SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Elisa Gebhard sättii hallitusta kehnosta päihdepolitiikasta “Käyttöhuoneet pitäisi saada lakiin”

Jaa

SDP:n kansanedustaja Elisa Gebhardin mielestä suurimpia esteitä onnistuneelle päihdepolitiikalle ovat ennakkoluuloiset asenteet sekä resurssien puute. Gebhardin mukaan osa onnistunutta huumepolitiikkaa olisi käyttöhuoneiden salliminen Suomessa. Gebhard on jättänyt aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Käyttöhuoneiden hyödyistä on paljon puoltavaa tutkimustietoa ja onnistuneita käytännön kokemuksia monista Euroopan maista. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) näkee tarpeen valvottujen huumeidenkäyttötilojen laillistamiselle kokeiluluontoisesti, ja pitää niitä yhtenä keinona huumekuolemien vähentämiseksi. Yliannostuskuolemien vähentämisen lisäksi käyttöhuoneissa ihmisiä voidaan testata tartuntatautien varalta sekä tarjota kontakti päihdehoitoon sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

“On surkeaa, että hallitusohjelmassa ei ymmärrä tarvetta käyttöhuoneille, vaan huumekuolemien vähentämisestä on vain ympäripyöreitä kirjauksia. Kyse on kirjaimellisesti ihmishengistä. Siksi odotteluun ei olisi enää varaa, vaan THL:n toimenpide-ehdotuksiin huumekuolemien vähentämiseksi olisi syytä tarttua,” Gebhard painottaa.

Huumekuolemien määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana 27 prosenttia ja Suomessa käytetään enemmän huumeita kuin muissa Pohjoismaissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on listannut 7 suositusta huumekuolemien ehkäisemiseksi, joista yksi keskeisimmistä lainsäädännön muutoksia vaativista toimenpide-ehdotuksista koskee valvottujen huumeiden käyttötilojen mahdollistamista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on listannut 7 suositusta huumekuolemien ehkäisemiseksi, joista yksi keskeisimmistä lainsäädännön muutoksia vaativista toimenpide-ehdotuksista koskee valvottujen huumeiden käyttötilojen mahdollistamista.

“Viime vaalikaudella sosiaali- ja terveysministeriössä tehtiin selvitys siitä, millaisia lakimuutoksia käyttöhuoneet vaatisivat. Selvitykset luovat hyvän pohjan sille, että lakimuutos tehtäisiin. Olen pettynyt, ettei hallitusohjelmassa ole toimia asian viemiseksi eteenpäin, vaikka ihmisten tilanne on akuutti,” Gebhard summaa.

“Onnistunut huumepolitiikka olisi paitsi inhimillisesti oikein, myös taloudellisesti järkevää, sillä huumeidenkäytöstä johtuvat vakavat terveysvaikutukset ovat kalliita hoitaa,” Gebhard lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme