Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Tuomo & Markus levytti maahanmuuttoaiheisen protestilaulun – Hecho en Mexicon teemat ovat hyvin ajankohtaisia myös Suomessa

Jaa

Tuomo & Markus -yhtyeen perjantaina 25.8. ilmestyvä single ja video Hecho en Mexico on kauniiden lauluharmonioiden ja haikean mariachi-trumpettiteeman siivittämä balladi aikamme polttavista aiheista. Suurten tunteiden ja kontrastien värittämässä kappaleessa trumpettia soittaa Tuomo & Markus -yhtyeessäkin vaikuttava Verneri Pohjola, jolle Kaija Saariaho sävelsi viimeiseksi teoksekseen jääneen trumpettikonserton Hush.

Hecho en Mexico -kappaleen alkuperäinen versio löytyy Tuomo & Markus -yhtyeen aiemmin tänä vuonna ilmestyneeltä ylistetyltä Game Changing -albumilta (mm. viisi tähteä Helsingin Sanomissa).

Tuomo & Markus. Kuva: Tero Ahonen
Tuomo & Markus. Kuva: Tero Ahonen

Hecho en Mexicon tarina (suomennettuna: valmistettu Meksikossa) sai alunperin kipinänsä Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajan ylittäneistä maahanmuuttajista ja näiden kokemuksista rakenteellisesta rasismista. Meksikossa syntyneet unelmat romuttuvat usein jo USA:n rajalla, jossa esimerkiksi laittomien siirtolaisten lapsia erotetaan brutaalisti vanhemmistaan. Maahanmuuttajien karu kohtelu ei eroa edukseen Euroopassakaan, mistä tämän kesän Välimeri-uutisoinnit ja suomalainen rasismikeskustelu ovat tuoreita muistutuksia.

– Valitettavasti maahanmuuttajien arki ei yleensä kohene edes presidenttejä vaihtamalla. Olemme ajautumassa kovaa vauhtia takaisin sellaiseen maailmanjärjestykseen, jota hallitsevat sekä henkiset että fyysiset muurit, kappaleen säveltäjä Markus Nordenstreng toteaa.

Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin syvempi yhteys Meksikoon syntyi ennen pandemiaa Tuomo & Markus -yhtyeen keikkamatkalla Mexico Cityyn. Amerikan rajaseutu tuli kaksikolle puolestaan tutuksi jo heidän äänittäessään Dead Circles -debyyttiään aivan Meksikon rajan tuntumassa Tucsonissa, Arizonassa. Tuoreiden kotimaan uutisten valossa kappaleen syvempi tematiikka resonoi suuressa määrin myös Suomessa. 

– On kammottavaa huomata, miten edelleen vuonna 2023 Suomessa ihmisarvoa määrittää ihonväri ja etninen sekä kulttuurinen tausta, ja että avoin rasismi koskee myös maamme korkeimpia päättäjiä. Julkinen keskustelu tästä aiheesta on äärimmäisen tärkeää, niin että rasismi läpivalaistaan koko yhteiskunnassa eikä sitä enää lakaista maton alle, Nordenstreng painottaa.

Tuomo & Markus levytti Hecho en Mexico -kappaleen newyorkilaisen kitaristilegenda Marc Ribotin kanssa, joka tunnetaan paitsi Tom Waitsin luottosoittajana, myös poliittisesta aktivismistaan. Ribotin viiden vuoden takainen Songs Of Resistance -albumi oli inspiroiva katsaus Donald Trumpin jälkeiseen, jyrkästi jakautuneeseen Amerikkaan.

– Ilman sitä levyä ei olisi olemassa tätä biisiäkään, sikälikin oli todella imartelevaa saada Marc mukaan, Markus Nordenstreng avaa uuden singlen taustoja.

Kuuntele Hecho en Mexico -single täältä.

Katso Hecho en Mexico studiolivevideo, Soundin ensinäytössä tänään!

Tuomo & Markus Facebook

Tuomo & Markus Instagram

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tuomo & Markus. Kuva: Tero Ahonen
Tuomo & Markus. Kuva: Tero Ahonen
Lataa
Tuomo & Markus: Hecho en Mexico -singlen kansi.
Tuomo & Markus: Hecho en Mexico -singlen kansi.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Tuomo & Markus -voimaduon uusin Hearing Voices -single ottaa kantaa mielenterveysongelmiin toiveikkaasti kasvavan popkappaleen voimalla30.11.2023 14:38:20 EET | Tiedote

Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin muodostama Tuomo & Markus -voimaduo julkaisee perjantaina 1.12. uuden singlen ja videon Hearing Voices. Kyseessä on uusi versio keväällä ilmestyneen, ylistetyn Game Changing -albumin päätösraidasta. Kokonaan E-Studiossa livenä soitettu ja kuvattu Tero Ahosen ohjaama video on katsottavissa ensinäytössä Soundin sivuilla tänään.

Salaliiton massiivinen tupla-albumi Portaat julki tänään – levyä juhlitaan julkaisukeikalla Turun Dynamossa3.11.2023 10:15:23 EET | Tiedote

Salaliiton neljäs levy Portaat julkaistiin tänään perjantaina 3. marraskuuta suoratoistoissa ja tuplavinyylinä. Bändin uusi, kuvia kumartamaton albumi sisältää aiempiin levyihin verrattuna enemmän ääripäitä: hiljainen ja herkkä sointi saa rinnalleen entistäkin määrätietoisemman ja raskaamman äänimaailman, joka on kuitenkin läpeensä täynnä inhimillistä musiikin ja ystävyyden parantavaa voimaa. Levy esittelee myös Salaliiton uudistuneen kokoonpanon, jossa rumpalina toimii muun muassa The Curea The Kurre -nimellä suomeksi versioinut multi-instrumentalisti Tommi Rantamäki.

Salaliiton tulevan Portaat-albumin uusi single ja video Tärkeä ihminen ilmestyy perjantaina 13.10. – videon ensinäyttö nyt Soundissa12.10.2023 12:00:00 EEST | Tiedote

Perjantaina suoratoistopalveluissa julkaistava Tärkeä ihminen on Salaliiton marraskuussa ilmestyvän Portaat-tuplalevyn toinen single. Biisissä Salaliiton melankoliset laulumelodiat, kitaroiden kuulas vuoropuhelu ja rumpujen ja basson tukeva liitto soivat bändille ominaisella harmonialla. Kappale soljuu The Curen ja The Smithsin hengessä ja rakastumista ja rakastettua kuvaava teksti avaavat kuulijalle oven Salaliiton omalakiseen maailmaan. Tärkeä ihminen on jo tänään kuultavissa ja nähtävissä uuden videon kera Soundin sivuilla.

Maailmat kohtaavat WIFTI Helsinki Summitissa kun elokuvan ja television vaikuttajanaiset kertovat, miten maailmaa muutetaan tasa-arvoisemmaksi ja yhdenvertaisemmaksi29.8.2023 13:14:28 EEST | Tiedote

Espoon Hanasaaressa 22.-24. syyskuuta järjestettävä elokuva- ja televisioalan naisammattilaisten kansainvälinen huippukokous WIFTI Helsinki Summit 2023 – Facing the Future kokoaa yhteen Oscar-, Emmy-, Bafta- ja Jussi-palkittuja alan naisvaikuttajia Intiasta ja Nigeriaan ja Kaliforniasta Saamenmaalle. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävässä huippukokouksessa pohditaan globaalin elokuva- ja televisioalan ongelmia ja ratkaisuja ja etsitään keinoja yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen tulevaisuuden puolesta.

Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki -erikoisnäytös järjestetään Kinopalatsissa perjantaina 1.9. – ennen näytöstä keskustelu Kaija Saariahon säveltäjätyön monista ulottuvuuksista29.8.2023 08:49:31 EEST | Tiedote

Säveltäjä Kaija Saariahosta kertovasta elokuvasta Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki järjestetään erikoisnäytös tulevana perjantaina 1.9. Helsingin Kinopalatsi 2 -salissa. Ilta alkaa klo 18.00 keskustelutilaisuudella, jossa avataan erityisesti Kaija Saariahon säveltäjätyön monia ulottuvuuksia tilaustöiden säveltämisestä kollegiaaliseen yhteistyöhön. Elokuvan esitys alkaa klo 19.00. Näytöksen ja keskustelutilaisuuden järjestävät Teatro Productions ja Pirkanmaan elokuvakeskus yhteistyössä Finnkinon, Suomen Säveltäjät ry:n, Music Finlandin ja Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy:n kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme