Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Lähes kaikkien Laureassa opiskelevien kenialaisten jatko turvattu

Jaa

Uudellamaalla toimivassa Laurea-ammattikorkeakoulussa vuonna 2022 aloittaneiden kenialaisopiskelijoiden maksuongelmien syitä on selvitetty kevättalvesta 2023 lähtien.  Tutkinto-opintoja on keväällä suorittanut yli 90 kenialaisopiskelijaa. Heistä 60 haluaa ja voi jatkaa opintojaan Laureassa maksujärjestelyn turvin ja 31 on siirtymässä oppisopimuskoulutukseen toisen asteen oppilaitoksiin. Vain kahden opiskelijan opinto-oikeus päättyy. Laurea haluaa varmistaa jatkossa, ettei vastaavia epäselvyyksiä jatkossa ilmene  ja on tehnyt parannuksia tilauskoulutusprosessiin. Tilauskoulutus tulee jatkumaan, sillä se on keskeinen osa korkeakoulun yhteiskunnallista tehtävää sekä osa Laurean ja Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa sovittua tahtotilaa.

Laurea-ammattikorkeakoulun Tikkurilan kampus Vantaalla.
Laurea-ammattikorkeakoulun Tikkurilan kampus Vantaalla.

Laurea-ammattikorkeakoulun hallituksen 4.5.2023 tekemän päätöksen mukaisesti Laurea päättää kahden kenialaisen opiskelijan opinto-oikeuden suorittamatta jääneiden tilauskoulutuksen maksujen vuoksi. Opiskelijoista vain toinen on ollut aktiivinen. Toinen on koulutuksen tilaajan mukaan eronnut koulutuksesta ja palannut Keniaan. Muiden yli 90 opiskelijan opinnot voivat jatkua Suomessa joko Laureassa tai toisessa oppilaitoksessa. Opintojen jatkumisen tueksi on rakennettu maksujärjestely ja muuhun koulutukseen haluavia opiskelijoita on tuettu toisen asteen koulutuspaikan löytämisessä. 

– Olen hyvin pahoillani siitä, että koulutusmaksuihin liittyvät epäselvyydet ovat aiheuttaneet opiskelijoille ja heidän läheisilleen kohtuuttomia ongelmia ja huolta. On todella valitettavaa, ettei aivan jokaisen opiskelijan opintoja pystytty jatkamaan. Olemme tehneet kaikkemme toisen koulutuspaikan löytämiseksi opiskelijoille, jotka ovat sitä halunneet. Olemme järjestäneet myös joustoa maksuaikatauluihin, mutta laki estää meitä esimerkiksi antamasta maksuja anteeksi, Laurean kehitysjohtaja Teemu Ylikoski sanoo. 

Laureassa Suomessa tutkinto-opintoja on keväällä suorittanut 95 kenialaisopiskelijaa. Opiskelijoista 60 haluaa ja voi jatkaa opintojaan Laureassa maksujärjestelyn turvin, ja he ovat arvioineet pystyvänsä jatkamaan. Opiskelijoista 31 on siirtymässä oppisopimuskoulutukseen toisen asteen oppilaitoksiin Omniaan, Edukoon ja Keudaan. Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle ilmaista, ja työnantaja maksaa opiskelijalle palkkaa opintojen ajalta. Toisen asteen oppisopimuskoulutus ei ole tilauskoulutusta, eikä tilauskoulutuksen lainsäädäntö koske sitä. 

Laureassa aloitti vuonna 2022 viisi opiskelijaryhmää kenialaisen Uasin Gishun maakunnan tilaamassa tilauskoulutuksessa. Opiskelijat ovat opiskelleet Laurean Espoon, Lohjan, Porvoon ja Vantaan kampuksilla sekä etäopetuksessa Keniassa. Kevättalvella 2023 ilmenneet maksuongelmat ovat haitanneet opiskelujen jatkumista, ja tilannetta ja ongelmien syitä on selvitetty siitä asti. Laurean käsitys on, että maksujen alkuperä on koko hankkeen ajan poikennut sovitusta. Sopimus tehtiin Uasin Gishun maakunnan kanssa ja koulutus sekä opiskelijoiden asuminen oli tarkoitus järjestää maakunnan kokonaan rahoittamana. Myöhemmin on selvinnyt, että koulutuksen maksajana ovat kuitenkin alusta asti olleet opiskelijat ja heidän perheensä.

Syksyllä Suomeen saapuu lisäksi 24 kenialaisen sairaanhoitajaopiskelijan ryhmä, joka on opiskellut etäopetuksessa Keniassa. Ryhmä on osa samaa sopimusta ja aloittanut opintonsa yhtä aikaa Suomessa jo olevien ryhmien kanssa. Laurea on varmistanut, että opiskelijat ovat tietoisia aiempien ryhmien maksuvaikeuksista ja informoinut opiskelijoita erityisen kattavasti myös elinkustannusten tasosta Suomessa. 

Ammattikorkeakoululain mukaan korkeakoulun on perittävä tilauskoulutuksen tilaajalta vähintään koulutuksesta aiheutuvat kustannukset. Suomen lainsäädäntö kohtelee EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisia opiskelijoita eri tavalla kuin niiden sisältä tulevia opiskelijoita. Tilauskoulutuksesta on perittävä täysimääräinen maksu ja maksajana tulee olla yritys, yhdistys tai julkisyhteisö. Korkeakoulu ei saa periä tilauskoulutuksen maksua suoraan opiskelijalta. 

– Haluamme varmistaa, ettei vastaavia epäselvyyksiä ilmene enää tilauskoulutuksissa ja tämän vuoksi olemme tehneet parannuksia tilauskoulutusprosessiimme. Sopimus tehdään jatkossa suoraan Laurean ja tilaajan välillä, ja tilaajalla on velvollisuus käyttää Laurean kanssa sovittua sopimusmallia tilaajan ja opiskelijan väliseksi sopimukseksi. Olemme lopettaneet neuvottelut uusista tilauskoulutuksista Kenian muiden maakuntien kanssa. Kenian tilauskoulutuksesta teetetään myös ulkopuolinen selvitys, Ylikoski summaa.

Tilauskoulutus tulee jatkumaan Laureassa vastoinkäymisistä huolimatta. Se on keskeinen osa korkeakoulun yhteiskunnallista tehtävää ja osa Laurean ja Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa sovittua tahtotilaa.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Laurea-ammattikorkeakoulun Tikkurilan kampus Vantaalla.
Laurea-ammattikorkeakoulun Tikkurilan kampus Vantaalla.
Lataa

Linkit

Laurea-ammattikorkeakoulu

Laurea on Uudellamaalla kuudella kampuksella toimiva ammattikorkeakoulu. Opiskelussa Laureassa keskeistä ovat työelämän tarpeista tulevat aidot toimeksiannot, joiden ansiosta opiskelijat verkostoituvat jo opiskeluaikanaan ja oppivat tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja.

Laurea-yhteisöön kuuluu noin 9 900 opiskelijaa, 660 henkilökunnan jäsentä ja yli 35 000 Laureasta valmistunutta alumnia. Laureassa tehdään käytännönläheistä tutkimus- ja kehitystyötä strategisilla tutkimusalueilla, jotka perustuvat tulevaisuuden tarpeisiin ja vahvaan osaamiseen sosiaali- ja terveysalalla, palveluliiketoiminnassa sekä turvallisuudessa.

Laurealle myönnettiin vuonna 2023 Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toimesta korkeakoulutuksen Excellence-laatuleima laadukkaasta kehittämistyöstä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Kriittisen tiedonvaihtoinfrastruktuurin ja kyberturvallisuuden kansainväliset asiantuntijat kokoontuvat Vantaalle8.9.2023 08:20:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen CRITIS2023-konferenssi kokoaa yhteen johtavia asiantuntijoita, tutkijoita ja ammattilaisia kriittisen infrastruktuurin ja kyberturvallisuuden alalta jakamaan tietoa, kokemuksia ja ratkaisuja kriittisen tiedonvaihtoinfrastruktuurin suojelemiseksi. Konferenssin tavoitteena on parantaa valmiussuunnitelmia, taata kriittisten toimintojen jatkuvuus ja tiedonvaihto häiriöiden ja hätätilanteiden aikana sekä varmistaa yhteiskuntamme johdonmukainen turvallisuus. Lisäksi tavoitteena on löytää uusia keinoja toimijoiden väliseen yhteistyöhön.

Korkeakoulujen yhteishaku käynnistyy 4.9. - Laurean syksyn uutuuskoulutukset vastaavat työelämän tarpeisiin1.9.2023 09:10:57 EEST | Tiedote

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku käynnistyy jälleen maanantaina 4. syyskuuta. Viime kevään yhteishaussa jälleen Suomen vetovoimaisimmaksi ammattikorkeakouluksi nousseessa Laurea-ammattikorkeakoulussa tarjolla on yli 1 100 aloituspaikkaa. Laureassa syksyn yhteishaussa ensimmäistä kertaa mukana olevat rikosseuraamus- sekä matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan koulutukset vastaavat työelämän valtakunnallisiin osaajatarpeisiin.

Ammattikorkeakoulu on kilpailukykyinen työpaikka korkeatasoisille tutkijoille24.8.2023 12:06:05 EEST | Tiedote

Tutkijan urapolun tarkoitus on vahvistaa Laurea-ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio- eli TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Hallitusohjelmaan kirjatun neljän prosentin TKI-tavoitteeseen sitoutuminen ja sen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on tärkeä viesti ammattikorkeakoulun tutkimuskentälle. Laurean tavoite on tehdä ammattikorkeakoulusta houkutteleva vaihtoehto myös akateemista uraa luoville.

Laurean pedagoginen ohjelma vastaa korkeakouluoppimisen muutosvaateisiin11.8.2023 09:10:00 EEST | Uutinen

Laurea-ammattikorkeakoulun pedagoginen ohjelma syntyi yhteiskehittämisellä noin sadan laurealaisen voimin. Pedagogisen ohjelman teemoja ovat muun muassa opiskelijan osaamisen arviointi, aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen sekä opintojen aikana työssä hankittavan osaamisen opinnollistaminen. Kaiken keskiössä on opiskelijan yksilöllisen taustan ja henkilökohtaisten tavoitteiden aiempaa perusteellisempi ja joustavampi huomioiminen. Ohjelma julkaistiin korkeakoulun lukuvuoden avajaisissa Helsingissä Hotelli Scandic Marinassa, johon osallistui yli 500 laurealaista työntekijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme