ELY-keskus lähettää viljelijöille selvityspyyntöjä viljelytoimien noudattamisesta

ELY-keskuksen lähettämä satelliittiseurannan selvityspyyntö tulee tehtävänä viljelijän tai valtuutetun henkilön puhelimeen ladattuun Vipu-mobiilisovellukseen. Selvityspyyntö lähetetään koska satelliitit eivät välttämättä tunnista esim. laiduntamista peltolohkolla, niittoa, sadonkorjuuta ja kylvöä.
Miten viljelijä vastaa selvityspyyntöön
Viljelijän tulee vastata selvityspyyntöön ottamalla valokuva Vipu-mobiilisovelluksella lohkolla tehdystä toimenpiteestä, esim. nurmen sadonkorjuusta tai kesannon niittämisestä. Tukiehtojen mukainen määräaika niittämiselle on 31.8., joten valokuva tulee ottaa ennen sitä, ja lähettää vastaus viimeistään 2.10. mennessä. Peltolohkolta kuvan ottamiseen saa ohjeistuksen videolta: https://youtu.be/7pds_qzwkgs
-Selvityspyyntöön tulee viljelijän ehdottomasti reagoida, koska silloin voidaan varmistaa, että viljelijä saa tuet oikein, toteaa johtava asiantuntija Ritva Vaittinen Etelä-Savon ELY-keskuksesta.
Selvityspyyntö ei ole valvontaa, vaan mahdollisuus tukihakemuksen korjaamiseen
Satelliittiseurannalla pystytään löytämään virheet tukihakemuksista, ja viljelijälle annetaan mahdollisuus korjata hakemustaan selvityspyynnön perusteella tai oma-aloitteisesti muuttamalla peltolohkon kasvia tai perumalla tukia 2.10. saakka. Tällöin viljelijä välttyy sellaisilta seuraamuksilta, jotka olisivat tulleet esille paikan päällä tehtävässä valvonnassa.
Etelä-Savossa ELY-keskuksen ja kuntien maaseutuelinkeinosta vastaavat viranomaiset ratkaisevat viljelijän lähettämien kuvien perusteella, ovatko lohkot tukikelpoisia.
-Vaikka käsiteltävien lohkojen määrä on melko suuri, saa ELY-keskus tehtävät hoidettua yhdessä kuntien maaseututoimien kanssa siten, että tuet voidaan maksaa suunnitellusti, vakuuttaa Vaittinen.
Muut valvonnat ja tehtävät
Koska valvonnassa hyödynnetään satelliittiseurantaa, on ELY-keskus voinut olennaisesti vähentää peltotarkastusten määrää. Etelä-Savossa ELY-keskus tekee tilakäynnein peltovalvontoja Ruokaviraston otannan mukaisesti 45 tilalla.
Uutena tehtävänä ELY-keskuksen tarkastajat tekevät maastokäyntejä yksittäisillä lohkoilla tarkastaen siellä pinta-aloja ja tukiehtojen täyttymistä. Viljelijällä on tässäkin vaiheessa mahdollisuus vielä korjata tukihakemustaan, jos virheitä havaitaan. Näiden käyntien avulla varmistetaan EU:n komissiolle Suomen tukijärjestelmän ja satelliittiseurannan luotettavuutta ja laatua. Tällaisia yksittäisten lohkojen havainnointikäyntejä ELY-keskus tekee 25 tilalla.
Tänä keväänä haettujen kaikkien ympäristösopimusten, kuten luonnon monimuotoisuus- ja kosteikkosopimusten, käsittelyyn sovelletaan myös uutta käytäntöä. Sopimuskäsittely on niissä muuttunut siten, että ELY-keskus tekee tänä tai ensi kesänä kaikille haetuille sopimusaloille maastokatselmuksen. Katselmuksella varmennetaan sopimusalueiden oikea rajaus ja se, että alueet ovat sopimukseen kelpaavia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtava asiantuntija Ritva Vaittinen, p. 0295 024 101, ritva.vaittinen(at)ely-keskus.fi
Ylitarkastaja Merja Tolari, p. 0295 024 096, merja.tolari(at)ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus tukee Etelä-Savon rakennusperinnön säilyttämistä 72 000 eurolla4.7.2025 08:11:36 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus myönsi kesäkuussa noin 72 000 euroa tukea alueen rakennusperinnön ja saariston ympäristönhoidon kunnostustöihin. Hakemuksia saapui lähes 800 000 euron edestä, ja avustusta myönnettiin 21 kohteelle. Keskimääräinen avustussumma oli noin 3500 euroa, ja avustukset kohdistuivat erityisesti katon ja julkisivujen kunnostuksiin sekä hirsirunkojen korjauksiin.
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme