Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto pohti ruokaturvaa

Jaa

Alueellisen päivittäistavarahuollon verkoston vuoden neljäs kokoontuminen pidettiin 25.8.2023. Puheenjohtaja Terttu Savolainen kertoi aluehallintoviraston ajankohtaiset asiat. Käynnissä on Pohjoinen23 -valmiusharjoitus, jossa on myös ruokahuolto keskeisesti mukana kuntien ja hyvinvointialueiden kautta.

Teemana kokouksessa oli ruokaturva, josta asiantuntijaesitelmä oli pyydetty Ruokavirastosta. Ruokaviraston tehtävänä maamme ruokaturvan osalta on jatkuvuuden turvaaminen ja jatkuvuudenhallinta.

Ruokaviraston toimintaa esittelivät valmiuspäällikkö Miia Jakava-Viljanen, osastonjohtaja Marjatta Rahkio, ja strategisen johtamisen ja yhteiskuntasuhteiden johtava asiantuntija Minna-Maija Väänänen.

Keskeistä toiminnassa on alueellisesta ruokaturvallisuudesta huolehtiminen kaikissa häiriötilanteissa.

”Ennakointi ja valmiussuunnittelu, riskien arviointi, aineellinen varautuminen, materiaalinen valmius, valmiusvarastot, monipaikkaisuus, sekä harjoitukset ja koulutus, ovat avaintekijöitä ruokaturvan jatkuvuuden turvaamisessa,” kertoi valmiuspäällikkö Miia Jakava-Viljanen.

Jakava-Viljanen jatkoi, että Ruokaviraston toiminta tukee eritoten huoltovarmuutta, kun yhteiskunnan toiminnan kannalta strategisesti elintärkeiden tehtävien jatkuvuutta ja yhteiskuntamme kokonaisturvallisuutta varmistetaan.

”Ruokahuoltoon ja -turvaan liittyvä varautuminen, ruokaturvasta huolehtiminen ovat keskeinen osa huoltovarmuuden ylläpitoa. Aivan viime aikoina ruuan säteilyturvallisuuden asiat on käyty läpi STUK:n kanssa”, totesi Jakava-Viljanen puheenvuorossaan.

Elintarviketurvallisuus- näkökulmaa esitteli puheenvuorossaan osastonjohtaja Marjatta Rahkio. Asiantuntija Minna-Maija Väänänen kertoi ajankohtaiset ruoantuotannon tilannekuvaan liittyvät asiat.

Lintuinfluenssaa seurataan Ruokaviraston johdolla

Keskustelussa käytiin läpi ajankohtainen eläintautitilanne. Lintuinfluenssa on eläintauti, jonka tilannekuvaa seurataan juuri nyt tehostetusti Ruokaviraston johdolla. Tilanteen odotetaan paranevan muuttolintujen muuton myötä.

Johtaja Maria Siuruan mukaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueella lintujen joukkokuolemia ei ole lintuinfluenssan takia esiintynyt. Lintuinfluenssaa on löytynyt yksittäisistä luonnonvaraisista linnuista alueella. Siipikarjatiloilta tai turkistiloilta ei ole toistaiseksi Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueella löytynyt lintuinfluenssaa.

Pohjoinen on maayhteyden vuoksi avainasemassa huoltovarmuudessa

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston esittämän huoltovarmuuden katsauksen mukaan huoltovarmuuden yleistilanne on pysynyt suhteellisen vakaana kesän aikana. Turvallisuustilanteen ja inflaation vaikutusten ennustettavuus haastaa useaa eri toimialaa. Lintuinfluenssa on herättänyt huolta usealla eri toimialalla.

Katsauksen mukaan vuoden 2023 kotimaan viljasadosta ennustetaan niukkaa ja sen odotetaan jäävän 20-25 prosenttia alle normaalisadon. Elintarviketeollisuuden eri tuotantosuuntien tuotantokyky on suhteellisen normaali. Päivittäistavarakauppa toimii tällä hetkellä normaalisti. Päivittäistavaroiden tarjonta ja kysyntä ovat kokonaisuudessaan normaalilla tasolla ja tilanteen ennakoidaan jatkuvan toistaiseksi samankaltaisena.

Seuraavat kokoukset pidetään 20.10.2023 ja 1.12.2023.

Lisätietoja

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Raisa Romppanen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 588, raisa.romppanen@avi.fi

 Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hushållsvattnet uppfyllde kvalitetskraven i Södra Finland – i målen är järnmängden ännu ett problem2.10.2023 07:30:00 EEST | Tiedote

Rapporten om tillsynen över hushållsvattnet vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland 2022 är publicerad. Med några kortvariga undantag uppfyllde hushållsvattnet kvalitetskraven. Kvalitetsmålen uppnåddes också i stor utsträckning. De observerade avvikelserna berodde på rörledningarna i vattendistributionen, på kvaliteten av råvattnet och att vattnet låg länge i vattennätet.

Talousvesi täytti laatuvaatimukset Etelä-Suomessa – tavoitteissa raudan määrä on yhä ongelma2.10.2023 07:30:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen talousvesivalvonnan raportti vuodelta 2022 on valmistunut. Paria lyhytaikaista poikkeusta lukuun ottamatta talousveden laatu täytti vaatimukset. Laatutavoitteet saavutettiin myös suurelta osin. Havaitut poikkeamat johtuivat veden jakelussa käytetyistä putkista, veden pitkästä viipymästä verkostossa ja raakaveden laadusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme