Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry

AKT-lehden selvitys: Sovintoehdotukset myötäilevät työnantajien tavoitteita

Jaa

On erittäin harvinaista, että työnantajapuoli joutuu hylkäämään valtakunnansovittelijan antaman työriidan sovintoehdotuksen. Tämä voi merkitä, ettei työnantajan ei samalla tavoin kannata neuvotella varsinaisissa työehtosopimusneuvotteluissa vaan odottaa tilanteen kriisiytymistä.

Valtakunnansovittelijan toimistossa riski saada huono sovintoesitys valtakunnansovittelijalta on paljon suurempi työntekijäliitolle. Työnantajajärjestöillä on ammattiliittoihin verrattuna erittäin hyvät mahdollisuudet saada itseä miellyttävä sovintoehdotus. Vuosina 2018–2023 annetuista sovintoehdotuksista vain neljä ei kelvannut työnantajien edustajille, kun työntekijäpuoli joutui hylkäämään 32 ehdotusta.

Prosentteina työnantajat olivat valmiita hyväksymään tai hyväksyivät 94 prosenttia ehdotuksista, kun työntekijät saattoivat hyväksyä tai hyväksyivät vain 50,7 prosenttia ehdotuksista.

Ero tarkoittaa sitä, ettei valtakunnansovittelijan toimistoon meneminen ole molemmille osapuolille samanlainen riski. Työnantajapuolen on huomattavasti kannattavampaa turvautua työriidoissa valtakunnansovittelijaan, koska sillä on suurempi todennäköisyys saada omia tavoitteitaan myötäilevä sovintoehdotus.

Tiedot perustuvat AKT-lehden tekemään selvitykseen sovintoehdotuksista ja niiden hyväksymisistä ja hylkäämisistä. Selvityksessä ovat mukana vuosilta 2018–2023 kaikki sellaiset valtakunnansovittelijan toimiston tekemät sovintoehdotukset, jotka ovat luettavissa valtakunnansovittelijan nettisivuilla ja joiden hyväksytyksi tai hylätyksi tulemisesta löytyy tieto.

Sovintoehdotuksista ja niiden hyväksymisestä ei ole valmiiksi koottua tilastoa, ja nettisivuilla on joitakin puutteita ainakin vuoden 2021 kohdalla. Selvityksestä puuttumaan jääneiden sovintoehdotusten määrä ei kuitenkaan ole merkittävä eikä vaikuta kokonaiskuvaan.

Koska työnantajajärjestöt saavat huomattavasti helpommin sovittelussa itselleen mieleisen ratkaisun, niille on etua hakeutua sovitteluun. Tämä voi jarruttaa neuvotteluja työehtoihin liittyvistä asioista varsinaisissa työehtosopimusneuvotteluissa ja lisätä myös työtaisteluja.

Vuosina 2018-2023 yhteensä 69 valtakunnansovittelijan sovintoehdotusta

* 33 sopua eli molemmin puolin hyväksyttyä ehdotusta
* 2 ehdotusta, jotka työntekijät olisivat hyväksyneet, mutta työnantaja ei
* 2 ehdotusta, jonka olisivat hylänneet sekä työnantajat että työntekijät
* 30 vain työntekijöiden hylkäämää ehdotusta, jotka olisivat kelvanneet työnantajille


Lue lisää AKT-lehden jutusta, jossa kerrotaan sovittelusta ja niistä harvinaisista tapauksista, joissa työnantajapuoli hylkäsi sovintoehdotukset Lue lisää

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on n. 45 000 jäsenen ammattiliitto ja vahva edunvalvoja. Liiton jäsenet työskentelevät autoliikenne-, ahtaus-, säiliöauto- ja öljytuote-, matkailu-, huolinta- ja liikenneopetusaloilla sekä huoltokorjaamoissa, terminaaleissa ja lentokoneiden matkustamoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme