Yhdenvertaisuutta edistävät työkalut ennaltaehkäisevät häirintää pelikulttuurissa

Peliharrastuksesta on tullut osa lähes jokaisen suomalaisen arkea. Pelaamista harrastetaan usein sosiaalisesti ystävien tai tuntemattomien pelaajien kanssa verkossa. Pelien ympärille muodostuneessa pelikulttuurissa on kuitenkin tutkitusti haasteita yhdenvertaisuuden toteutumisessa esimerkiksi stereotypioiden, vihapuheen ja häirinnän muodossa. Pelaaminen saatetaan nähdä helposti mustavalkoisesti joko ”hyvänä” tai ”pahana” lapselle tai nuorelle, jos se ei ole itselle tuttu ympäristö. Haastavat ilmiöt eivät ole yksinomaan pelikulttuurin ongelmia, vaan ovat osa laajempia yhteiskunnallisia ilmiöitä, jotka liittyvät ihmisten tasa-arvoon ja itsensä ilmaisuun.
Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen Non-Toxic -hanke on tarttunut kysymyksiin kaikille turvallisemmasta pelitoiminnasta ja etsinyt rakennusaineita yhdenvertaisempaan kasvatustyöhön pelaamisen parissa. Monivuotisen työn tuloksena hanke julkaisee tiistaina 29.8.2023 Aloittelijan opas yhdenvertaisempaan pelitoimintaan -oppaan kaikille nuorten ja digitaalisten pelien parissa toimiville aikuisille. Opas on ladattavissa maksutta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, myös äänikirjoina.
Hankkeen kokemusten ja tutkimustiedon pohjalta oppaaseen on kerätty eri pelitoimijoiden käyttämiä, hyväksi todettuja työkaluja ja menetelmiä yhdenvertaisemman pelitoiminnan toteuttamiseen. Oppaan pääpaino on kasvattajuudessa, pelitoiminnan taustarakenteissa, turvallisemman tilan periaatteissa sekä viestinnän sisällöissä. Julkaisun tarjoamia työkaluja ovat esimerkiksi yhdenvertaisuussuunnitelma, eettinen ohjeisto, häirintäyhdyshenkilötoiminta sekä turvallisemman tilan periaatteiden rakentaminen. Tämän lisäksi se tarjoaa vinkkejä saavutettavampaan viestintään sekä esteettömän pelaamisen huomioimiseen.
Tukemalla yhdenvertaisuutta edistävien työkalujen käyttöä nuorille merkityksellisillä ja iloa tuottavilla peliareenoilla pyritään samanaikaisesti vaikuttamaan ennaltaehkäisevästi yhteiskunnallisiin ilmiöihin kuten syrjintään, häirintään ja vihapuheeseen. Jos yhteisö ei ole aktiivisesti poistamassa esteitä pelitoimintaan osallistumiselle, se todennäköisesti huomaamattaan ylläpitää niitä. Jo yhdenvertaisuutta edistävien työkalujen ja toimintamallien näkyvä käyttäminen vaikuttaa positiivisesti nuorten hyvinvointiin.
Opas on osa Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hanketta, jota rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki. Pääyhteistyökumppanina toimii Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL ry.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Essi Taino
Projektisuunnittelija
Helsingin kaupunki, nuorisopalvelut
email: essi.taino@hel.fi
puh. 09 310 39262
Kuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 17.6.202517.6.2025 20:21:17 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 17.6.2025 kokouksen päätöstiedote on julkaistu. Lautakunta hyväksyi muun muassa uuden Lasten liikennekaupungin ja Hermanninrannan/Kalasataman nuorisotilan tarveselvitykset sekä keppihevosharrastusta koskevan lausunnon. Lisäksi lautakunta hyväksyi esityksen Helsingin kaupunginorkesterin uudesta intendetistä, FM Jari Eskolasta.
Helsingin kaupunki tarjoaa Pride-viikolla runsaasti sateenkaarevaa ohjelmaa17.6.2025 14:19:55 EEST | Tiedote
Helsingin kulttuurikeskuksissa, kirjastoissa, kaupunginmuseossa ja nuorisopalveluissa juhlistetaan yhdenvertaisuutta järjestämällä Pride-viikolla 23.–29.6. monimuotoista ohjelmaa, kuten työpajoja, musiikkiesityksiä ja satutunteja. Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat Helsingin keskeisiin arvoihin, jotka näkyvät kaupungin toiminnassa ympärivuotisesti.
Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 17.6.202512.6.2025 14:36:02 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 17.6.2025 esityslista on julkaistu. Kyseessä on valtuustokauden uuden lautakunnan kokoonpanon ensimmäinen kokous.
Uusi ilmaisfestivaali Koffarin Kinofest tuo elokuvia ja rytmimusiikkia Sinebrychoffin puistoon elokuussa12.6.2025 12:41:14 EEST | Tiedote
Sinebrychoffin puistossa järjestetään uusi ilmainen kaupunkifestivaali Koffarin Kinofest elokuun puolivälissä. Festivaalilla kuullaan rytmimusiikkia Suomen parhailta jazz-, blues- ja soul-artisteilta ja jokaisen illan päättää elokuva. Elokuvaohjelmistossa nähdään mm. tuore musiikkidokumentti Becoming Led Zeppelin. Tapahtuma on Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin OmaStadi-hanke.
Vuorovaikutteinen mediataidenäyttely Oceanaia: Bloom of Synthesis avautuu Oodissa9.6.2025 11:47:21 EEST | Tiedote
Kesäkuussa Helsingin keskustakirjasto Oodin Kuutio-tilassa avautuu vuorovaikutteinen taideteos Oceanaia: Bloom of Synthesis, joka yhdistää kuvataiteen, pelisuunnittelun ja tieteen. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina 18.6.–17.8.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme