Aivoliitto ry

Kännykän käytön vähentämisellä tähdätään parempaan aivoterveyteen Arabian peruskoulussa

Jaa

Arabian peruskoulu Helsingissä on aloittanut pilottiyhteistyön Aivoliiton koordinoiman kansallisen aivoterveysohjelman, Lastensuojelun Keskusliiton sekä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Yhteistyön tavoitteena on oppilaiden hyvinvoinnin ja aivoterveyden tukeminen muun muassa kännykän käytön vähentämisen kautta.

— Koulussa oppitunneilla rajoitetaan puhelimen käyttöä ja välitunneilla tarjotaan vaihtoehtoista, ilman puhelinta toteutettavaa tekemistä, toteaa Arabian peruskoulun rehtori Mari Suokas-Laaksonen. Yhteistyö alkoi elokuun 2023 lopussa koko koulun vanhempainillalla, jossa tarjottiin tietoa lasten ja nuorten aivojen kehittymisestä ja aivojen suojelun merkityksestä.

Älypuhelinten lisääntynyt käyttö sekä jo esillä olo häiritsee tutkitusti lasten ja nuorten keskittymistä ja vaikeuttaa oppimista sekä kuormittaa aivoja.

— Tunnesäätely ja pitkäjänteisyyden vahvistuminen ovat lapsilla ja nuorilla vasta kehittymässä. Aivot eivät pysty käsittelemään sitä määrää informaatiota ja välitöntä palkitsevuutta, joka esimerkiksi somesta tulee. Meidän pitäisi pystyä suojelemaan lasten ja nuorten aivoja paremmin, kertoo kasvatustieteen professori Nina Sajaniemi Itä-Suomen yliopistosta.

Pilotissa tarjotaan tietoa aivoterveydestä. Lisäksi koulun kanssa sovittujen luokkien oppilaille, opettajille ja vanhemmille järjestetään työpajoja, joissa pohditaan yhdessä, mitä älylaitteet merkitsevät käyttäjälleen ja miten ne vaikuttavat hyvinvointiin. Työpajoissa etsitään yhdessä myös ratkaisuja ja hyviä käytäntöjä laitteiden turvalliseen ja aivojen hyvinvoinnille sopivaan käyttöön. Tehtyjä toimenpiteitä ja niiden vaikutuksia oppilaiden hyvinvointiin ja aivoterveyteen seurataan systemaattisesti.

— Lasten ja nuorten aivoterveydestä huolehtiminen turvaa kasvurauhan ja luo edellytyksen elinikäiselle hyvinvoinnille. Pilotti auttaa rakentamaan lapsille ja nuorille aivojen hyvinvointia tukevia kasvuympäristöjä, jotka huomioivat aivojen normaalia, ikäkauteen liittyvää kehitystehtävää, kertoo kansallisen aivoterveysohjelman ohjelmapäällikkö Markku Holmi Aivoliitosta.

Pilotissa luodaan toimivia käytäntöjä älylaitteiden käyttöön koulussa, kotona ja vapaa-ajalla yhdessä lasten ja nuorten sekä aikuisten kanssa ja tuotetaan monipuolista tietoa toimenpiteiden vaikutuksista aivoterveyteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

• Kansallisesta aivoterveysohjelmasta
www.kansallinenaivoterveysohjelma.fi


Markku Holmi
ohjelmapäällikkö, kansallinen aivoterveysohjelma, Aivoliitto
markku.holmi@aivoliitto.fi,
050 544 8999


Tarja Keltto
ohjelmakoordinaattori, kansallinen aivoterveysohjelma, Aivoliitto
tarja.keltto@aivoliitto.fi
044 724 4975


• Arabian peruskoulun toiminnasta
Mari Suokas-Laaksonen
rehtori, Arabian peruskoulu
mari.suokas-laaksonen@hel.fi
040 336 1352


• Aivoterveydestä ja pilottiin liittyvästä tutkimuksesta
Nina Sajaniemi
kasvatustieteen professori, Itä-Suomen yliopisto
nina.sajaniemi@uef.fi
050 3183986

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aivoliitto ry
Aivoliitto ry
Suvilinnantie 2
20900 TURKU

02 2138 200, info@aivoliitto.fihttp://www.aivoliitto.fi

Aivoliiton pidemmän aikavälin tavoite on, että kaikki Suomessa asuvat voivat elää mielekästä ja merkityksellistä elämää – mahdollisesta diagnoosista, vammasta tai sairaudesta huolimatta. Aivoliitto tarjoaa apua, tukea ja mahdollisuuden toimia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisten aivoterveydestä ja hyvinvoinnista ja erityisesti henkilöille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH) sekä heidän läheisilleen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto ry

Kansallisen aivoterveysohjelman asiantuntijat: Suomessa asuvien aivot tarvitsevat lisää yhteisöllisyyttä, unta ja aivoergonomisia ympäristöjä23.11.2022 16:00:00 EET | Tiedote

Monitieteellinen asiantuntijaryhmä on määritellyt keskeisimmät tavoitteet kaikkien Suomessa asuvien aivoterveyden edistämiselle. Jos aivojen toiminta huomioitaisiin paremmin, yhteiskunnassa lisääntyneet loppuun palaminen ja keskittymättömyys vähenisivät ja toisaalta yleinen terveys ja hyvinvointi lisääntyisivät.

Kansallisen Aivoterveys-ohjelman valmistelu käynnistyy28.9.2021 08:02:29 EEST | Tiedote

Aivoliitto aloittaa kansallisen Aivoterveys-ohjelman valmistelun. Kattavan ohjelman avulla lisätään aivoterveyttä ja hyvinvointia elämän kaikilla osa-alueilla. Ennakoivan ja ehkäisevän toiminnan myötä myös aivosairauksista aiheutuvien kustannusten kasvu saadaan taittumaan. Aivoterveys-ohjelman valmistelussa hyödynnetään omien asiantuntijoiden lisäksi hyvin laajasti eri alojen asiantuntijoiden osaamista ja kumppanuusverkostoja, joista esimerkkeinä NCD-verkosto ja muut neurologiset järjestöt.