SDP EDUSKUNTA

SDP:n Nasima Razmyar: Mikäli yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat niin tärkeitä teemoja hallitukselle, miksei se näy hallitusohjelmassa?

Jaa

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen on kertonut hallituksen syrjinnän vastaisesta toimintaohjelmasta odotettavan ”vaikuttavaa ja kunnianhimoista”. Kansanedustaja Razmyar painottaa, että hallituksen yhdenvertaisuuspuheelta vie pohjan hallitusohjelman kunnianhimottomuus asian suhteen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Jukka-Pekka Flander

Hallitus on toistuvasti, myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Marttisen suulla, painottanut sitoutuneensa hallitusohjelmassaan yhdenvertaisuuteen sekä syrjimättömään kohteluun. Pääministeri Orpo kertoi viime viikon tiedotustilaisuudessa hallituksensa tekevän ”kaikkensa rasismin ja syrjinnän kitkemiseksi” sekä ”enemmän kuin mikään hallitus tätä ennen”.

- Hallitus on hallitusohjelmassaan sitoutunut kansalaisten tasa-arvoiseen ja yhdenvertaiseen kohteluun eli tehnyt länsimaalaiselta oikeusvaltiolta oletetun minimin. Yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä koskevasta tiedonannon valmistelusta kuitenkin kerrottiin vasta, kun ministereiden kirjoitukset nousivat julkiseen keskusteluun, sanoo Razmyar.

Razmyar ihmettelee, että mikäli kyseiset teemat ovat niin tärkeitä hallitukselle, miksei hallitusohjelmassa ole kunnianhimoa saati konkretiaa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja rasismin vastaisen työn edistämiseen.

- Orpon hallitusohjelman sisällysluettelossa ei ole yhdenvertaisuutta tai tasa-arvoa mainittuna kertaakaan toisin kuin esimerkiksi Rinteen/Marinin hallitusohjelmassa.  Lähes ennätyspitkissä hallitusneuvotteluissa ei selkeästikään pidetty aihetta tarpeeksi tärkeänä, jotta siitä kannattaisi tarkemmin linjata lähes ennätyspitkässä hallitusohjelmassa. Teema nousi hallituksen huulille vasta, kun hallituksen ministerinsalkut alkoivat olemaan vaarassa. Hallitus pyrkii tiedonannollaan lakaisemaan oman saamattomuutensa ja ministerien aikaisemmat kirjoitukset maton alle. Syntyy ennemmin kuva kansalaisten sumutuksesta kuin rasismin vastaisesta työstä, päättää Razmyar.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme