Amos Rex

Lehdistökutsu: Ryoji Ikedan näyttely aukeaa syyskuun lopussa

Jaa

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen tiistaina 26.9. klo 10–12.

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen 26.9. klo 10–12!

Ilmoittaudu mukaan: https://amosrex.fi/rsvp-press/

Amos Rexin arkkitehtuurista vaikuttuneen taiteilija Ryoji Ikedan näyttelyä ei voi kokea missään muualla.

Japanilainen säveltäjä ja taiteilija Ryoji Ikeda (s. 1966) käyttää materiaalinaan kaikkialla ympärillämme olevaa dataa ja tiivistää sen valtaviksi audiovisuaalisiksi installaatioiksi. Tieto ulottuu teoksissa maailman pienimmistä partikkeleista aina maailmankaikkeuden valtavimpiin rakenteisiin saakka.

Amos Rexin näyttely koostuu viidestä installaatiosta, joista kaksi on uusia ja ennennäkemättömiä. Amos Rexin kokonaisuus on Ikedan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa ja nähtävillä 27.9.2023–25.2.2025.

Ikedan tausta on elektronisen musiikin kentällä dj:nä sekä säveltäjänä, ja hän kokeekin kaiken taiteen tekemisen säveltämisenä.

Uudet teokset 

Amos Rexin ainutlaatuisen arkkitehtuurin huomioivan kokonaisuuden lähtökohtana on ollut taiteilijan tilakokemus, jonka pohjalta hän on tehnyt kaksi uutta teosta, spin ja mass

Näyttelysalin lattialla mustavalkoinen projisointi, mass, värähtelee kävijän jaloissa. Kun katseen kohottaa ylös, näkee Amos Rexin kummun sisäpinnalla liikkuvan laserveistoksen spin. Se leijuu katonrajassa ja kiertyy Möbiuksen nauhan lailla alinomaa nurinpäin. 

“Työskentelyni periaatteenan on ensisijaisesti kunnioittaa tilaa ja mukauttaa teokset sen antamiin puitteisiin. Myös Amos Rexin näyttelyssä olen noudattanut tätä ajattelutapaa. Kaksi uusista teoksistani on sovitettu juuri tähän tilaan. Niitä voi olla vaikea asettaa näytteille missään muualla”, Ikeda sanoo. 

Museon suurimman kupolisalin halkaisee kahtia valtava audiovisuaalinen installaatio data-verse 1 & 2 (2019). Teokset perustuvat eri tiedeinstituutioiden, kuten Nasan ja CERN:n, massiivisesta aineistosta kerättyyn dataan. Lähtöpiste on mikrotasolla, mutta matka etenee ihmiskehon ja ihmisen ympäristön läpi ja jatkuu aina havaitun maailmankaikkeuden rajoille, makrotason ulottuvuuteen asti. Katsoja on pieni sekä vyöryvän datamäärän äärellä että fyysisesti projisointipinnan edessä. 

Ikeda on valinnut laajasta data.gram-teossarjastaan näyttelyyn yhdeksän näkökulmaa, jotka esitetään ensi kertaa yhdessä teoksessa data.gram [n°5] (2023). Teossarja muistuttaa meitä yhtäaikaisesta ja hajanaisesta tiedon rakenteesta, jota kohtaamme jatkuvasti nykypäivän tietoyhteiskunnassa.

Kaikki näyttelyn viisi teosta ovat osa taiteilijan laajempaa maailmankaikkeuden, datan ja käsityskyvyn tutkimusta. Teosten laajan ja monitahoisen materiaalin lävitse museokävijä voi sukeltaa taiteilijan luomaan häkellyttävään tila- ja ääniavaruuteen. Näyttelyn on kuratoinut Amos Rexin kuraattori Terhi Tuomi.

Näyttelyn ajan museossa voi osallistua myös itse tiedon järjestelemiseen työpajatila Studio Rexissä. Kävijät voivat lisätä ja järjestellä datapisteitä läpikuultavalla seinällä, ja muutokset tallentuvat näyttelyn aikana tehtävälle time-lapse -videolle. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ryoji Ikedan teos data-verse 2.
Ryoji Ikeda: data-verse 2 (2019) © Ryoji Ikeda & Audemars Piguet Contemporary
Lataa
Ryoji Ikedan teos data-verse 2
Ryoji Ikeda: data-verse 2 (2019) © Ryoji Ikeda & Audemars Piguet Contemporary
Lataa

Linkit

Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Lasipalatsin funktionalistisen maamerkin yhteyteen rakennetut kaarevakattoiset maanalaiset näyttelytilat sijaitsevat Lasipalatsin aukiolla kohoavien omaleimaisten kumpujen alla. Amos Rex esittelee tilallisesti rakentuvia, elämyksellisiä ja usein teknologisesti kokeellisia näyttelyitä nykytaiteilijoilta ja heidän modernistisilta edeltäjiltään. Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.    


Mannerheimintie 22–24, 00100 Helsinki

museum@amosrex.fi
amosrex.fi

@amoskonst 
#amosrex 

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amos Rex

Amos Rex efterlyser Magnus Enckells ”Brokistor II” från 19086.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Amos Rex efterlyser ett verk av Magnus Enckell med anknytning till forskningen av Sigurd Frosterus samling. År 1908 köpte Sigurd Frosterus ”Brokistor I”, som var en del av en tredelad serie, de två övriga verken ”Brokistor II” och ”Brokista” köptes av Heikki Järnefelt respektive Emil Zilliacus. ”Brokista” har lokaliserats, men nu efterlyses ”Brokistor II”. Museet skulle gärna fotografera verket och publicera bilden i en vetenskaplig verkförteckning (bok). Vet du något om det efterlysta verket, vänligen kontakta Sofia Aittomaa (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731).

Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta ”Silta-arkkuja II” vuodelta 19086.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta, jolla on yhteys Sigurd Frosteruksen kokoelmaan. Vuonna 1908 Sigurd Frosterus osti teoksen ”Silta-arkkuja I”, joka oli osa kolmiosaista sarjaa, jonka kaksi muuta teosta ”Silta-arkkuja II” ja ”Silta-arkku” kuuluivat aikoinaan Heikki Järnefeltin ja Emil Zilliacusen kokoelmiin. Teoksista ”Silta-arkku” on paikannettu, mutta nyt haetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja). Jos tiedät jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme