Asumisoikeusasuntoon tarvittavan järjestysnumeron hakeminen uudistuu 1.9.2023 alkaen
Aiemmin järjestysnumerot haettiin kunnalta, ja ne olivat paikkakuntakohtaisia ja voimassa siihen asti, että ne käytettiin. Vanhat järjestysnumerot ovat voimassa 31.12.2023 saakka.
Uudistuksen tavoitteena on selkiyttää asumisoikeusasunnon hakemista, kun samalla järjestysnumerolla voi jatkossa hakea asuntoa ympäri Suomea. Vanhoilla, kunnalta haettavilla järjestysnumeroilla pystyi hakemaan asuntoa vain siitä kunnasta, josta numero oli haettu, tai kuntien välisen sopimuksen perusteella enintään muutaman kunnan alueelta. Tavoitteena on myös saada asuntoa tarvitsevalle koti nopeammin, kun määräaikaisella numerolla voi jonottaaasuntoa vain kahden vuoden ajan.
- Monimutkaiseksi koettu asumisoikeusasunnon hakeminen yksinkertaistuu, mikä helpottaa uusien asunnonhakijoiden asemaa. Vanhat järjestysnumerot olivat voimassa periaatteessa ikuisesti, jos niitä ei käytetty, sanoo Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja, Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Jari Riskilä.
Vanhat ja uudet järjestysnumerot ovat ylimenokauden 1.9.-31.12.2023 voimassa rinnakkain niin, että vanhoilla numeroilla on voimassaoloalueellaan etusija uusin numeroihin nähden.
Asuntoja haetaan uudistuksen jälkeenkin samalla tavalla kuin ennen. Asunnonhakija hakee ensin järjestysnumeron, ja kun hän löytää kiinnostavan asunnon, hän tekee hakemuksen siitä. Jos useampi hakija on kiinnostunut samasta asunnosta, asunnon saa hakija, jolla on pienempi järjestysnumero.
Asumisoikeusasuntojen uudistuotanto uhkaa loppua
Orpon hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu, että uusien asumisoikeuskohteiden rakentamiseen ei jatkossa myönnetä tukia. Samaan aikaan hallituksen keskeisin asuntopoliittinen tavoite on asuntomarkkinoiden toimivuudenedistäminen.
- Kirjaus asumisoikeusasuntojen rakentamisen lopettamisesta on ristiriitainen ja hälyttävä. Asumisoikeusasuminen vastaa erittäin hyvin useisiin nykypäivän haasteisiin, kuten asumisen kalleuteen etenkin pääkaupunkiseudulla, kotitalouksien kasvaneisiin asuntolainakuluihin ja elinkustannuksiin sekä asuinalueiden eriytymiseen, Riskilä arvioi.
Omakustannusperusteinen asumisoikeusasuminen on hyvin kohtuuhintaista verrattuna vapaarahoitteiseen ja ARA-rahoitteiseen vuokra-asumiseen. Tämä ilmenee Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n vuosittain tekemästä selvityksestä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteiset vuokrat olivat keskimäärin 45 prosenttia asumisoikeusasuntojaen käyttövastikkeita kalliimpia.
- Asumisoikeusasuntojen rakentamista ei pidä lopettaa, vaan pikemminkin vauhdittaa, jotta näitä asukkaille ja yhteiskunnalle hyödyllisiä ja laadukkaita asuntoja olisi tarjolla aiempaa enemmän. 1990-luvun alun laman aikaan asumisoikeusasuntoja rakennettiin runsaasti, mikä osaltaan piti pystyssä suomalaista rakennusteollisuutta. Nyt kun uusien asuntojen rakentaminen on romahtanut, olisi asumisoikeusasuntojen voimakas lisärakentaminen myös tästä suhdannepoliittisesta näkökulmasta erittäin tervetullutta, Riskilä arvioi.
Suomessa on runsaat 50 000 asumisoikeusasuntoa, joissa asuu yli 100 000 suomalaista. Asumisoikeusasumisen yleistymisen esteenä ei ole ollut kysynnän puute vaan se, että asumisoikeusasuntoja ei ole ollut mahdollista rakentaa siinä määrin kuin kysyntä edellyttäisi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elias Kiviranta2. varapuheenjohtaja
Puh:+358 40 577 2784elias.kiviranta@avainyhtiot.fiEsa Mustonen1. varapuheenjohtaja
Puh:+358 45 773 43791esa.mustonen@ta.fiJari RiskiläPuheenjohtaja
Puh:+358 40 756 3817jari.riskila@asuntosaatio.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) edustaa asumisoikeusasuntoja omistavia yhteisöjä. SAY:n tarkoituksena on edistää asumisoikeusasumista. Yhdistys tuottaa ja levittää ajantasaista ja puolueetonta tietoa sekä edistää asumisoikeusasuntojen omistajien, asukkaiden ja viranomaisten välistä yhteistyötä. SAY:n jäsenyhteisöt omistavat noin 99 prosenttia Suomen noin 54 000 asumisoikeusasunnosta, joissa asuu yli 100 000 asukasta. www.asumisoikeus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry
Lakimuutos helpottaa asumisoikeusasunnon hakemista vuoden 2023 aikana3.1.2023 09:09:27 EET | Tiedote
Asumisoikeusasuntojen asukasvalinnassa siirrytään ARA:n ylläpitämään valtakunnalliseen järjestysnumerojärjestelmään. Aiemmin järjestysnumero, jolla asuntoja haetaan, on haettu kunnilta. Asumisoikeuslakiin liittyvä uudistus tulee voimaan 1.9.2023.
ARA:n asuntomarkkinakatsaus: Asumisoikeusasuminen on selvästi edullisempaa kuin vuokra-asuminen – ero on viime vuosina kasvanut3.11.2022 09:55:56 EET | Tiedote
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan asumisoikeusasuminen on edelleen selvästi edullisempaa kuin asunnon vuokraaminen vapailta vuokramarkkinoilta. Ero on suurin Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla. Viime aikoina kohtuuhintaisten asumisoikeusasuntojen kysyntä on kasvanut selvästi muun muassa hybridityön yleistymisen ja korkotason nousun myötä.
Asumisoikeusasukkaille uusia vaikutusmahdollisuuksia - Uuden asumisoikeuslain asukashallintoa koskevat säännökset voimaan 1.9.202214.9.2022 09:35:13 EEST | Tiedote
Asumisoikeuslakia on uudistettu ja muutokset astuvat voimaan vuosien 2022 ja 2023 aikana. 1.9.2022 alkaen on sovellettu uuden lain asukashallinnon säädöksiä. Uudistuksen myötä asukkaiden vaikutusmahdollisuudet laajenevat.
Asumisoikeusasuntojen suosio korkealla – asuntoja valmistuu aiempaa vähemmän20.6.2022 10:24:34 EEST | Tiedote
Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n mukaan vuoden 2022 aikana Suomeen valmistuu noin 1600 uutta asumisoikeusasuntoa. Uusien asuntojen määrä on pienempi kuin kahtena aiempana vuonna. Vuosina 2020 ja 2021 valmistui runsaat 2000 asumisoikeusasuntoa per vuosi. Kuluvan vuoden aikana uusia asumisoikeusasuntoja valmistuu etenkin Helsinkiin, Espooseen, Keravalle, Jyväskylään ja Tampereelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme