Etelä-Savon ELY-keskus

ELY-keskus lähettää viljelijöille selvityspyyntöjä viljelytoimien noudattamisesta

Jaa
Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa seurattu kaikkien peltotukia hakeneiden viljelijöiden peltojen kasvustoja ja viljelytoimia satelliittien avulla. ELY-keskus lähettää viljelijälle selvityspyynnön, jos peltotukien haussa peltolohkolle ilmoitetut tiedot eivät vastaa satelliittikuvia. Etelä-Savossa selvityspyyntöjä on nyt lähetetty yli 1500 peltolohkon osalta.
Niitetty luonnonhoitopelto. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus
Niitetty luonnonhoitopelto. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus

ELY-keskuksen lähettämä satelliittiseurannan selvityspyyntö tulee tehtävänä viljelijän tai valtuutetun henkilön puhelimeen ladattuun Vipu-mobiilisovellukseen. Selvityspyyntö lähetetään koska satelliitit eivät välttämättä tunnista esim. laiduntamista peltolohkolla, niittoa, sadonkorjuuta ja kylvöä.

Miten viljelijä vastaa selvityspyyntöön

Viljelijän tulee vastata selvityspyyntöön ottamalla valokuva Vipu-mobiilisovelluksella lohkolla tehdystä toimenpiteestä, esim. nurmen sadonkorjuusta tai kesannon niittämisestä. Tukiehtojen mukainen määräaika niittämiselle on 31.8., joten valokuva tulee ottaa ennen sitä, ja lähettää vastaus viimeistään 2.10. mennessä. Peltolohkolta kuvan ottamiseen saa ohjeistuksen videolta: https://youtu.be/7pds_qzwkgs

-Selvityspyyntöön tulee viljelijän ehdottomasti reagoida, koska silloin voidaan varmistaa, että viljelijä saa tuet oikein, toteaa johtava asiantuntija Ritva Vaittinen Etelä-Savon ELY-keskuksesta.

Selvityspyyntö ei ole valvontaa, vaan mahdollisuus tukihakemuksen korjaamiseen

Satelliittiseurannalla pystytään löytämään virheet tukihakemuksista, ja viljelijälle annetaan mahdollisuus korjata hakemustaan selvityspyynnön perusteella tai oma-aloitteisesti muuttamalla peltolohkon kasvia tai perumalla tukia 2.10. saakka. Tällöin viljelijä välttyy sellaisilta seuraamuksilta, jotka olisivat tulleet esille paikan päällä tehtävässä valvonnassa.

Etelä-Savossa ELY-keskuksen ja kuntien maaseutuelinkeinosta vastaavat viranomaiset ratkaisevat viljelijän lähettämien kuvien perusteella, ovatko lohkot tukikelpoisia.

-Vaikka käsiteltävien lohkojen määrä on melko suuri, saa ELY-keskus tehtävät hoidettua yhdessä kuntien maaseututoimien kanssa siten, että tuet voidaan maksaa suunnitellusti, vakuuttaa Vaittinen.

Muut valvonnat ja tehtävät

Koska valvonnassa hyödynnetään satelliittiseurantaa, on ELY-keskus voinut olennaisesti vähentää peltotarkastusten määrää. Etelä-Savossa ELY-keskus tekee tilakäynnein peltovalvontoja Ruokaviraston otannan mukaisesti 45 tilalla.

Uutena tehtävänä ELY-keskuksen tarkastajat tekevät maastokäyntejä yksittäisillä lohkoilla tarkastaen siellä pinta-aloja ja tukiehtojen täyttymistä. Viljelijällä on tässäkin vaiheessa mahdollisuus vielä korjata tukihakemustaan, jos virheitä havaitaan. Näiden käyntien avulla varmistetaan EU:n komissiolle Suomen tukijärjestelmän ja satelliittiseurannan luotettavuutta ja laatua. Tällaisia yksittäisten lohkojen havainnointikäyntejä ELY-keskus tekee 25 tilalla.

Tänä keväänä haettujen kaikkien ympäristösopimusten, kuten luonnon monimuotoisuus- ja kosteikkosopimusten, käsittelyyn sovelletaan myös uutta käytäntöä. Sopimuskäsittely on niissä muuttunut siten, että ELY-keskus tekee tänä tai ensi kesänä kaikille haetuille sopimusaloille maastokatselmuksen. Katselmuksella varmennetaan sopimusalueiden oikea rajaus ja se, että alueet ovat sopimukseen kelpaavia. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija Ritva Vaittinen, p. 0295 024 101, ritva.vaittinen(at)ely-keskus.fi
Ylitarkastaja Merja Tolari, p. 0295 024 096, merja.tolari(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Niitetty luonnonhoitopelto. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus
Niitetty luonnonhoitopelto. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

ELY-keskus myönsi touko-elokuussa noin 25 miljoonaa euroa avustusta itäsuomalaisille yrityksille ja 17 miljoonaa euroa työllistymiseen ja osaamiseen21.9.2023 08:10:09 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi touko-elokuun aikana lähes 25 miljoonaa euroa yrityksen kehittämisavustusta 53 itäsuomalaisen yrityksen hankkeeseen, joilla yritykset kehittävät kilpailukykyään sekä hakevat kasvua. Myönnetty rahoitus on osa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 ohjelman Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta ja oikeudenmukaisen siirtymän (JTF) rahoitusta. Elokuun loppuun mennessä tänä vuonna yrityksille myönnetty avustusmäärä on jo lähes 45 miljoonaa euroa. Kesän aikana rahoitusta on myönnetty Itä-Suomessa osaamista ja työllisyyttä lisääville yleisille kehittämishankkeille noin 17 miljoonaa euroa.

Understöd kan sökas för förbättrande av vattentjänsternas funktionssäkerhet och cybersäkerhet20.9.2023 15:36:27 EEST | Tiedote

Man kan ansöka om understöd från NTM-centralen i Södra Savolax för att förbättra vattentjänsternas funktionssäkerhet och cybersäkerheten under perioden 2.10–30.11.2023. För att genomföra projekten har jord- och skogsbruksministeriet anvisat NTM-centralen i Södra Savolax ett anslag på 2,5 miljoner euro. Ansökan är riksomfattande och understödet kan sökas av kommuner, samkommuner och bolag som ägs av dessa samt andra kommunägda aktörer, föreningar, företag och andra sammanslutningar med undantag av statliga ämbetsverk och inrättningar. Understödet kan inte beviljas privatpersoner.

Avustusta haettavana vesihuollon toimintavarmuuden ja kyberturvallisuuden parantamiseen20.9.2023 15:36:27 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskukselta voi hakea avustusta vesihuollon toimintavarmuuden ja kyberturvallisuuden parantamiseen 02.10–30.11.2023 välisenä aikana. Hankkeiden toteuttamiseksi maa- ja metsätalousministeriö on osoittanut Etelä-Savon ELY-keskukselle käytettäväksi 2,5 miljoonan euron määrärahan. Haku on valtakunnallinen ja avustusta voivat hakea kunnat, kuntayhtymät ja näiden omistamat yhtiöt ja muut kuntaomisteiset toimijat, yhdistykset, yritykset sekä muut yhteisöt lukuun ottamatta valtion virastoja ja laitoksia. Avustusta ei voida myöntää yksityishenkilölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme