokihelmisimpukka. Vesiluontopäivän tarkoituksena ihmiset pääsevät nauttimaan luonnosta virtaveden läheisyydessä tärkeiden asioiden parissa, ja kuulevat mitä kaikkea alueella on tehty niin luonnon ja virtavesien kuin vesien asukkaidenkin hyväksi.

Life Revives -hanke jatkaa jokihelmisimpukan pelastustoimia

Vuonna 2021 alkaneessa LIFE Revives -hankkeessa tehdään töitä jokihelmisimpukan eli raakun pelastamiseksi kunnostamalla raakun ja sen isäntäkalojen elinympäristöjä sekä elvyttämällä raakkukantaa kasvattamalla hankekoordinaattoritahon Jyväskylän yliopiston laboratoriotiloissa uusia pikkuraakkuja. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella toimet keskittyvät Lapväärtin-Isojokeen, jonka vanha raakkukanta on avun tarpeessa. Viimevuotisen onnistumisen myötä Isojoen kotikonnuille on palannut noin 125 000 raakun poikasta.

Tärkeä osa LIFE Revives -hanketta on tiedon levittäminen ja sidosryhmien osallistaminen toimiin vesien ja täten jokihelmisimpukoiden hyväksi.

Toinen tapahtuman pääjärjestäjistä Lapväärtin-Isojoen Vesivisio, kokoaa yhteen sekä alueen asukkaat että toimijat laatimaan yhdessä toimia vesistön tulevaisuuden takaamiselle. Keskeisiä tavoitteita toimilla on kehittää muun muassa tulvariskien hallintaa, vesivarojen käyttöä, vesienhoitoa, luonnon monimuotoisuuden turvaamista ja kalataloutta Lapväärtin-Isojoella.

Vesiluontopäivä edistää niin LIFE Revives -hankkeen kuin Vesivision tavoitteita jakaa tietoa sekä osallistaa sidosryhmiä!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistökunnostusryhmän suunnittelija Viivi Kuusisto, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 050 479 8309

Kuvat

Kuvituskuva. Vesiluontopäivässä 2021 eri-ikäisiä ihmisiä tutustumassa vesiluontoon.
Kuvituskuva. Vesiluontopäivässä 2021 eri-ikäisiä ihmisiä tutustumassa vesiluontoon.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kollektivtrafiken påverkas av den nya viktbegränsningen på stadsbron i Kristinestad21.9.2023 14:43:03 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten har i samarbete med Trafikledsverket beslutat att införa en lägre viktbegränsning på 8 ton på bron (tidigare viktbegränsning 25 ton). Den nya viktbegränsningen påverkar också kollektivtrafiken i området. De större bussarna kan inte längre köra över bron på grund av viktbegränsningen. Ändringar i bussrutterna träder i kraft 25.9.2023 och gäller tills vidare. Ändringarna i bussrutterna träder i kraft 25.9.2023 och gäller tills vidare.

Kristiinankaupungin sillan uudella painorajoituksella vaikutusta joukkoliikenteeseen21.9.2023 13:39:55 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt yhdessä Väyläviraston kanssa asettaa Kristiinankaupungin sillalle nykyistä (25 tonnia) alemman painorajoituksen 8 tonnia. Uudella painorajoituksella on vaikutusta myös alueen joukkoliikenteeseen. Isoimmat linja-autot eivät jatkossa voi painorajoituksen vuoksi liikennöidä sillalla. Reittimuutos astuu voimaan 25.9.2023 ja on voimassa toistaiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme